Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Условна присъда и глоба от 12 хил. лв. за Янко Янков заради купуване на гласове

Съдът отмени наложеното наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“ за срок от 4 години

След решение на ВКС на Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. заради купуване на гласове в проведените през 2019 г. избори за общински съветници в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на съда.

С Решение № 166/14.03.2024 г. по наказателно дело № 954/2023 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя присъдата по в.н.о.х.д. № 746/2023 г. на Софийския апелативен съд (САС) в частта, с която Янко Янков е признат за виновен и осъден за това, че е осъществил престъплението по чл. 167, ал. 4 вр. ал. 2 от НК с цел да бъдат склонени 50 лица да упражнят избирателното си право, гласувайки в негова полза като кандидат за кмет на Община Стара Загора, и го оправдава по така повдигнатото обвинение. Отменя наложеното на основание чл. 167, ал. 6 от НК наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“ за срок от 4 години. Оставя в сила присъдата в останалата ѝ част. Решението е окончателно.

Делото е образувано по жалба на Янко Янков срещу присъдата на САС. С нея е отменена присъда на Софийския градски съд, с която подсъдимият е оправдан по повдигнатото му обвинение, като вместо това Янко Янков – общински съветник в Община Стара Загора, е признат за виновен, че през м. октомври 2019 г. в гр. Стара Загора е предоставил имотна облага – парична сума в размер на 200 лева, която представлява предплата от общата сума в размер на 2000 лева, на физическо лице, за да бъде дадена на друго – по 40 лева на 50 лица от гр. Стара Загора, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 г. в полза на Янко Янков като кандидат за кмет на Община Стара Загора, издигнат от Коалиция „Алтернатива за гражданите“, гласувайки с бюлетина № 26, и в полза на вписаната в бюлетината за избор на общински съветници преференция № 142 на Коалиция „Алтернатива за гражданите“. На подсъдимия са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 години, отложено с изпитателен срок от 4 години, и „глоба“ в размер на 12 000 лева. Лишен е и от право да заема длъжността „кмет“ за срок от 4 години.

Касационната инстанция намира, че апелативният съд, въпреки законосъобразно и изчерпателно установените факти, неправилно е признал Янков за виновен в това, че е осъществил деянието с цел избиратели да бъдат склонени да гласуват за него за кмет. „Всички аргументи за съставомерност на деянието очертават като специална цел получаването на гласове в полза на „Алтернатива на гражданите“ и на Янков като кандидат за общински съветник. Инстанциите по фактите не са установили подсъдимият да е предоставил пари на посредника с цел да склони неустановени лица да гласуват за него като кандидат за кмет, т. е. това деяние не е извършено“, уточняват върховните съдии. Според тях изводът, че подсъдимият е осъществил престъплението по повод на изборите за общински съвет и частичното му оправдаване за „купуването на гласове“ на изборите за кмет, предпоставя отмяна на наложеното допълнително наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“.

Претенцията на жалбоподателя за явна несправедливост на наказанието следва да бъде отхвърлена като неоснователна, се казва в решението на ВКС. Срокът на лишаването от свобода и размерът на глобата са близки до предвидения специален минимум. Изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ е отложено, а допълнителното наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“ подлежи на отмяна, като не е в правомощията на ВКС да го замени с друго. Съвкупната санкция кореспондира на точно установения превес на смекчаващи обстоятелства и намаляването ѝ е неоправдано, предвид наличието на сериозни отегчаващи обстоятелства, каквито са броят на склоняваните да дадат вота си лица и обремененото съдебно минало на Янков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44