Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графична изложба „Гледни точки" показват в зала „Лубор Байер"

Представителство на СБХ - Стара Загора и Община Стара Загора представят графична изложба „Гледни точки". Тя ще бъде открита на 18 март, от 18.00 ч., в изложбена зала „Лубор Байер" и ще може бъде видяна до 30 март. Куратор е д-р Милен Алагенски, председател на СБХ под липите.

Авторите на експозицията - Елена Савова, Димитър Христев и Цветан Стоилков, се запознават в ателието по графика в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив. Изложбата е жест към една от първите самостоятелни изяви на младите графици, участвали и награждавани от Националната изложба „Графичен форум". Проектът отразява първите творчески търсения на групата. Типично за графиката, експозицията е решена в няколко цикли, за които може да се обобщи, че засягат проблемите, които вълнуват младите хора днес.

„Сред графиците се шири мнение, че графиката е „мъжка работа" заради съсипващите ѝ ефекти върху физиологията на човека. Противно на това, Елена Савова ни представя големоформатни графики, които са изработени на завидно техническо ниво в класически прийом. Темата за екологията, видяна през женската чувствителност, обобщава няколко от тях. Човекът е  неделима част от природата и като че ли този основен принцип е в основата на оцеляването ни. В същия контекст разсъждава и Цветан Стоилков, опитвайки се да даде образ на невидимото – мръсния въздух, който дишаме. Невидимото, което се овеществява заради ефекта си върху нас. Димитър Христев пък ни поднася своите разсъждения за човека днес – умислен и угрижен, често поставяйки се сам в неравностойно положение. В другият му цикъл, съставен от големоформатни лоногравюри, опонират безгрижието и радостта от играта на детето. И при тримата прави впечатление увлечението да се експериментира в полето на графиката, при Савова това са възможностите на цветната графика, при Стоилков белият щрих върху черния картон, а при Христев границите на възможностите на класическия щрих", обобщава д-р Милен Алагенски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сложна е обстановката в област Стара Загора, къща изгоря в Обручище

Обстановката в цялата област Стара Загора в момента е изключително сложна. Горят къщи в село Обручище . По данни от кмета на селото Станислав Габровски е изгоряла една къща , засегнати са още няколко . Пожарът се разпростира в периметър от около 50 дка..

публикувано на 16.07.24 в 19:04

Пожарът край Симеоновград приближава село Константиново

Пожарът, който вчера пламна край Симеоновград продължава да се развива в голяма близост до с. Константиново, съобщават от местната община. Горят земеделски земи. Направени са просеки преди с. Константиново. Пътят Поляново - Константиново е временно..

публикувано на 16.07.24 в 18:54

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция...

публикувано на 16.07.24 в 18:46

Пожарът в Стара Загора е локализиран (Обобщение)

Пожарът в Стара Загора е локализиран и е под контрола на пожарната , заяви областният управител Методи Марков, който цяла нощ бе на място заедно с кмета на общината Живко Тодоров и неговия екип. Днес по обяд на мястото бяха служебният премиер..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Заради пожарите има промяна на движението на автобусна линия № 9

Във връзка с разразилия се пожар в района на „7-ми километър" и усложнената обстановка, междуселищните линии изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на..

публикувано на 16.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до  пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село.  По последни данни..

публикувано на 16.07.24 в 16:52
Илиана Иванова

Комисарят Илиана Иванова ще посети Стара Загора

Комисарятпо иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана  Иванова  ще посети Стара Загора в сряда, информират от пресцентъра на Еврокомисията в България. По време на визитата си тя ще се срещне с кмета на общината Живко..

публикувано на 16.07.24 в 16:14

Над 70 хил. лева изплатиха на пострадали от бедствието в Шипка

Над 70 хил. лева са изплатените до момента средства на пострадалите от бедствието на 13 юни в град Шипка, съобщи директорът на Социално подпомагане в Казанлък Даниела Русева. От получени 321 молби, уважени са били 117, посочи тя и уточни, че..

публикувано на 16.07.24 в 16:02

Пожар избухна до боляровското село Горска поляна

Пожар е обхванал територия, в близост до компресорна станция до боляровското село Горска поляна. На място са 7 противопожарни екипа от Ямбол и Бургас. Сигналът за пожара е подаден малко след 14 часа, все още няма информация за нанесените щети и..

публикувано на 16.07.24 в 15:54

Пътят за Старозагорски минерални бани остава затворен

С оглед безопасността на пожарникарите, които работят в района, временно се ограничава движението в двете посоки по пътя Стара Загора - Старозагорски минерални бани, където от вчера гори пожар, информират от пресцентъра на общината. Продължава да е в..

публикувано на 16.07.24 в 15:52