Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпокойство и притеснения в ОУ "Николай Лилиев" заради смяна на директор

Стефка Пеева и Галина Пътникова са сред родителите в подкрепа на Желязко Богданов

Безпокойство и притеснение в ХІ Основно училище „Николай Лилиев“ в Стара Загора, след прекратяване на договора на временно изпълняващия доскоро  длъжността „директор“,  Желязко Богданов.  Към момента отново временно, начело на учебното заведение е Димитрина Тимофеева.

В началото на тази година Регионалното управление към Министерството на образованието и науката в Стара Загора обявява конкурс за директорските места в  шест старозагорски училища.  Сред тях не е ХІ ОУ „Николай Лилиев“, където Желязко Богданов е временно изпълняващ длъжността . През март резултатите от конкурса за директори за шестте учебни заведения са ясни, но става ясно и че Богданов е освободен. По думите на родители – докато е в болничен, със сърдечна криза в лечебно заведение.

„Няма друг такъв случай в България, в който директор, назначен до провеждането на конкурс, без да е проведен такъв конкурс, да е освободен.  С мотиви за проблеми с приема, сигнали от родители и учители и неспазване на трудовата дисциплина. Първо искам да кажа, че Желязко Богданов има директорски стаж от над 30 години и възможно най-високия клас квалификация в системата за управление на образованието.  Той пое училището през 2020 година. Тогава имаше 13 паралелки и 280 деца, приблизително. Към момента има 15 паралелки и почти 350 деца. От едно квартално училище, сега това учебно заведение е вариант и то добър вариант за родителите децата им да учат там. Благодарение на добрия колектив, а и на Богданов“. Отделно, няма нито една забележка, нито един сигнал, по който да са му поискали обяснения или аргументи в тази посока, така че за мен тези аргументи са неоснователни“,  каза Мария Динева, която освен че е общински съветник е и един от притеснените родители от  отстраняването на досегашния директор.  Назначената в момента временно изпълняваща  длъжността „директор“ на ХІ ОУ Димитрина Тимофеева е спечелила  конкурса за директорското място в СУ„Христо Смирненски“

„Да спечелиш конкурса за директор в  СУ „Христо Смирненски“, за титуляр  да спечелиш и изведнаж да се озовеш по заместване в ХІ ОУ, където от три години не е провеждан конкурс – няма как да не се замислим и да не си зададем някои въпроси,  каза майката на седмокласник в училище „Николай Лилиев“, Мария Динева.

 Притеснения и въпроси има и Стефка Пеева. Нейното дете е със специални образователни потребности и от година и половина също учи в ОУ „Николай Лилиев“.  По думите й  доскорошният директор Богданов, а и екипът, който той е сформирал са повлияли за положителната промяна на детенцето – сега то учи, има приятели и е щастливо, споделя майката. Същите впечатления сподели още една жена, майка на детенце аутист Галина Пътникова. През сълзи тя разказа за дългия път по институциите до „Обетованата земя“ – която за нея и детето й са колективът  ХІ ОУ и тогавашният ВрИД „директор“ Богданов.

 Възможно ли е върху настоящия временно изпълняващ длъжността „директор“ Тимофеева да е оказан натиск, за да заеме поста в училище Лилиев, а не титулярното място, спечелено от нея в СУ „Христо Смирненски“ – Милена Йолдова, началник на РУ на МОН,  изключи такъв вариант. 

„Това е решение на госпожа Тимофеева, която може по всяко време да заеме спечеленото от нея място в СУ Христо Смирненски, а може и да прояви интерес и към други конкурси за директори", каза Милена Йолдова.  

Има ли роднинска връзка с някои от тримата замесени в историята кандидати – Милена Йолдова подчерта, че не може да се говори за роднински назначения. Припомни, че е в системата на РУ на МОН от 2009 година, много преди да е имало политически партии и съмнения за влияние. Но призна, че едната от дъщерите й живее на съпружески начала с единия от синовете на настоящата директорка на СУ Христо Смирненски. Която и към момента е начело на учебното заведение, след като спечелилата конкурса за дирекор Димитрина Тимофеева поема  ХІ ОУ, макар и като временно изпълняваща длъжността „директор“

Конкурс за титуляр за мястото в  ОУ „Николай Лилиев“ предстои да бъде обявен, но все още не са ясни нито датата, нито месеца за провеждането му, уточниха от РУ на МОН в Стара Загора. 

 Доскорошният временно изпълняващ длъжността „директор“ Желязко Богданов отговори с „да“ на въпроса ще участва ли в състезанието за титуляр на директорския пост в училището.  Вчера Богданов помоли помоли да не му задаваме повече въпроси. Защото след сърдечната криза е отключил диабет и отново е на лечение в болницата.

По думите на Милена Йолдова, началник на РУ на МОН в Стара Загора, никой от родителите или от колектива в училище Лилиев не е подавал сигнал или пък я е търсил, за да сподели притеснения и безпокойство. 

Родители на ученици в ХІ ОУ „Николай Лилиев“  инициират подписка в подкрепа на Богданов. И настояват той да продължи да ръководи  школото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат областият управител на Хасково да спре решение за фотоволтаичен парк

Областният управител на Хасково да спре решението на общинския съвет, което касае изграждането на фотоволтаичен парк край селата Книжовник и Долно Воиводино. За това призоваха днес от групата на  „Спаси Хасково“, които смятат, че сделката е..

публикувано на 30.04.24 в 12:53
Парк

Оргинизират туристически поход на 1 май в Стара Загора

Еднодневен туристически поход под надслов „Животът изисква движение“ организират на 1 май от Регионална здравна инспекция – Стара Загора, в партньорство с Туристическо дружество „Сърнена гора“ и Образователен и туристически център „Кукуряк“...

публикувано на 30.04.24 в 11:39

На 11 май награждават талантливите млади математици на Стара Загора

Талантливите млади математици ще бъдат отличени в Стара Загора на церемония в Стара Загора. Награждаването се организира за поредна година в навечерието на 24 май от фондация „Математика без граници“ и бивши ученици от Средношколския център по..

публикувано на 30.04.24 в 10:17

Подменят водопроводите в николаевското село Едрево

Два проекта на стойност над 3 млн. и 77 хил. лв. ще се реализират в едно от селата на община Николаево - Едрево, по Инвестиционната програма, одобрена със Закона за държавния бюджет. Проектите са за реконструкция на външен водопровод и на вътрешна..

публикувано на 30.04.24 в 09:29

Изграждат асансьор за хора с увреждания в сградата на Община Павел баня

Асансьор за хора с увреждания ще бъде изграден към сградата на Общинска администрация – Павел баня. Това съобщи кметът Иса Бесоолу. Съоръжението ще се реализира по проект „Красива България”, по който Общината кандидатства преди време. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Старозагорче е първо в поетичен конкурс на българското училище в Париж

12-годишната Мария-Роза Мирчева от VI „д“ клас на Шесто основно училище „Свети Никола“ спечели първо място в Международния литературен конкурс "Вълшебното перо" за 2024 г. на българското училище "Иван Вазов" в Париж.  Стиховете на Мария-Роза са..

публикувано на 30.04.24 в 06:47

Безплатна "Зелена зона" в Стара Загора за празниците

Паркирането в границите на „Зелена зона“ в Стара Загора ще бъде без заплащане от 1 май /сряда/ до 6 май /понеделник/ включително. От 7 май (вторник) работното време на зоната ще бъде обичайното – от 8.00 до 18.00 часа .

публикувано на 30.04.24 в 05:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова води листата на "Възраждане" в Стара Загора

ПП "Възраждане" регистрира листа с 22 кандидати за народни представители в 27 МИР-Стара Загора. В одач на листата е Искра Михайлова. Тя е народен представител в 47, 48, и 49-ото Народно събрание. На втората позиция е настоящият народен представител на..

публикувано на 29.04.24 в 20:11
Община Стара Загора

Довършват ремонтите в "Три чучура-юг" и "Самара" в Стара Загора

Четири старозагорски квартала – „Три чучура-юг“, „Самара 1“, „Градински“ и „Зора“, са част от инвестиционната програма на Община Стара Загора през тази година. Подобрения са предвиждат и за парковете „Алана“ и „Пети октомври“, където предстои да се..

публикувано на 29.04.24 в 17:01
проф.Георги Рачев

Очаква ни динамично майско време

Времето в началото на май ще е типично за това време на годината. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора климатологът проф. Георги Раче в. Той отбеляза, че над по-голямата част от страната именно през този месец падат най-много валежи от..

публикувано на 29.04.24 в 17:00