Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещан ремонт на републикански път в Гълъбовско отново нагнетява напрежение

Обещан, но на този етап, нереализиран ремонт на републиканския път Мъдрец - Гълъбово може да стане повод за пореден протест.  15.7-километровото трасе е основна връзка на общинския център Гълъбово със седем населени места, по него всеки ден минават и автобусите с работници за комплекс Марица Изток.  Според поетия ангажимент от страна на държавата, дейностите по основния му ремонт трябваше да стартират през ноември, миналата година.  Но към днешна дата дори опитите на общинската управа да научи какви са причините за забавянето на ремонта, удрят на камък.

Има избран изпълнител на проекта. Той дойде в общината, разговаряхме, обявихме процедура за наемане на помещения за офиси докато траят ремонтните дейности и той я спечели. Реално фирмата трябва да почне да плаща наем за помещенията, които не ползва, защото ремонтът ремонтът не е стартирал.  През миналата година датата се отложи на няколко пъти - октомври, после стана ноември.  Поддържах връзка с изпълнителния директор на Агенция пътна инфраструктура по темата.  Но от известно време той не отговаря на обажданията ми, казва Пламен Бараков, заместник-кмет на община Гълъбово 

Пътят Мъдрец - Гълъбово е изграден в края на 70 -те години на миналия век. И оттогава до сега не е ремонтиран основно. Над 10 милиона лева са предвидените средства за това от Републиканския бюджет. А  забавянето на старта на ремонтните дейности нагнетява напрежението сред местните. Гълъбовското село Обручище е едно от населените места, за които пътят Мъдрец - Гълъбово е основната  връзка с общинския център. 

"Не знам, назрява напрежение. После министърът ще каже, че пак ние сме виновни. Всеки ден при мен поне четирима петима души и питат - кога ще почне строителството, защо не почва, вече не знам какво да отговарям. Преди поне получавах отговор от институциите, сега дори и отговор няма", казва кметът на село Обручище Светослав Габровски.

Георги Анастасов живее в село Обручище и е общински съветник в местния парламент в Гълъбово. Лично той пътува по трасето всеки ден до Гълъбово. А за ремонт на колата на месец отделя поне стотина лева. Признава, че се чувства неудобно пред хората, защото няма отговор на техните въпроси, а пък избирателите не се интересуват, че в случая ремонтът не зависи от общината, а от държавата. 

"И те, и аз плащаме винетка и разбиваме колите си. Един ден ми отне - над 7000 дупки и кърпежи има на един квадратен километър от пътя, броил съм ги лично", раказва Анастасов. 

 Къщата на Иван Караиванов пък е край пътното платно. И се е напукала, споделя нейния стопанин. Убеден е, че причина за това са дупките и вибрациите от превозните средства.  И се страхува, че най-накрая домът му може да падне. 

"Казвам го и ако може да го публикувате - в Обручище и съседните села сме готови да направим ремонта със собствени сили и средства. Нямаме само асфалтополагаща машина, но сме говорили с фирма, която ще ни помогне", казва Георги Анастасов. 

"Самоуправство ли - ами какво да правим, когато държавата не ни обръща внимание? Да си мълчим ли, да не питаме, да не протестираме - явно това се иска - така жителят на село Обручище и общински съветник отговори на въпроса дали не се притеснява, че ако местните започнат ремонта със собствени сили, няма да се окажат и клиенти на Съд и Прокуратура

Радио Стара Загора изпрати писмено запитване към Агенция пътна инфраструктура с два въпроса – защо стартът на ремонта се бави и кога най-накрая той ще започне.

Според отговора от АПИ проектът за техническият проект за ремонта на 15 цяло и 7 километровото трасе Мъдрец -  Гълъбово не е бил съгласуван с всички дружества, чиято инженерна инфраструктура преминава в непоредствена близост до пътя.  

"Съгласувателната процедура е приключила през ноември, миналата година", пишат от АПИ и още:  "Също така поради установена явна фактическа грешка в кадастралната карта на област Стара Загора, според която пътя преминава през вече отчуждени частни земеделски земи, на 5 януари 2024 г. АПИ е внесла три искания в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) за отстраняване на констатираните грешки. След като имотите бъдат нанесени в кадастралната карта, което се процедира от АГКК, и се актуализира кадастралния план на област Стара Загора, АПИ ще внесе проекта за одобрение и за издаване на разрешително за строеж в Министерството на регионалното развитие и благоустройството". 

Кога, все пак, ще започне основният ремонт на пътя Мъдрец Гълъбово – в отговора на АПИ срокът не е обвързан с конкретна дата – първото тримесечие на тази година. 

"Срокът за изпълнението на работите е 540 календарни дни, които започват от подписването на Протокол Образец 2а за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво. Прогнозно строително-монтажните работи трябва да приключат през втората половина на 2025 г", пишат още от агенция "Пътна инфраструктура"

Повече чуйте в репортажа: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 15 септември се спира движението по част от ул. „Одринска епопея“ в Стара Загора

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за периода от 19 август 2024 г. до 15 септември 2024 г. се спира движението на личен, договориран, обществен транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка на територията на град..

публикувано на 16.08.24 в 17:01
Живко и Петър Стефанови в студиото на Радио Стара Загора

Живко и Петър Стефанови най-малките дарители на РИМ – Стара Загора

Живко и Петър Стефанови са най-малките дарители на Регионалния исторически музей (РИМ) в Стара Загора. Двамата братя бяха специални гости в студиото на Радио Стара Загора, за да разкажат за жеста, който са направили за опазване на историята..

публикувано на 16.08.24 в 16:39

Ремонтните дейности в Ямбол продължават

Община Ямбол завърши ремонта на участъка, свързващ улица "Боровец" с Околовръстен път "Изток" и комплекс "Доктор Дончев". Дължината на ремонтирания път е 1000 метра, като пътната настилка е изцяло възстановена. По време на ремонта са положени два..

публикувано на 16.08.24 в 16:01

Над 400 души от "Традиция" пресъздават епичната битка за Шипка на 24 август

Над 400 души от НД "Традиция" ще пресъздадат епичните боеве за Шипка по време на Руско-Турската Освободителна война от 1877-1878 година, на 24 август, тази година , съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“...

публикувано на 16.08.24 в 16:00

Второ белоглаво лешоядче от старозагорския зоопарк, ще бъде освободено в Природен парк „Сините камъни“.

Второ белоглаво лешоядче на родителите Белчо и Сание от старозагорския зоопарк, ще бъде освободено в Природен парк „Сините камъни“. Пилето бе взето днес в Спасителния център на Сдружение „Зелени балкани“, в чийто инкубатор бе излюпено, преди да бъде..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

Променя се маршрутът на автобусна линия с номер 22 в Стара Загора

Община Стара Загора уведомява, че от 19 август 2024 г. до 15 септември 2024 г. се променя маршрутът на движение на автобусна линия с номер 22. П ричината е свързана с извършването на строително-ремонтни дейности на ул. „Одринска епопея" - в участъка от..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

Паметникът на връх Бузлуджа подлежи на строително обследване за безопасност

Трябва да се изработи концепция и стратегия за бъдещи действия по отношение на функционалността на Дом-паметника на Българската комунистическа партия (БКП) на връх "Бузлуджа" . Това е било решено на среща между министъра на културата Найден Тодоров и..

публикувано на 16.08.24 в 15:07

В разгара на лятото броим 6 лева за розов домат

Добивите на домати на открито през този сезон  в Старозагорска област са драстично занижени. Цените на производителите на Централния кооперативен пазар в Стара Загора за килограм розов домат достигат 6 лева.  В производството на плодови зеленчуци в..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Термокамери на „Грийнпийс“ България отчетоха над 70 градуса в Хасково и Димитровград

Продължава горещата вълна у нас . Днес е обявен жълт код за високи температури.  В най-горещите дни от „Грийнпийс“ България обикалят страната, за да покажат до колко градуса достига температурата на въздуха в градска среда. С помощта на термокамери..

публикувано на 16.08.24 в 09:50
Снимка: Плакат

Започва рок фестивалът „We Are Going To Мъглиж“

Фестивалът за българска рок музика „We Are Going To Мъглиж“ се открива днес от 19 часа в местността „Равня“ край Мъглиж.  За 11 поредна година, почиталите на българския рок, ще могат да чуят най-доброто от българските групи в два дни.  Тази..

публикувано на 16.08.24 в 09:40