Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Житният режим става все по-популярен

Снимка: darlimec.com

Режимът, който е правил всяка година по едно и също време учителят Петър Дънов, набира все повече последователи. Всяка година през февруари темата се обасъжда и винаги изникват много въпроси. Целта на предпролетния житен режим е детоксикация и обновяване на клетките, подготовка за пролетта. Някои лекари съветват да не се практикува, други само да се внимава без да го отричат. 10 дни на жито на пръв поглед изглежда невъзможно, но хиляди хора доказват, че не е така. Освен "за" и "против" има и разнопосочна информация за метода на прилагане. Иван Андонов, който е последовател на ученията на Дънов, подробно обяснява, че няма грешен начин. Според него най-важното е на човек да му е вкусно. Само това ще успее толко време да се храни по този начин. Към дневната порция от 100 грама грухано жито или лимец могат да се добавят три ябълки, девет ореха и мед, разпределени за деня. Задължителен е приемът на поне 2 литра филтрирана вода. "Този процес протича на няколко нива и човек трябва да се наблюдава как се чувства по време на детоксикацията. Нормално е първите два-три дни човек да усеща леко неразположение."- разказва още Иван Андонов. Съветва желаещите да изключат от менюто си животинските храни няколко дни преди същинската част и да не забравят да се захранят внимателно след края му.

Официалната дата за Житен режим 2024 е 29 февруари. Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба в Чирпан събира снимки на абитуриенти от 70-те до 90-те години

Община Чирпан организира изложба със снимки на абитуриенти от 70-те, 80-те и 90-те години. До 10 май си събират всеки желаещ може да предостави фотографии, запечатали уникални моменти на някогашните зрелостници. Изложбата ще бъде открита на 24..

публикувано на 22.04.24 в 13:17

Старозагорка е ушила знамето на Клисура в Априлското въстание

Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните..

публикувано на 20.04.24 в 08:00

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08

Международен ден на ромите отбелязваме днес

8 април е обявен за Международен ден на ромите и по думите на д-р Велчо Кръстев се празнува от всички тях. Дългогодишното му изучаване на ромските традиции, бит, култура и история показват, че етносът е бил винаги рамо до рамо с българите. Посочва, че..

публикувано на 08.04.24 в 14:27