Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК ще прекрати предсрочно пълномощията на Янко Янков като общински съветник

Общинска администрация в Стара Загора изиска от Върховния касационен съд препис от съдебния акт, с който е наложена условна присъда и глоба за общинския съветник Янко Янков заради купуване на гласове в местните избори в Стара Загора преди четири години.

Документът ще бъде депозиран в Общинската избирателна комисия, съобщи секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

„Ние като администрация сме длъжни да установим служебно обстоятелствата по отношение на съдимостта на лицето, да изискаме съответните документи и да ги изпратим в тридневен срок на ОИК. Тя трябва да уведоми общинския съветник, който пък може да направи писмени възражения.

Днес изискахме от ВКС препис от съдебния акт", обобщи процедурата секретарят на администрацията Делян Иванов.

Пълномощията на общинския съветник Янко Янков ще бъдат прекратени предсрочно, информира председателят на ОИК Теодора Крумова, но след като комисията получи официално документ, че лицето има влязла в сила присъда. 

„Законът казва, че пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно, когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер“, посочи Крумова. След решението за предсрочното му освобождаване мястото на Янков в Общинския съвет ще заеме следващия в листата.

След решение на ВКС на Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. заради купуване на гласове в проведените през 2019 г. местни  избори в Стара Загора.

С Решение № 166/14.03.2024 г. по наказателно дело № 954/2023 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя присъдата по в.н.о.х.д. № 746/2023 г. на Софийския апелативен съд (САС) в частта, с която Янко Янков е признат за виновен и осъден за това, че е осъществил престъплението по чл. 167, ал. 4 вр. ал. 2 от НК с цел да бъдат склонени 50 лица да упражнят избирателното си право, гласувайки в негова полза като кандидат за кмет на Община Стара Загора, и го оправдава по така повдигнатото обвинение. Отменя наложеното на основание чл. 167, ал. 6 от НК наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“ за срок от 4 години. Оставя в сила присъдата в останалата ѝ част. Решението е окончателно.

Делото е образувано по жалба на Янко Янков срещу присъдата на САС. С нея е отменена присъда на Софийския градски съд, с която подсъдимият е оправдан по повдигнатото му обвинение, като вместо това Янко Янков – общински съветник в Община Стара Загора, е признат за виновен, че през м. октомври 2019 г. в гр. Стара Загора е предоставил имотна облага – парична сума в размер на 200 лева, която представлява предплата от общата сума в размер на 2000 лева, на физическо лице, за да бъде дадена на друго – по 40 лева на 50 лица от гр. Стара Загора, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 г. в полза на Янко Янков като кандидат за кмет на Община Стара Загора, издигнат от Коалиция „Алтернатива за гражданите“, гласувайки с бюлетина № 26, и в полза на вписаната в бюлетината за избор на общински съветници преференция № 142 на Коалиция „Алтернатива за гражданите“. На подсъдимия са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 години, отложено с изпитателен срок от 4 години, и „глоба“ в размер на 12 000 лева. Лишен е и от право да заема длъжността „кмет“ за срок от 4 години.

Касационната инстанция намира, че апелативният съд, въпреки законосъобразно и изчерпателно установените факти, неправилно е признал Янков за виновен в това, че е осъществил деянието с цел избиратели да бъдат склонени да гласуват за него за кмет. „Всички аргументи за съставомерност на деянието очертават като специална цел получаването на гласове в полза на „Алтернатива на гражданите“ и на Янков като кандидат за общински съветник. Инстанциите по фактите не са установили подсъдимият да е предоставил пари на посредника с цел да склони неустановени лица да гласуват за него като кандидат за кмет, т. е. това деяние не е извършено“, уточняват върховните съдии. Според тях изводът, че подсъдимият е осъществил престъплението по повод на изборите за общински съвет и частичното му оправдаване за „купуването на гласове“ на изборите за кмет, предпоставя отмяна на наложеното допълнително наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“.

Претенцията на жалбоподателя за явна несправедливост на наказанието следва да бъде отхвърлена като неоснователна, се казва в решението на ВКС. Срокът на лишаването от свобода и размерът на глобата са близки до предвидения специален минимум. Изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ е отложено, а допълнителното наказание „лишаване от право да заема длъжността кмет“ подлежи на отмяна, като не е в правомощията на ВКС да го замени с друго. Съвкупната санкция кореспондира на точно установения превес на смекчаващи обстоятелства и намаляването ѝ е неоправдано, предвид наличието на сериозни отегчаващи обстоятелства, каквито са броят на склоняваните да дадат вота си лица и обремененото съдебно минало на Янков.

В края на март 2022 година КПКОНПИ установи конфликт на интереси за Янко Янков – общински съветник в Стара Загора (мандат 2029-2023 г.). 

"Установено е, че той е реализирал три броя конфликт на интереси. Участвал е в гласувания в Общински съвет-Стара Загора, на 14.09.2020 г., на 24.09.2020 г. и на 29.10.2020 г., като е внесъл и подкрепил решения за намаляване на таксите и премахване на лихви за периода на извънредното положение на фирми-наематели на рекламно-информационни елементи. По този начин той е реализирал облага за свързано с него лице – неговата майка, която е едноличен собственик на капитала и управител на рекламна агенция. 

Правилното и законосъобразно поведение би било Янков да си направи самоотвод при изпълнение на служебните си задължения в трите случая, които касаят фирмата на свързаното с него лице и обуславят наличието на частен интерес. Наложена му е глоба в размер на 15 000 лева", е записано в решението на Комисията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Лазаровден пъстър празник в “Аязмото” събра малки и големи

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по..

публикувано на 27.04.24 в 15:27

„Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08