Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 книги се борят за детското внимание и Национална награда "Бисерче вълшебно"

Снимка: www.biserche.com

90 книги се състезават тази година за вота на децата, за да се отличат като техни най-любими, в XII  издание на Националната награда „Бисерче вълшебно". 

Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. Учредена е през 2013 г. по случай Международния ден на детската книга – 2 април. 

Книгите в наградата се номинират и оценяват на няколко етапа -  чрез дълъг и кратък списък и същинско гласуване на децата за конкретните заглавия.

"Първоначалният дълъг списък, включваше общо 141 книги от 50 издателства. Това са  най-добрите, интересни и вълнуващи заглавия, издадени през 2023 г. С трудната задача да изберат 90 -те заглавия, се заеха два панела жури – 7 възрастни експерти и 223 деца от читателските клубове „Бисерче вълшебно“ от цялата страна" - уточни за Радио Стара Загора Валентина Стоева от фондация "Детски книги" - организатор на наградата.

По традиция книгите са разпределени в 6 категории:

„Буболечета“ (художествени, 3-5 г.), „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.), „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.), „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.), „Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 3-16 г.).

Формата за гласуване в сайта ще е отворена до 23:59 ч. на 11 май 2024 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури. Учителите и библиотекарите, решили да помогнат на децата да участват, могат да го направят чрез специална колективна форма за гласуване.

Има ли дефицит на определена литература на книжния пазар в България, умеем ли да приобщаваме децата към четенето и какви ценни умения, адекватни на съвременния живот развива то у подрастващите - чуйте още в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32

Държавният куклен театър в Сливен с нова премиера

Държавният куклен театър в Сливен ще зарадва приятелите си с нова премиера на 14-ти април от 11 ч.  Актьорите ни предлагат да погледнем на живота на възрастните през очите на децата и да разберем какво се случва, когато детските мечти се сливат с..

публикувано на 08.04.24 в 13:41

"Четем, играем, разбираме" - едно книжно състезание, много усмихнати малки читатели

„Четем, играем, разбираме“ – под това мото премина поредното събитие в рамките на маратон „Четяща Стара Загора 2024“.  Книжната среща, реализирана от библиотека „Родина“, с любезното домакинство на ДГ „Райна Княгиня“ и партньорството на..

публикувано на 05.04.24 в 15:05

Носителят на ИКАР’24 Пенко Господинов: „Уча студентите си да бъдат добри хора!“

На Световния ден на театъра, 27-ми март, традиционно се раздадоха наградите ИКАР’24 на Съюза на артистите в България. Весела Бабинова за водеща женска роля и Пенко Господинов за водеща мъжка роля са новите любимци на „Икар". Новият..

публикувано на 04.04.24 в 12:22
Радост Младенова - Арабаджиева

Студио "Алегра" представя България на престижен европейски фестивал

„Училище за магьосничества“ - постановка на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще представи Стара Загора и България на престижния европейски фентъзи фестивал "Еврокон".   По този повод в студиото на Радио Стара Загора гостува..

публикувано на 04.04.24 в 11:07