Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Стара Загора посрещат годината на зеления дървен дракон

На днешния 10 февруари настъпва новата лунната година. В полунощ черният воден заек отстъпи място на следващия символ в китайскиия календар Зеления дървен дракон. Той ще властва до 29 януари 2025 година, когато ще бъде сменен от зелената дървена змия. На днешния ден китайците почиват и празнуват. Какви са традициите им научаваме от  китайката Лин Дин Чин, която живее в Стара Загора от 2000-та година. В България дошла десет години по-рано, но решила да смени столицата, където се настанила през 90-те, с много по-спокойния град в сърцето на България. И признава, че вече се чувства почти местна. Има приятели и много хора я познават.

В Стара Загора днес ще отпразнува и настъпването на годината на Зеления дървен дракон.  В китайската култура се смята, че всяка Нова година трябва да се отбелязна според характера на нейния покровител. Това ще донесе късмет и защита от нещастия през всичките 12 месеца.

Лин Дин Чин ообясни, че цветът, който обича зеления дървен дракон, е червеният. Червени са и пликовете, в които децата получават от роднините си днес пари край богатата трапеза, около която се събират китайците.

Според китайските вярвания зеленото е другият цвят който трябва да се носи в годината на дракона.  Като цяло той е любител на ярките цветове, качествените материи и лъскавите аксесоари.

Няма конкретни ястия, които трябва да се приготвят за новогодишната трапеза. Можете да изберете любимите си, но е важно да има разнообразие и изобилие. Основният продукт задължително е месото, всяко и под всякаква форма - пържено, печено, варено и др. Важното е трапецата да е пищна, поодчертава Лин.

Изображение дракон се поставят навдякъде още преди настъпването на годината му. Колкото повече декорации във формата или с изображението на дракон, толкова по-добре.

На днешния ден простете обидите и поискайте прошка. Ако няма възможност да говорите лично, можете да напишете извинително писмо и след това да го разкъсате и изхвърлите. 


Още от категорията

Александра Цветкова: Хиперактивната ми душа си намери мястото в Стара Загора

Тя се казва Александра Цветкова с псевдоним „A-Style“ и е хореограф на Dem Divas и е танцьор с богат опит и силно излъчване на сцена. Разбира се, това не е чудо - за нея танцът не е просто професия, а дълбока страст и любов. Тя е участвала в..

публикувано на 28.02.24 в 14:05

Тренировки на майки с бебета се провеждат в Стара Загора

В Стара Загора от 10 години съществува зала за спортуващи майки с бебета и малки деца. Преди няколко години, след първото си раждане Моли Вълчева решава да възобнови редовните тренировки. И така реализира идеята за съчетанието на..

публикувано на 28.02.24 в 13:42

Щъркели кацнаха на паметника „Самарското знаме“

Дни преди националния празник трети март, ято бели щъркели избра емблематичния за старозагорци монумент „Самарско знаме“ за своята почивка по време на дългия път на миграцията! Кадърът бе заснет от член на екипа на Спасителния център за диви животни..

публикувано на 27.02.24 в 13:11
Снимка: плакат

Пътуващата инициативата „Излез от екрана“ пристига в Стара Загора

Пътуващата инициативата „Излез от екрана“, която се бори с онлайн зависимостта сред младежите, на сдружение „Пробудник“  ще бъде и в Стара Загора, утре 27 февруари от 18 часа в коуъркинг пространството Небула.  Идеята на проекта е да накарат..

публикувано на 26.02.24 в 15:39

Павел баня подготвя "Чудото" и "Старци в Турия"

Тази година Чудомировите празници в Павел баня се очертава да са много по-различни и обхващащи още по-широк кръг от хора, любители на изкуството и по-специално - на театралното изкуство. За първи път в историята на дните, посветени на Димитър..

публикувано на 26.02.24 в 12:59

Спортна психология за деца: път към победата

За много родители спортът е полезен интструмент за изграждане на мотивирани и дисциплинирани деца.  Ползите от спортуването са доказани и от медицинските специалисти, педагози, психолози. В зависимост от вида спорт, на физическо ниво редовното..

публикувано на 25.02.24 в 11:50

Полицаи на четири лапи

В тъмнината на нощта полицейските кучета са незаменими партньори на служителите на реда в борбата с престъпността. Обучени са да намират изчезнали хора, разпознават и откриват наркотици и взривоопасни вещества. В Областната дирекция на МВР..

публикувано на 22.02.24 в 16:57

Житният режим става все по-популярен

Режимът, който е правил всяка година по едно и също време  учителят Петър Дънов, набира все повече последователи. Всяка година през февруари темата се обасъжда и винаги изникват много въпроси. Целта на предпролетния житен режим е детоксикация и обновяване..

публикувано на 21.02.24 в 16:14

Ученици с екопрофил в социалните мрежи

Децата от 5 "а" клас от 9 ОУ "Веселин Ханчев" в Стара Загора създадоха екопрофил   в Тик-ток. Целта е в него учниците да публикуват съдържание, насочено към  опазване на околната среда .  "Еко авантюра- играй, учи, живей зелено"  ще обедини различни зелени..

публикувано на 21.02.24 в 15:23

Елена Янкова и нейните червено-бели вълшебства

Първите предвестници на пролетта - мартениците, се появиха вече в Стара Загора. Точно срещу парк "Артилерийски" голяма Баба Марта с усмихнато лице, кацнали на очите очила, привлича погледите на минувачи, а и купувачи към масата на една от майсторките на..

публикувано на 20.02.24 в 17:51