Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия "Родител"

Деца помагат на деца

4
Снимка: Пепа Русева

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници.

Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за благотворителна кауза, с която могат лично да допринесат за доброто на обществото.

Тази година се проведе осмото издание на националния конкурс „Млад Благотворител“, в който се състезаваха благотворителни инициативи на ученици от 8  до 12 клас.

По регламент каузата, която учениците избираха можеше да бъде национално значима, или посветена на малка група хора, дори в подкрепа на конкретен човек.

Индивидуални проекти или такива от група приятели и съученици – идеите се съревноваваха в 4 тематични кръга – три благотворителни теми и възможност за предприемачески проект с кауза.

Сред отличените проекти е и „Подай ръка – зарадвай дете“ , на  ученици от Професионална гимназия по икономика “Георги Стойков Раковски”, гр. Ямбол.

Пепа Русева е един от ръководителите на четирите момичета, които реализират дейностите по проекта. Тя разказа за Радио Стара Загора повече за тяхната идея и практическото й реализиране. 

Сред една от планираните дейности е посещение на старозагорския зоопарк:

Две от момичетата, чиито проект заема достойното пето място в националния конкурс „Млад благотворител“ 2024 г. споделиха, че за тях добротворството е нещо, което е съвсем естествено състояние на мисълта. Благодарение на семействата си, които подкрепят благотворителността, с която се занимават, и на съмишленици доброволци в техния приятелски кръг, искат да продължат да развиват тази си кауза.

Чуйте още от самите тях - Никол Иванова и Антония Стефанова:

Когато деца помагат на деца няма как да не се замислим, че доброто се възпитава. То се отглежда и обгрижва, но и нещо повече – вдъхновява и прави света ни по-искрено щастлив.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В баварския град Мюнхен вече има 100 000 шотландци за мача с Германия тази вечер от Европейското по футбол

С немска и шотландска бира заведение под Липите стартира Европейското по футбол

С немска и шотландска бира на промоционална цена заведение под Липите ще се опита да привлече феновете на футбола за клиенти.  Първият мач от Европейското първенство е тази вечер между отборите на Германия и Шотландия, а промоцията на пивото е в чест на..

публикувано на 14.06.24 в 15:53

Четвъртокласници посетиха радиото

Четвъртокласници от Основно училище „Кирил Христов“ посетиха Радио Стара Загора. В един от последните им учебни дни за тази година те се запознаха с работата на журналистите, на звукорежисьора и звукотехника. Класният им ръководител Тонка Маринова..

публикувано на 13.06.24 в 18:04
Павел Караасанов, Тошко Цветков и Апостол Христов

Македонски харамия зографисва черкви в Стара Загора

На 13 юни 1878 година започва Берлинският конгрес. Месец по-късно той приключва с подписването на Берлинския договор. Който разпокъсва България, ала възрожденската мечта за обединена и свободна държава за всички българи, остава.  Как един македонски..

публикувано на 13.06.24 в 07:58

Мирян Колев улавя биоритмите на растенията

Мирян Колев е професионален музикант и експериментатор. От години работи в сферата на електроакустичната , саунд арт и импровизационната музика . За последните десет години е осъществил близо 300 събития в 30 държави в Европа, Азия и Африка...

публикувано на 13.06.24 в 05:55

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

публикувано на 10.06.24 в 17:55

Четвъртокласник предпочита да живее на село

Таньо Динков Михайлов живее от З годишен с родителите си в родното село на дядо му – Казанка. Не му тежи, че пътува до Стара Загора за да ходи в Пето основно училище „Митьо Станев“, а това, че някога – до 1976 г. в Казанка е имало училище, което..

публикувано на 11.06.24 в 09:20

17 са претендентите за Цар на минералната вода и Царица Роза в Павел баня

Тази година в Павел баня ще се проведе юбилейното XX-то издание на Празника на розата и минералната вода. Тържествата започват на 13 юни с конкурса за Цар на минералната вода и Царица Роза. За участие в него са се записали 10 момичета и 7 момчета. За..

публикувано на 04.06.24 в 15:00

Как едно белгийско семейство избра България за втори дом

Малко Шарково е китно странджанско селце в община Болярово, намиращо се на около 15-ина км. от българо-турската граница. Заобиколено е от красиви гористи хълмчета, а чистотата на близкия язовир го превръща в любима дестинация на много риболовци...

публикувано на 31.05.24 в 16:51

Разнообразна програма за 1 юни в Ямбол

С много смях, музика и танци премина празничният спектакъл на 100 деца, посветен на 1 юни. В него се включиха  деца от всички детски градини и ясли в Ямбол. Пожелания към децата да са здрави, обичани и щастливи отправи кметът Валентин Ревански...

публикувано на 31.05.24 в 13:50

Спомени на Никола Обретенов за Христо Ботев се пазят в Държавния архив в Стара Загора

  Спомените, ръчно написани от сина на баба Тонка – Никола Обретенов са с дата 14-ти март 1928 г., Русе. Ръкописът е предаден в Държавния архив през 1963 г, но не се знае кой ги е предоставил. Той е заведен във фонда на по-малкия брат на старозагореца..

обновено на 31.05.24 в 13:12