Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище в Любимец популяризира иновациите

2
Снимка: Личен архив

Разнообразни, интересни, предпочитани и не на последно място - по-лесно усвояеми са уроците по различните предмети, преподавани иновативно. Това показаха нагледно учениците от НУ „Захари Стоянов“ в Любимец, които демонстрираха знания и умения пред учители и техни връстници от иновативни училища от Димитровград, Банско и Нова Загора. 

От тази учебна година школото със 160-годишна история внедрява успешно новости в преподаването в рамките на Националната програма „Иновации в действие", а преди дни бе домакин на образователен форум, разказа пред Радио Стара Загора директорката Дочка Кючукова. НУ „Захари Стоянов“ е обявено за първото иновативно училище в града. Засега то работи с два профила - "ИТ и програмиране" и "ИТ и български език", а съдържанието на учебния материал е съобразено както с интересите на учениците, така и с последните тенденции в съвременния свят.

Има ли място AI (изкуствен интелект) в средното образование и как да обърнем негативния тренд със слабите резултати на българските ученици от НВО и тестовете PISA. Чуйте повече от интервюто с Дочка Кючукова в приложения звуков файл.

Община Любимец


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

обновено на 24.06.24 в 15:38

Жълт код: как да предпазим детската кожа през летния сезон

Въпреки горещите дни, едно от най-любимите летни занимания на децата си остава играта на слънце. Дали с плажна архитектура на пясъчни замъци, в морето или басейна, карайки колело под палещите лъчи, или друго - децата обичат точно тези забавления на..

публикувано на 23.06.24 в 11:50

Палеокастро – скалното светилище на Слънцето

Тополовградското скално светилище Палеокастро принадлежи на древна мегалитна цивилизация, живяла по нашите земи, разказа  Веселин Кълвачев, директор на Историческия музей в града. За пета поредна година група ентусиасти ще се изкачат до мистичния..

публикувано на 20.06.24 в 11:29

Заплененият от Словото Стоян Кокенов и неговата "рожба" - списание "Хризантеми"

В поредния епизод на "Истории под Липите"   ще ви върнем сто лета назад във времето, малко преди да избухне Първата Световна война.  През май, 1916 година в Стара Загора се появява ново печатно издание за лирическа поезия, художествена критика и..

публикувано на 19.06.24 в 14:54

Футбол, деца и успешната връзка между тях

Всички знаем, че спортът е полезен и приятен начин да подобрим физическото здраве на децата . Би могъл да бъде толкова добър и при формиране на детската психика. Колективните спортове са идеалния вариант за това - приучават децата на споделена..

публикувано на 16.06.24 в 11:50

Първият писател научен фантаст е живял в Стара Загора

    Първият писател  научен фантаст у нас, Георги Илиев е живял и творил до самия си край през 1961 г., в Стара Загора. Георги Илиев е роден на 25.06.1881 г. в с. Тарфа, окръг Чаталджа в Отоманската империя. / днешна Турция/. През двете години,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30

Доброволци възстановиха средновековна църква в Средна гора

  Малката църква „Рождество Богородично“ в местността „40-те кръстопътя“, недалеч от средногорското село Свежен, е възродена с много труд и лични средства от Димитър Тосев от Пловдив. В начинанието се включват и негови приятели  със седства и труд...

публикувано на 20.06.24 в 06:55
В баварския град Мюнхен вече има 100 000 шотландци за мача с Германия тази вечер от Европейското по футбол

С немска и шотландска бира заведение под Липите стартира Европейското по футбол

С немска и шотландска бира на промоционална цена заведение под Липите ще се опита да привлече феновете на футбола за клиенти.  Първият мач от Европейското първенство е тази вечер между отборите на Германия и Шотландия, а промоцията на пивото е в чест на..

публикувано на 14.06.24 в 15:53

Четвъртокласници посетиха радиото

Четвъртокласници от Основно училище „Кирил Христов“ посетиха Радио Стара Загора. В един от последните им учебни дни за тази година те се запознаха с работата на журналистите, на звукорежисьора и звукотехника. Класният им ръководител Тонка Маринова..

публикувано на 13.06.24 в 18:04
Павел Караасанов, Тошко Цветков и Апостол Христов

Македонски харамия зографисва черкви в Стара Загора

На 13 юни 1878 година започва Берлинският конгрес. Месец по-късно той приключва с подписването на Берлинския договор. Който разпокъсва България, ала възрожденската мечта за обединена и свободна държава за всички българи, остава.  Как един македонски..

публикувано на 13.06.24 в 07:58