Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 26 милиона лева е бюджетът на община Гълъбово тази година

Назряват протести заради поетото, но неизпълнено обещание от страна на държавата за ремонт на пътя Мъдрец - Гълъбово

По-висок размер на данък сгради и такса смет ще заплащат през тази година  жителите на територията на община Гълъбово, е решението на местния Парламент. 

"Чрез увеличението миньорската община опитва да компенсира  намалелите местни приходи  от концесионната такса от комплекс „Марица Изток“ заради прилагането на политиките  по „зелената сделка“", обясни заместник кметът на Гълъбово Пламен Бараков.  

„С увеличението на налозите очакванията са в общинския бюджет да постъпят с около  десетина процента по-високи приходи. Но и така пак няма да успеем да компенсираме по-ниските постъпления от концесионна такса, която само за миналата година е със 700 000 лева по-малко“, даде пример Бараков.  „Като брутен размер на налозите, които плаща една къща или един човек, те са значително по-малко от това, което заплащат жителите на Стара Загора“, подчерта заместник-кметът.  

Община Гълъбово е сред първите на територията на областта с вече приет бюджет за тази година.  25 милиона и 900 хиляди лева е финансовата му макрорамка.  В тази сума са включени парите по така наречените "делегирани дейности", в размер на 13 милиона лева, местните приходи и привлечените средства от външно финансиране на проекти на община Гълъбово.

"Планираме основен ремонт, саниране и ремонт на инсталациите  на сградата на Второ основно училище, а стойността на проекта е за 2 милиона лева. Три милиона лева пък са предвидени за довършването на втория етап от ремонта на пътя Гълъбово - Мусачево. Първият участък беше завършен миналата година", припомни заместник –кметът на община Гълъбово. 

Без изпълнение на обещанието на този етап остава ремонтът на пътя  Гълъбово - Мъдрец, който е част от Републиканската пътна мрежа, а лошото му състояние стана повод за нееднократни протести. 

"Избран е изпълнител , дори преди дни той спечели търг за места, на които да разположи офисите си на територията на община Гълъбово.  Доколкото ни е известно, е осигурено и финансиране. Последните обещания бяха за старт на строителството през миналия ноември, вече сме февруари 2024 година.  Изпитваме трудности дори да осъществим контакт с АПИ, за да разберем защо проектът се бави. Натрупва се социално напрежение, хората се чувстват излъгани, не са изключени протести", каза още замедстник –кметът. 

Пътят  Гълъбово - Мъдрец е с дължина около 18 километра. Отсечката не е основно ремонтирана откакто е изградена в края на 70те години на миналия век. В същото време това е основна пътна артерия за автобусите с работници от комплекса "Марица изток", който е обект от общонационално значение. Пътят  Гълъбово - Мъдрец е и основният начин за над 5000 жители на общо седем села да достигнат до общинския център Гълъбово.  

Цялото интервю със заместник -кмета на община Гълъбово можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за дъжд и гръмотевици в 18 области

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от..

публикувано на 24.07.24 в 07:26

Ниската изкупна цена на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица.  При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от..

публикувано на 23.07.24 в 19:25

92-годишна жена спаси съборено от бурята щъркелче в Казанлъшко

Бурята, която премина през казанлъшко и Долината на розите, била невиждана, поне за последните 30 години, припомнят възрастни хора. На места в региона падналите дъждове били до 60 литра на кв.м. Ситуацията била подобна и в казанлъшкото село Овощник. А там..

публикувано на 23.07.24 в 16:45

Министър Тахов: Стопаните, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Хотелиери и ресторантьори са заплашени от фалит заради цените на тока

Цената на тока за бизнеса достига 1500-2000 лв. за мегаватчас, което застрашава работата на сектора, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев.   Т ова изправя ресторантьори и..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са..

публикувано на 23.07.24 в 13:41

Хранителна банка "Верният настойник" заработи в Стара Загора

Хранителна банка "Верният настойник" отвори свой клон в Стара Загора. За целта е ремонтирано  помещение от близо 80 кв. метра в кв. Казански. То е отдадено от Общината безвъзмездно за 3 години. "Около 5 месеца отне подготовката на помещението, за..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Физическа активност, футбол и игри в училищните дворове през лятото в Стара Загора

И през лятната ваканция малки и големи старозагорци с афинитет към физическия атлетизъм и здравословния живот могат да се възползват от спортните зони в училищните дворове. Това стана възможно със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Тя..

публикувано на 23.07.24 в 12:32

Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество

Ректорите на Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество Проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет и господин Изет Закери - ректор на университет „Майка Тереза" в Скопие се..

публикувано на 23.07.24 в 10:44

Мъж е с опасност за живота след токов удар

22-годишен мъж е с опасност за живота в следствие на токов удар. От пресцентъра на ОД МВР - Стара Загора съобщават, че снощи около 20:40 часа на спешния телефон 112 е получен сигнал за лице пострадало от токов удар в павелбанското село Тъжа.  На място е..

публикувано на 23.07.24 в 10:39