Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост, съобщи Радка Тилева, управител на Областния информационен център в Стара Загора.

Областният информационен център в ролята си на Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие (РСР) на Югоизточен регион на планиране (ЮИР), представи днес по време на работна среща с медии, графика за провеждане на публични обсъждания на преминалите етап на оценка за Административно съответствие и допустимост (АСД), Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за област Стара Загора.

Сред одобрените на този първи етап КИТИ, с участие на местни партньори, са проектите: „Подобряване на връзките на образованието, научно-изследователската и развойната дейност с бизнес дейностите в югоизточен регион“ с водещ партньор Тракийски университет; „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“ с водещ партньор НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“; „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в югоизточния регион“ с водещ партньор община Бургас; „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на община Казанлък“ с водещ партньор Агенция пътна инфраструктура; „По пътя на Античността “Интегрира териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен и Югоизточен регион“ с водещ партньор община Пловдив; „Устойчив социално-икономически растеж, чрез подобрена инвестиционна среда и съхранена идентичност на региона“ с водещ партньор община Казанлък и „Регионална екосистема за устойчиво развитие: интегрирани инвестиции за общностно благополучие“ с водещ партньор Сдружение югоизточен регионален иновационен център „Здраве“.

Предстои във всички населени места, които са участници в проектите, да се проведат публични обсъждания. Те  ще се провеждат на местно ниво, като в тях ще участват водещите кандидати и партньори, които ще имат възможност да представят в детайли и да защитят своите проекти за инвестиции, предложени в изпълнение на новия подход за регионално планиране през програмен период 2021-2027 г.

 „По време на тях водещите партньори и другите участници по концепциите да представят своите вече одобрени на първи етап проектни идеи. Целта е да сме сигурни, че всяка една от тези идеи за развитие на конкретна област или регион се приемат добре и положително от обществеността“, каза Тилева. По време на обсъжданията гражданите ще могат да дават и своите предложения как определена идея или проект да бъде подобрен. Предстои да бъдат изготвени и доклади за нагласите на обществото. „Той ще послужи за следващото ниво на оценка, което ще се прави на концепциите. Поради това е важно всяка една от концепциите да бъде припозната и одобрена от гражданите“, поясни още Радка Тилева.

Обществените обсъждания ще се проведат от 12 до 18 април на територията на общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Раднево.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС

На 15 и 16 май 2024 г. се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

Теодор Стойчев:Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди..

публикувано на 15.05.24 в 10:00

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00