Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пейка с послание в Стара Загора: Хората с редки болести не са невидими

Снимка: ФБ

Често наричаме хората с редки заболявания невидими. Те остават такива за обществото, институциите и специалистите. За тях се говори малко или недостатъчно, но те заявяват за себе си и за своите очаквания за промени, които да доведат до достоен живот и лечение, на 29 февруари.

Тогава, в Стара Загора, за 13-а поредна година, ще изразим нашата съпричастност с тях.

За първи път в града на липите ще бъде поставена пейка-символ на хората с редки болести. Тя се намира в градинката на Пингвините е ще бъде факт, благодарение на лекарите Рени Колева и Диана Девлова, на община Стара Загора и на Националния алианс на хората с редки болести, сподели един от организаторите на инициативите и председател на Сдружение на Тарловите пациенти в България Моника Маринова.

„Факт е, че хората с редки болести са невидими и по този начин се надяваме да заострим вниманието на обществото към тях“.

С акцент към хората с редки болести ще бъде и семинарът, който ще се проведе тази събота в Тракийския университет, на който ще присъстват наши и чуждестранни лектори. Форумът ще бъде насочен предимно към студентите и общопрактикуващите лекари.

Тази година Международният ден на редките болести, 29 февруари, ще премине под мотото: "Всеки има цвят... Ти сподели своя!".  Повече за него, за проблемите на пациентите и за инициативите в Стара Загора, може да откриете на https://www.facebook.com/events/1440843299871364?ti=ls

Събитията по отбелязване на Международния ден на редките болести в Стара Загора се организират от: Национален алианс на хората с редки болести, Община Стара Загора, Сдружение на Тарловите пациенти в България-Лечение без Граници, Асоциация "Муковисцидоза", “Асоциация Булозна Епидермолиза”, “Радея” – индивидуална частна сестринска практика, Сдружение “Самаряни”, Тракийски университет - Стара Загора, “Асоциация на студентите медици - Стара Загора”, Клуб за Бъдеще - Стара Загора, Спасителен клуб за бъдеще - Стара Загора, Тролейбусни и автобусни превози - Стара Загора, Старозагорска Света Митрополия.

В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.

За България, чието население е около 7,5 млн., броят на пациентите с редки заболявания се очаква да бъде над 400 000 души.

В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др.

Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение – за останалите се прилага поддържаща терапия, която значително повишава качеството и продължителността на живота на пациентите.

Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото това време страдат физически от усложнения и психологически от това, че никой не може да им постави диагноза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Популацията на белия щъркел в Сливенско остава стабилна, сочи Международното преброяване на птиците

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно..

публикувано на 06.07.24 в 14:47

Пожар гори край Чирпан близо до магистрала "Тракия"

Пожар гори в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан в близост до автомагистрала "Тракия". Това съобщиха  от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора. Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа..

публикувано на 06.07.24 в 14:29

Приключва жътвата в Ямболско, отчитат по-ниски добиви

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област. Средните добиви при пшеницата и ечемика са по-ниски в сравнение с миналата година, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова. Заради засушаването добивите са по- ниски,..

публикувано на 06.07.24 в 10:33

Забраниха използването на вода за пиене в четири села в Хасковска област заради замърсяване

Ограничава се използването на вода за питейни нужди и приготвяне на храна в четири села на територията на три общини в Хасковска област, заради мътност и повишени нива на манган, желязо, фосфати и амониеви йони. Това съобщи на страницата си..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45