Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Далеч от Африка": мигове щастие през фотообектива

Плакат

От 6 до 29 февруари 2024 г. във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора  гостува фотографската изложба на фондация "Ден Гри"  -  „Далеч от Африка“.  Нейни автори са театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев, които получиха награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на фотографията.

Кадрите, които ще види старозагорската публика отразяват дейности по програмата „Артисти за деца“, в периода от  2011, до 2016 г.  

Елена Панайотова е ръководител на този уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна при деца в риск, използвайки практиките  на приложния театър.

15 години в нашата държава и 6 в Африка – време, в което изкуството променя детски съдби, по думите на режисьорката. За този период са включени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа, обучени от българския екип.

Изложбата ще бъде официално открита на 19 февруари, от 18:00 ч., а от 18:30 ч. Елена Панайотова ще представи премиерно и книгата си  „Приложен театър: Теория и практики от България до Африка“ на  която за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.н. „приложен театър“ в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит.

Фотоизложбата и премиерата на книгата са част от събитията съпътстващи тазгодишното четвърто издание в Стара Загора от 9 до 29 февруари на Master of Art Film fest – фестивалът за документално кино за изкуство без аналог в