Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициират нова среща за бъдещето на въглищната енергетика

Нова среща за бъдещето на енергийния комплекс „Марица-изток“ през месец февруари ще инициират старозагорските общински съветници от „Левицата!“. Това обяви Иван Михайлов - областен председател за Стара Загора на партия АБВ, която е част от коалицията. 

По думите на Михайлов и лидера на партията Румен Петков, в последните месеци не се случва нищо по отношение бъдещето на въглищните централи в България, като 31 декември 2038 г. остава крайната дата за приключване на този вид енергетика в страната ни. От партията критикуват правителството, че в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени милиарди левове за частни компании в сектора, докато държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и мините са оставени без никаква помощ. 

Старозагорският учен проф. Жеко Ганев обяви, че съвместният му проект с американска компания в сферата на улавянето на въглероден диоксид и генерирането на енергия е на финалната си права. Според него тази технология би довела до съществено намаляване цената на електроенергията и би осигурила бъдеще за въглищните централи в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Датчици ще следят качеството на въздуха в димитровградско училище

  В Основно училище „Алеко Константинов“ в Димитровград от новата учебна година специални датчици ще следят за нивото на концентрация на въглероден диоксид в класните стаи. Инициативата е реализирана от неформалната организация  „Дишай..

публикувано на 06.08.24 в 13:31

Национален ученически конкурс "Паметникът на Свободата" обявиха в Габрово

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" организират в Габрово.  Той е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на..

публикувано на 06.08.24 в 13:25
Снимка: МО

Военни унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорското село Борилово

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорското село Борилово, съобщиха от Министерството на отбраната.  Специализиран екип от батальона за защита на силите от състава на 2-ра Тунджанска механизирана..

публикувано на 06.08.24 в 13:22
Снимка: Стоян Радев

Поредна година на ниски изкупни цени на прасковите в Сливенско, алармират производителите

Производителите на праскови в Сливенско алармираха, че изкупната цена на продукцията им е 60 ст. за килограм, което е под себестойността на отгледания плод. Изкупната цена на компотната праскова е станала ясна, след фактуриране на  предадената продукция...

публикувано на 06.08.24 в 12:34

Стара Загора посреща дванадесетото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада през септември

Традиционният за Стара Загора Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2024 ще проведе дванадесетото си издание през тази година от 27 до 29 септември. И този път изложението се организира на открито на Античната улица в центъра на Стара..

публикувано на 06.08.24 в 11:41

В Стара Загора организират Quiz вечер за Международния ден на младежта

Младите омбудсмани и съветът на Младите омбудсмани организарат Quiz вечер по повод Международния ден на младежта . Събитието ще се проведе от 18:30ч. на 12 август на т.нар. „долна гъба“ в близост до Общината. Отборите ще се състоят от 3-ма..

публикувано на 06.08.24 в 09:55

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима..

публикувано на 06.08.24 в 08:49

И община Раднево кандидатсва за саниране

Продължава кандидатстването за саниране на многофамилни жилища в трите области у нас, засегнати от зеления преход. Това са Стара Загора, Перник и Кюстендил. Процедурата се  финансира  с подкрепата на Европейския фонд за справедлив преход...

публикувано на 06.08.24 в 08:22

С богата програма Стара Загора отбелязва Международния ден на младежта

Младежко изложение и концерт организират в Стара Загора по повод 12 август - Международен ден на младежта. През 1999 година Общото събрание на ООН обявява 12 август за Международен ден на младежта. На този ден целият свят насочва вниманието си към..

публикувано на 05.08.24 в 17:05
Днес е иззета и електрическа триколка, управлявана отново в забранената с пътни знаци пешеходна зона

Задържаха агресивен велосипедист в Сливен, заканил се на полицай

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което..

публикувано на 05.08.24 в 16:47