Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия "Родител"

"Различните" деца на България

4
Снимка: Проект "Различните" деца на България

Преди 5 години Анна Йончева създава фотопроектът „Различните“ деца на България. Ани, както я наричат всички, застанали пред обектива й,  е любител фотограф и майка на две деца без специални потребности. Една неприятна случка на детската площадка я провокира да започне своя лична борба с нетърпимостта на другите към „различните“ деца, които са в затруднено физическо или психическо състояние.

За Ани избягването, игнорирането и дори упреците към тези деца в неравностойно положение е не просто неразбираемо, а сигурен признак за проблем на обществото, в което живеем. Така й хрумва идеята тя да снима всички „различни“ деца и да ги показва, за да свикнат останалите с тяхното  присъствие.

Не след дълго се оказва, че има много родители, които припознават тази  идея като много смислена и докосваща, и проектът придобива голяма популярност.

Следват срещи, на които децата със специфични потребности имат възможност да се запознават със свои връстници, да общуват и играят. Тогава Ани се натъква на друг проблем -  на детските площадки няма никакви съоръжения пригодени за деца в инвалидни колички. Няколко месеца по-късно тя подхваща кампанията „Да играем заедно“. Целта е закупуването на комбинирана люлка-везна, пригодена за деца в инвалидни колички. Тъй като не успява да намери кой да изработи подобно съоръжение, тя създава проект на люлка, единствена по рода си в България, благодарение на която деца в инвалидна количка играят едновременно с другите.

От август 2019 г. до декември 2023 г. в България са монтирани 23 такива люлки, а в момента е отворена кампания, с която и в гр. Казанлък ще се постави съоръжение.

Амбицията на Ани „различните“ деца да станат видими и да играят наравно с другите не спира до тук. Тя разказва мечтите на тези деца в книга, която се разпространява безплатно в училища и детски градини из цялата страна. 

Нещо повече – заедно с нейни съмишленици продължават посещенията си на място, за да покажат на всички книжната кауза “Да се запознаем с различните деца на България“.

Разговорите в семейството за различността, толерантността и емпатията са основополагащи, но също толкова важен е диалогът по темата и в учебните заведения, категорична е Анна Йончева.

И въпреки, че работи на нормирано работно време в сфера, коренно различна от тази й социална ангажираност, за Ани няма умора. Казва, че е вдъхновяваща подкрепата, която среща от всички доброволци и дарители, които й помагат неуморно. Защото „различните“ деца са видими, и й дават най-важното: смисъл. 

Както и на всички нас. 


Чуйте още в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08

Международен ден на ромите отбелязваме днес

8 април е обявен за Международен ден на ромите и по думите на д-р Велчо Кръстев се празнува от всички тях. Дългогодишното му изучаване на ромските традиции, бит, култура и история показват, че етносът е бил винаги рамо до рамо с българите. Посочва, че..

публикувано на 08.04.24 в 14:27

Хасково приветства пролетта с латино фиеста

Три танцови школи  - от Хасково, Стара Загора и Димитровград се включват в международна латино фиеста, посветена на световния ден на салсата на 6 април в Хасково. Срещата на всички, които обичат кубинската музика и танци е от 16,00 часа на пл...

публикувано на 04.04.24 в 14:47

Откриха въжената градина в Стара Загора

Въжената градина в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“ отвори врати тази сутрин. Съоръжението е предназначено за деца до 14-годишна възраст, високи над 130см. Малчуганите, които искат да посещават въжената градина преминават през..

публикувано на 03.04.24 в 13:35

Александър Симеонов между жиците на рока и любовта към децата в детската градина

Той се казва Александър Симеонов от град Плевен. Интересното е, че е завършил няколко образования, но нито едно не е свързано с музика. Просто музиката от страст и хоби се превръща донякъде в професия. Още, като „юноша бледен“ мечтае да се занимава с..

публикувано на 31.03.24 в 19:30

Евгени Черепов представя романа "Извън обхват"

Популярният старозагорски писател и преподавател по литература в ГПЧЕ "Ромен Ролан" ще представи втория си роман  "Извън обхват" пред публика в четвъртък, 28 март, 18:00 часа. Премиерата ще се състои в изложбена зала "Байер" в Стара Загора.  Евгени Черепов..

публикувано на 27.03.24 в 16:45

Христо Костакев, който записва името си в световната история на бойната авиация

На 30 март 1944 година един български летец – изтребител сваля в небето над София два вражески бомбардировача с една атака. След броени дни е годишнината от този случай,  а той остава записан като първият такъв в историята на световната бойна авиация...

публикувано на 26.03.24 в 09:10

Днес се пробиват ушите на децата

На 25 март отбелязваме Благовещение . Според църковния календар това е един от най-големите християнски празници. От години обаче съществува едно вярване, свързано с тази дата- раните зарастват по-бързо. Затова денят е най-предпочиният от много майки на..

публикувано на 25.03.24 в 14:46