Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет политически формации приветстваха решението за касиране на вота в Хасково

Снимка: Христо Христов

Пет политически формации, които в Хасково участваха на местните избори са доволни от решението на съда днес, с което изборите за общински съветници са касирани. На пресконференция представителите на четири партии и една коалиция обявиха, че очакват и Върховния административен съд да потвърди решението на колегите си от Хасково. 

Марин Райчев от „Спаси Хасково каза, че в днешния ден е възтържествувала правдата. 

„Съдът доказа, че е единствената независима власт в момента в България, която се грижи и се бори за демокрацията и правата на гражданите. За нас е нормално, че изборите за общински съветници бяха касирани и това е тържество на правдата. От 152 секции имаме само 30, в които няма нарушения. Вярваме в съда и правдата, 7 000 гласа бяха недействителни“., каза Марин Райчев.

Ростислава Жекова от ВМРО отправи адмирации към българския съд. „Ние не се съмнявахме в нашата правота, но съдът потвърждава нашето мнение, е едно добро начало и се надяваме да продължи така и във ВАС“, каза тя.

Бившият министър на културата Атанас Атанасов, който е от ПП ДБ, макар и с бавни стъпки България започва да се движи в посоката да стане правова държава.

Общинският лидер на БСП Камен Тодоров заяви, че в областния център има институции, които работят.

На пресконференцията бе заявено, че ако има нови избори за общински съветници очакват да си повишат резултата. На срещата не присъстваха от „България на регионите“ и „Български възход“, които на изборите бяха в сдружението. А то в обществото придоби популярност като „местната сглобка“.

За първи път в Хасковска област съд касира резултати за общински съветници.

А тази вечер общинската избирателна комисия не успя да събера кворум. На свиканото заседание трябваше да се вземе решение дали да бъде обжалвано решението на съда.

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значителни валежи в 13 области на страната

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност за 13 области на страната издаде за днес Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч,..

публикувано на 23.05.24 в 05:00

Ученици подредиха изложба в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов" в Ямбол

В навечерието на Деня на българската просвета и култура възпитаници на  иновативно училище „Св. Климент Охридски" подредиха  свои творби в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов" в Ямбол. Идеята е изложбата да стане традиционна.  В експозицията са..

публикувано на 22.05.24 в 18:52

Начално училище „Димитър Благоев“ е сред отличените с наградата "Стара Загора"

В навечерието на 24 май община Стара Загора връчи наградите за значими постижения в областта на науката, образованието и културата. Сред отличените с наградата „Стара Загора“ в направление „Наука и образоване“ е и Начално училище „Димитър..

публикувано на 22.05.24 в 17:05

Отбелязват 10 години от завръщането на белошипата ветрушка в България

Десет години от завръщането на белошипата ветрушка в България и Деня на НАТУРА 2000 отбелязаха днес в Спасителния център за диви животни на организацията „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Тази птица е дребен вид сокол, който се отнася към..

публикувано на 22.05.24 в 16:52

В Сливен откриха фотограска изложба за Деня на биоразнообразието

Фотографска изложба по повод международния Ден на биоразнообразието бе открита днес в Сливен. В нея са събрани  повече от сто интересни животински и растителни вида, част от които са доста редки. Изложбата е под надслов „В дивото". Автори на..

публикувано на 22.05.24 в 16:38

В област Ямбол са сформирани 228 избирателни секции

Близо 1800 членове на секционни избирателни комисии в Ямболска област ще участват в предвидените обучения за предстоящите избори на 9 юни. През следващата седмица започват и демонстрациите за машинно гласуване. 228 са сформираните секции в Ямболския..

публикувано на 22.05.24 в 15:54

17 двойки ще бъдат подпомогнати за инвитро и инвиво процедури в Хасково

Комисия, определена със заповед на Кмета на Община Хасково, за финансово подпомагане на процедури инвитро и инвиво на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми на територията на Община Хасково, разгледа подадените 17 (седемнадесет) заявления..

публикувано на 22.05.24 в 15:36

Разследват полицай от Твърдица заради клипове с нецензурно съдържание

Дирекция "Вътрешна сигурност" е започнала разследване срещу полицай от Районното управление в Твърдица във връзка с евентуалното му участие в тиражирането в социалните мрежи на видеоклипове и коментари с нецензурно съдържание. Образувано е и..

публикувано на 22.05.24 в 14:42

Жалби за проблем с ДЗИ по английски са подадени и в Стара Загора

Две жалби са подадени до момент а в Регионалното управление на образованието в Стара Загора след държавния зрелостен изпит по английски език . В тях зрелостните сигнализират за лошо качество на аудиозаписа в задачата за слушане, по който след това е..

публикувано на 22.05.24 в 14:39

Вече са ясни участниците в концерта на жп гарата в Казанлък

Вече са ясни участниците в необичайния концерт на перона на жп гарата в Казанлък . Той ще се проведе навръх празника на Града на розите -  на 31 май и в спектакъла заедно с X-R@Y, участие ще вземат група „Уикеда“, както и различни състави от училище..

публикувано на 22.05.24 в 14:16