Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма за нови възможности за финансиране на културни събития в Стара Загора представи ресорният зам.-кмет на Общината Милена Желева

В Културен център „Стара Загора“ се проведе информационна среща във връзка с проекта на Правилник на Програма „Култура“ на Община Стара Загора. Ресорният заместник-кмет на Община Стара Загора Милена Желева даде разяснения и обясни важните акценти по новата програма.

„Благодаря на всички, които са тук. Поканата, която отправих към вас е, за да внеса допълнителни разяснения по повод проекта на Правилник на Програма „Култура“ – една нова инициатива, която доразвива регламентираното до този момент финансиране чрез Културния календар на Община Стара Загора и Правилника за условията, реда и критериите за съфинансиране на културни проекти в Община Стара Загора“, обясни Милена Желева. Заедно с нея на срещата присъстваха и началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, старши юрисконсултът в отдел „Правно нормативно обслужване“ Добромира Вълчева, експерти от отдел „Култура“. „Този правилник ще стане неразделна част от управлението на културните процеси, затова е и толкова важно за нас вашето мнение. Тук ще говорим за основните акценти, а след това очаквам вашите въпроси“, допълни Желева. Тя обясни, че бюджетът на Програма „Култура“ се определя ежегодно с приемането на бюджета на Община Стара Загора за съответната календарна година, а финансирането на дейности и проекти по Програма „Култура“ се извършва на конкурсен принцип.

„Това, което е заложено в Програмата за тази година е сумата от 500 000 лв. До сега част от тези средства бяха включени в Културния календар на Община Стара Загора, който  е  действащ механизъм с включените в него събития и през настоящата 2024 г. В новия Правилник всички кандидатстващи проекти ще бъдат разглеждани на конкурсен принцип от създадените за целта  комисии. Програма „Култура“ подкрепя осъществяването на културни проекти на територията на Община Стара Загора в следните четири направления: „Нови фестивали и други културни инициативи, „Фестивали и значими събития“, „Подпомагане заснемането на кинопродукции, филми /игрални, документални, късометражни/ и ТВ сериали на територията на Община Стара Загора“ и „Мобилност“. Важно уточнение е, че в Програмата не се подкрепят събития и проекти, които не се изпълняват на територията на Община Стара Загора, с изключение на тези свързани със създаването на условия за мобилност на старозагорски артисти и творчески формации“, подчерта Милена Желева.

На срещата се обсъди и редът за финансиране и възможностите за кандидатстване от страна на различните субекти - Културни организации, регистрирани по Закона за закрила и развитие на културата, Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Закона за народните читалища, по Търговския закон или дружества по Закона за задълженията и договорите, Закона за кооперациите; Физически лица – еднолични търговци по смисъла на Търговския закон, творци– упражняващи свободна професия по смисъла на §1, т.29 от ЗДДФЛ в сферата на културата, които отговарят едновременно на следните условия: осъществяват за своя сметка професионална дейност; не са регистрирани като еднолични търговци; са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване; Юридически лица - създадени по Закона за радиото и телевизията, Закона за предучилищното и училищно образование и Закона за висшето образование със седалище на територията на Община Стара Загора, при условие, че кандидатстват с проекти в областта на културата.

„Нещо много важно, което искам да отбележа е, че  подаването на проектните предложения  ще бъде чрез създадената  Електронна система на Програма „Култура“. Това  ще улесни много процедурата по  кандидатстване, защото всичко ще става онлайн“. Ще бъдат създадени и назначени две комисии, които ще разглеждат проектните предложения  “Комисия по допустимост“ и „Комисия по оценка“. Комисията по допустимост ще разглежда административното съответствие и  допустимост, а Комисията по оценка класира допуснатите кандидати.

Важна част от Програмата е, че чрез нея  се финансира до 80% от общата стойност на проектното предложение, като кандидатът участва в реализирането му с не по-малко от 20%, които могат да бъдат финансов и нефинансов принос /принос в натура/. Нефинансовият принос включва предоставено недвижимо имущество, оборудване и/или материали, доброволен труд за целите на проекта. Той не може да надвишава 50% от собствения принос на кандидата.

По време на дискусията станаха ясни и редът и начинът на кандидатстване, както и задължително изискуеми документи и приложения. На срещата присъстваха представители на институции, неправителствени организации, хора на културата и изкуството, медии.

Целия Правилник може да видите тук - https://www.starazagora.bg/bg/proekti-na-naredbiproekt-na-pravilnik-na-programa-kultura-na-obshtina-stara-zagora-za-finansirane-na-sabitiya-i-proekti-v-oblastta-na-izkustvata-i-kulturata-022024bg-1


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 23.04.2024 год. вторник, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 23.04.24 в 06:05

Оставиха в ареста шофьора с над 400 кг хероин

Окръжният съд в Хасково взе най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста задържания турски шофьор на камион, в който бяха открити 400 кг хероин. „Аз съм жертва. Станах на курбан“, заяви днес в съдебната зала Хюсейн Хаир. Той бе арестуван на ГКПП..

публикувано на 22.04.24 в 18:59

Автопротестът на недоволните миньори и енергетици се отправя към София

Поредно автошествие в защита на комплекса „Марица изток“ организират утре от Сдружението „Миньори и енергетици заедно“. Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. Иван Рилски в Раднево рано сутринта, а сборният пункт..

публикувано на 22.04.24 в 18:37

Очаква се ново напрежение сред свещениците заради избора на Сливенски митрополит

Светият синод избра листа от шест достоизбираеми епископи за избор на нов Сливенски митрополит, след кончината на сливенския владика Йоаникий в началото на годината. Сред шестимата номинирани епископи не са включени кандидатурите на епископ..

публикувано на 22.04.24 в 18:11
СНИМКА: Красимир Червилов, Янко Янков, Ивета Лазарова, Димо Димитров

Янко Янков и Ивета Лазарова завеждат дела за клевета срещу „Възраждане“

Общинският съветник от „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ Янко Янков и неговите защитници са поискали тълкуване на решението, с което Върховният касационен съд го осъжда по обвинение за купуване на гласове на местния вот през 2019г.. На..

публикувано на 22.04.24 в 17:06

НАП напомня на гражданите, че срокът за деклариране на доходите е 30 април

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да..

публикувано на 22.04.24 в 16:55

С опасност за живота е мъжът, скочил от сградата на полицейското управление в Казанлък

Мъжът, който по-рано днес скочи от втория етаж на сградата на полицейското управление в Казанлък, е с опасност за живота, съобщи пред репортер на Радио Стара Загора  изпълнителният директор на УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович" проф. Йовчо Йовчев. Той уточни, че..

публикувано на 22.04.24 в 16:51

Шестима са номинирани за епархийския стол на Сливенска митрополия

Светият синод изготви листа на избираемите епископи за нов митрополит на Сливен. В листата са включени шест епископи, обяви Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан. Номинираните са: Велички епископ Сионий, Знеполски епископ..

публикувано на 22.04.24 в 16:31

Деца учат как да помогнат на близък при инсулт

Нов и мащабен образователен проект, който ще обхване 3000 деца на възраст от 6 до 10 години, стартира в Община Стара Загора. Здравното обучение на тема: "Симптоми на инсулта и каква е правилната реакция при толкова стресиращо събитие" започва на 23 април..

публикувано на 22.04.24 в 15:55

Мъж скочи от сградата на полицията в Казанлък

Мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък.  По непотвърдена официално информация, той е бил задържан във връзка с извършено противообществено деяние.  Пострадалият е транспортиран за преглед до лечебно заведение в града без..

публикувано на 22.04.24 в 14:58