Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкази на очевидци на страшните събития от юли 1877 г. ще чуят за първи път старозагорци

2
Снимка: интернет

 Регионалният исторически музей  в Стара Загора ще представи за първи път разказите на 21 ученици за страшните събития от 19-ти юли 1877 г. "Историите на оцелелите и загиналите в клането и погрома на Стара Загора след безчинствата на сюлеймановите орди, ще звучат с откъси от фототипното издание на книжката "Разбъркани времена" от 1884 г. на Даскал Петър Иванов, която вече не се намира никъде. В тази книжка за първи път се споменава броя на избитите в църквите и по улиците на Ески Зара мирни жители на града и околните села. С това се надяваме да сложим началото на процеса за канонизирането на  тези 14 000 мъченици за светци от Българската православна църква!", каза днес пред събралите се журналисти в музейния комплекс "Неолитни жилища" Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей.

  Петър Калчев покани старозагорци на представянето на спомените и книжката на Даскал Петър Иванов "Разбъркани времена" на 28.02.от 17,30 ч. в 33-та зала на историческия музей.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дават под наем на Общината сградата на бившия АГ -комплекс в Стара Загора

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс да бъде отдадена за срок от 10 години под наем на община Стара Загора, е едно от решенията на Общото събрание на акционерите на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора Така за..

публикувано на 17.04.24 в 17:19

Няма пострадали хора заради силния вятър, от общината призовават да бъдем внимателни

12 сигнала за паднали от силния вятър дървета и клони са получени този следобед в Община Стара Загора. Някои от тях – върху автомобили, други – върху контактната тролейбусна мрежа. Всички сигнали са обработени, съобщи по Радио Стара Загора  Радостин..

публикувано на 17.04.24 в 17:04

„Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност

За трета година „Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност  на 20 април в столицата . Събитието цели да стимулира обмяната на опит, да провокира смислени дискусии и да представи нови възможности за справяне с..

публикувано на 17.04.24 в 16:07

Свиленград финансира първите си стипендианти в медицински специалности

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев подписа и връчи договорите на първите стипендианти на общината в медицински специалности, съобщиха от общинския пресцентър. Верена Калчорова, Катя Димитрова, Виолета Айгърова и Ивелина Карнобатлиева получават..

публикувано на 17.04.24 в 16:04

Наука и бизнес се обединиха за запазване на традиционни породи овце

„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ бе учредено в Тракийския университет по време на учредително събрание. В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши учебни заведения – Тракийски..

публикувано на 17.04.24 в 15:30

Възможностите за кандидатстване през електронната платформа на програма "Култура" представиха в Стара Загора

Информационна  среща относно новосъздадената  електронна платформа на Програма „Култура“ за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата  проведе екип на Община Стара Загора с екип от фирмата – изпълнител на софтуера...

публикувано на 17.04.24 в 15:28

Делото "Дебора" започна от третия опит

Всички страни по делото "Дебора" този път се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата. Пред журналисти Дебора Михайлова лаконично заяви, че вече е много изнервена и иска справедливост.  Делото в Районния съд започна..

публикувано на 17.04.24 в 14:47

ИТН: Може Слави Трифонов да е водач на листата в Хасково

„Може Слави Трифонов да е водач на листата на парламентарните избори в Хасково“, това отговори общинският лидер на ИТН в Хасково Иван Иванов на журналистически въпрос. Според местната структура все още е рано да се говори за подреждане на листите за..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

В Стара Загора се проведе регионална среща „Бизнесът за образованието“

В Международен младежки център в Стара Загора бизнесът се срещна отново с образованието на регионална среща по проект „Дуалното обучение в България“/ GoDUAL при Стопанска камара Австрия и Община Стара Загора.  Това е повече от социално – отговорна мисия,..

публикувано на 17.04.24 в 14:23

Старозагорски села са без вода заради авария

Без вода до 15:30 часа днес ще бъдат три старозагорски села - Загоре, Малко Кадиево и Маджерито . Авария е причината за спряното водоподаване, съобщават от "ВиК" - Стара Загора.

публикувано на 17.04.24 в 14:02