Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земно пътешествие по Звездни магистрали

Със сигурност познавате хора-светлици! Те живеят нормално, работят усърдно и се опитват да се състезават с времето. Може би слушат тревожните новини от екрана на телевизора или ефира на радиото. Винаги вървят с изправена глава и търсят, като Диоген, съмишленици за каузите си. 

В маята на съзиданието им е скрито огнено пламъче наследено от будителите на Възраждането. Това държи духът им неспокоен и вечно търсещ. При среща или разговор с тях се сещате мигом за приказките на Валери Петров: 

"Те не идат от космоса,
те родени са тук,
но сърцата им просто са
по-кристални от звук.

и виж, ето ги, литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора,
и добре, че се срещат единици поне
от вида на хвърчащите хора!"

Един от тях е д-р Пламен Яковлиев. По негово хрумване преди 10 години, през 2014, във фоайето на Старозагорската обсерватория е оформена постоянна експозиция и Музей на космонавтиката. Любителят-астроном е в основата на започването на дарителската кампания за възстановяването на изпепеления преди близо три десетилетия планетариум. Пламъците на пожара на 26 юни 1994 година унищожават цялото оборудване. Първите средства за възраждането на първата Народна астрономическа обсерватория в страната са от 60-та годишнина на д-р Яковлиев. Примерът "Рожден ден с кауза за обсерваторията" след време се повтаря и от Живко Тодоров - кмет на община Стара Загора. 

Преди ден, на 6 март, една вечерна среща в Астрономическа обсерватория и планетариум "Юрий Гагарин" се превърна в събитие. След като директорът на обсерваторията доц. д-р Алексей Стоев връчи грамоти за активна и всеотдайна дейност при организирането на благотворителни мероприятия за събиране на средства за възстановяване и оборудване на планетариума на д-р Яковлиев, Валентин Иванов - председател на Астро клуб "Гемма", Станимир Минчев - президент на Лайънс клуб Стара Загора и адвокат Георги Георгиев, д-р Пламен Яковлиев обяви нова благотворителна инициатива, за оборудване на звукозаписно студио. И постави началото й с дарените 6000 хиляди лева, за закупуване на апаратура и изолация. В студиото ще се записват и монтират лекции със заплатен абонамент директно от NASA и ESA, както и открити уроци по физика, астрономия, математика, химия, география и биология.

Някои от гостите оставиха своята лепта в кутията за дарения. Представители на Лайънс клуб Стара Загора обещаха да направят превод по банков път. И така, от необходимите 9 500 лева, към момента в касата на Астро клуб "Гемма" има 8 940 лева.  

С дарения в страната ни са построени църкви, манастири, болници, санаториуми, училища, университети, сиропиталища и читалища. Благодетели са финансирали семействата на бедни деца и младежи. Изпращали са ги в чужбина да завършат образованието си. В едни отминали времена дарителството е имало дълбоки корени. Днес, затрупани от задачи и бързане, мнозина нямат време да се вгледат в околните. Ние хората в радиото обичаме да "осветляваме" творителите на добри дела. Тези които вървят спокойно по земните друмища, а мислите им летят стремглаво към Небесните магистрали. Един от тях е д-р Пламен Яковлиев. Наричат го Човекът-пламък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Безплатна обиколка ще запознае децата с талисманите на Стара Загора

Туристическият информационен център отново отправя покана към всички любознателни деца да разнообразят лятната си ваканция с безплатна обиколка на Стара Загора. Тя ще се проведе тази сряда, 31 юли 2024 г., от 11.00 часа. Темата на разходката с..

публикувано на 29.07.24 в 11:44

Художник с казашки корен и с картини в галерия "Рокфелер" в Ню Йорк рисува боевете за Стара Загора

За 147 път тази сряда признателните потомци ще се поклоним пред подвига на бранителите на града и героичната защита му  в боевете за Стара Загора през лятото на 1877 година.   По време на Руско - Турската Освободителна война в тридневни сражения..

публикувано на 29.07.24 в 09:35

44 мощи на светци пази Шипченският манастир "Рождество Христово"

44 мощи на светци се съхраняват в Шипченския манастир "Рождество Христово" , съобщи за Радио Стара Загора игуменът на Светата обител отец Панкратий .  Случват ли се чудеса и с кои мощи на светци , са най-често свързани те -  важна е..

публикувано на 27.07.24 в 15:45

Фотографът на черния щъркел от Павел баня

Диян Ненов е любител фотограф, който може да бъде наречен „Фотографът на черния щъркел у нас“. Преди няколко години баща му изпълнил мечтата му да има хубав фотоапарат. Една от първите снимки, която направил, била на водна чапла, която го очаровала и..

публикувано на 24.07.24 в 15:19

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56

Ирена Златева: Респект към пожарникарите, слушахме ги и изпълнявахме командите им като доброволци

Клуб за бъдеще -Стара Загора се превърна в синоним на доброволчество. Членовете на клуба взеха активно участие в погасяване на пожара в местността"7-ми километър" край Стара Загора. На място те се сблъскаха с огнената стихия, но освен това и с личните си..

публикувано на 21.07.24 в 16:00

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на..

публикувано на 21.07.24 в 15:52
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00