Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничителни мерки срещу разпространението на грипа в Хасково

Снимка: Pixabay

В Хасково от днес са в сила ограничителни мерки срещу разпространението на грипа. Днес и утре учениците в Силистренска община няма да са на училище след издадена заповед от кмета Александър Сабанов. От вчера е въведен здравен контрол в Перник и Шумен. Грипна епидемия  все още е в сила в Пловдив, Смолян, Варна, Габрово, Пазарджик, София-област, Ямбол, Велико Търново, Плевен.

Учениците в област Бургас са в грипна ваканция до 6 февруари. Дотогава се удължава и епидемията в областта. По данни на Регионалната здравна инспекция отделенията в болниците разполагат с достатъчно свободни легла, а най-голяма е заболеваемостта от грип при децата от 5 до 14-годишна възраст.

Остават в сила мерките за борба с грипа като повишен филтър, отмяна на профилактичните прегледи и имунизациите, както и преустановяване на свижданията в болниците. Здравните власти препоръчват да бъдат отменени и всички планирани масови събирания като ученически олимпиади и състезания в края на седмицата.

Причина за удължаване на мерките е, че заболеваемостта от грип, предимно тип А, продължава да нараства. При децата болестта протича без усложнения, казаха от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Най-малко са случаите на заболели при хората над 60-годишна възраст. На 5 февруари, когато е следващото заседание на Областния пандемичен щаб, ще стане ясно дали в първите дни на втория срок учениците ще преминат на онлайн обучение или ще се върнат в класните стаи.


По публикацията работи: Таня Балабанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започват демонстрации за машинното гласуване в Ямболско

Близо 1800 членове на секционни избирателни комисии в Ямболска област ще участват в предвидените обучения за предстоящите избори на 9 юни. През следващата седмица започват и демонстрациите за машинно гласуване. 228 са сформираните секции в Ямболския..

публикувано на 22.05.24 в 15:54

17 двойки ще бъдат подпомогнати за инвитро и инвиво процедури в Хасково

Комисия, определена със заповед на Кмета на Община Хасково, за финансово подпомагане на процедури инвитро и инвиво на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми на територията на Община Хасково, разгледа подадените 17 (седемнадесет) заявления..

публикувано на 22.05.24 в 15:36

Разследват полицай от Твърдица заради клипове с нецензурно съдържание

Дирекция "Вътрешна сигурност" е започнала разследване срещу полицай от Районното управление в Твърдица във връзка с евентуалното му участие в тиражирането в социалните мрежи на видеоклипове и коментари с нецензурно съдържание. Образувано е и..

публикувано на 22.05.24 в 14:42

Жалби за проблем с ДЗИ по английски са подадени и в Стара Загора

Две жалби са подадени до момент а в Регионалното управление на образованието в Стара Загора след държавния зрелостен изпит по английски език . В тях зрелостните сигнализират за лошо качество на аудиозаписа в задачата за слушане, по който след това е..

публикувано на 22.05.24 в 14:39

Вече са ясни участниците в концерта на жп гарата в Казанлък

Вече са ясни участниците в необичайния концерт на перона на жп гарата в Казанлък . Той ще се проведе навръх празника на Града на розите -  на 31 май и в спектакъла заедно с X-R@Y, участие ще вземат група „Уикеда“, както и различни състави от училище..

публикувано на 22.05.24 в 14:16

Повече деца, по-малко смъртност, бракове и разводи отчитат в област Стара Загора

Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението в област Стара Загора. Това отчитат от Националният статистически институт. Според публикуваните данни за 2023 г. се увеличава броят на родените деца с 241, намалява смъртността както и..

публикувано на 22.05.24 в 13:44
Хасково

15 партии и коалиции участват във вота за общинския съвет на Хасково

15 партии и коалиции влизат в надпреварата на местните избори за общински съветна 23 юни в Хасково. Срокът за регистрацията изтече снощи в 17 часа. Първоначално регистрациите бяха 18, но 3 от тях пожелаха да бъдат заличени. Повечето партии и коалиции..

публикувано на 22.05.24 в 13:22

За допуснати грешки в матурата по информатика алармират в Стара Загора

За некоректно формулирани задачи на матурата по информатика , проведена в понеделник, сигнализираха зрелостници от Математическата гимназия в Стара Загора . Младежите не знаят как ще бъдат оценявани техните изпитни работи. Теодора Добрева и нейните..

публикувано на 22.05.24 в 11:46
Кристиян Венцеславов и Теодора Добрева

Възпитаници на ППМГ „Гео Милев“ са сред отличените с наградата „Млада Загора“

В навечерието на 24 май община Стара Загора връчи наградите за значими постижения в областта на науката, образованието и културата. Като средс отличението личат няколко имена на Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора...

публикувано на 22.05.24 в 11:42
Снимката е илюстративна

Откриха две гранати в центъра на Хасково

Служители на общинското предприятие „Екопрогрес" намериха две гранати тази сутрин към 9 часа две гранати, захвърлени в градинка в центъра на Хасково.  Докато разчиствали градинка работниците се натъкнали на двата боеприпаса, които най-вероятно са..

публикувано на 22.05.24 в 11:05