Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сформират Подкомитет по европейско развитие в Стара Загора

До няколко седмици предстои сформиране на Подкомитет по европейско развитие, който ще се състои от около 20 експерта. Областният управител Ива Радева ще бъде негов съпредседател, а основният казус, заради който ще бъде сформиран този орган е реализирането на Териториалния план за област Стара Загора, стана ясно по време на конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, която се състоя в Пресклуба на Българската телеграфна агенция в Стара Загора.

За област Стара Загора po са предвидени средства в размер на 1,6 милиарда лева. Това е част от кохезионния фонд и цели плавен икономически и социален преход на областта, за да може да се запази и повиши стандартът на живот в нея, каза областният управител Ива Радева и поясни:

Успешни европроекти в община Стара Загора и нови предстоящи за изпълнение обсъдиха участниците в местната конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, която се състоя в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: Общо бъдеще". Сред целите му са да бъде постигнато по-добро разбиране на ролята на кохезионната политика, включително на Балканите, повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез политиката на сближаване и насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Радка Тилева, управител Областния информационен център, обобщи, че  от началото на новия програмен период 2021 – 2027 са били на разположение за кандидатстване общо 80 процедури, като в момента са отворени 35 от тях. Тя призова всички, които имат интерес, да се консултират с експерти от ОИЦ относно възможностите за финансиране. „През новия програмен период повечето програми продължиха работа по сходен механизъм на изпълнение. Изключение прави програмата за развитие на регионите, която внесе коренно различен подход при изпълнение на инвестиции, посочи тя. Това са т.нар. интегрирани териториални подходи. До момента в областта има четири разработени концепции“:

Голяма част от осъществените проекти в община Стара Загора са съфинансирани с европейски средства, каза Радостин Танев, заместник-кмет на община Стара Загора с ресор “Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход”.Той посочи, че Общината е кандидатствала по Интегрираните териториални инвестиции, по Националния план за възстановяване и устойчивост с проекти както насочени към развитието на града, така и на Югоизточния регион. Единствената Община, която беше одобрена за изготвяне на стратегии за развитие на инвестиции в различни сфери, е Стара Загора, коментира той.

Заместник-ректорът по проектна дейност на Тракийския университет доц. д-р Емил Славов отбеляза, че Тракийски университет се опитва да използва възможностите за финансиране както по отношение на подобряване на инфраструктурата, така и за да инвестира в хората. През изминалия програмен период 2014 – 2020 са усвоени 43 милиона лева по различни проекти на учебното заведение. Доц. Славов допълни, че Тракийски университет залага изключително на модернизацията на образованието. Предстои разкриването на нов факултет по дигитални и зелени технологии. Освен това  старозагорската Алма матер е координатор в проекта “ЗАХИР” за създаване на първата водородна долина в България и още:

Началото на поредицата от конференции по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще" бе дадено на 20 декември миналата година в София. Последваха форуми в Русе, Букурещ, Разград, Силистра, Габрово, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Одрин. До август 2024 г. БТА ще организира конференции в градовете Благоевград, Варна, Видин, Враца, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Самоков, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Скопие и Солун.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Забраняват влизането в язовир "Копринка", ще се ползва от самолети за пожарите

Забранява се влизането във водите на язовир "Копринка" с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък. Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват..

публикувано на 19.07.24 в 18:10

Клуб за бъдеще - Стара Загора помага на пострадалите в село Воден

Клуб за Бъдеще - Стара Загора организира посещение до с. Воден с цел да се занесат провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщават на страницата си в социалните мрежи от клуба. Те анонсират, че се събират  между 8:30 и 10:30..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Прокуратурата повдигна обвинение на 42-годишния мъж за палежа в село Димитриево

Районна прокуратура-Стара Загора предяви обвинение на 42-годишен мъж за палеж в с. Димитриево, община Чирпан. Според държавното обвинение той е запалил по непредпазливост чужд имот – жилищна сграда с прилежащи към нея постройки Обвиненият мъж..

публикувано на 19.07.24 в 16:25

Оставиха в ареста димитровградчани задържани с незаконно оръжие

Двамата димитровградчани, арестувани при акция на ГДБОП остават в ареста. Това реши състав на Районен съд Димитровград днес. Най-тежката мярка за неотклонение е за Димитър Кехайов – Македонеца и Николай Колев. Антимафиотите ги задържаха заради..

публикувано на 19.07.24 в 15:57
Маргарита Крумова и Ива Духтева

"Знатните фамилии и техните къщи“ е темата на новите туристически турове в Стара Загора

На изключително голям интерес се радва инициативата "Неразказани истории по правите улици" в Стара Загора, разказа Маргарита Крумова, началник на отдел „Туризъм“ в общината. През тези почивни дни от 10 часа започва и новият тур на тема „Знатните..

публикувано на 19.07.24 в 15:53

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад. В гасенето участват 4 хеликоптера - два български и два чешки , а при необходимост ще се включат вертолети от Франция и Испания .  На място са стотици пожарникари, горски служители и..

публикувано на 19.07.24 в 15:09

Екипите на Спешна помощ са готови да реагират при пожари

Екипите на Спешния център в Стара Загора са реагирали на множество сигнали за колабирали в жегите през последните дни. На 12-часово дежурство сигналите са били между шест и десет, предимно за възрастни и хора със съпътстващи заболявания, които са..

публикувано на 19.07.24 в 13:24
Тракийски университет, Стара Загора

На 91% е изпълнен приемът на студенти в Тракийския университет

План-приемът за бакалаври и магистри за новата учебна година в Тракийския университет е изпълнен на 91%, съобщи за Радио Стара Загора проф. Нели Грозева, заместник ректор по учебната дейност. Общо 1361 са местата за студенти държавна поръчка...

публикувано на 19.07.24 в 13:20

Катастрофа край Богомилово, двама са пострадали

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово.  Сигнал за пътния инцидент, станал до бензиностанцията на изхода на селото, е получен малко след 12:30 часа.  Има пострадали. Това потвърдиха от ОД на МВР-Стара Загора. От там посочват, че..

публикувано на 19.07.24 в 12:56

90 студенти ще могат да се обучават в новата специалност на Тракийски университет

"Киберсигурност и електронно управление" е новата специалност от каталога на Тракийски университет. Засега ще бъде само в редовна форма на обучение. Програмата е бакалавърска в рамките на 4-годишно обучение. Екип от преподаватели експерти с доказан опит..

публикувано на 19.07.24 в 12:44