Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров

На 22 април от 18:00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ се открива самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров.

Тя е по повод 75-годишнината му. Името му е добре познато в културните среди на града защото успява да „проведе“ групата на художниците през едни от най-трудните й периоди – 1990 – 1999 г. като неин председател. През целия си творчески път успоредно съвместява ролята на уредник в Художествената галерия - Стара Загора, а по-късно и като учител в ПГОХ „Райна Княгиня“.

Творбите в експозицията, водят началото си от емблематична многобройна серия рисунки с химикалка в малък формат. Сътворени в компанията на сутрешното кафе, защото „за художника рисуването е жизнен навик, досущ като дишането, докато пиеш кафе търсиш лист за да нахвърляш нещо“. На пръв поглед дигиталните изображения, които представя в изложбата си, можем да определим като колажи. Но те не са колажна техника в класическия смисъл, а по-скоро физически колажи между рисунките с химикалка, дигитални и аналогови фотографии, дигитална рисунка, дигитален колаж и софтуерна доработка. В този смисъл той колажира априорните си идеи за света, достигнати благодарение на житието. Срещат се образите на популярни личности – актьори, изпълнители, художници. Всеки един от тях по собствен начин е докоснал Райчо Чакъров и той я въплъщава в изображението. Леонардо да Винчи се превръща в символ Ренесанса и сложността на избора (художник или изобретател), Анджелина Джоли, Нефертити и Венера Милоска са символите на красотата в диаметрални епохи, а музикалните и сценичните изпълнители издават страстта на автора към музиката и киното.

Като че ли колажа, като подход към изкуството, най-добре олицетворява творчеството на Райчо Чакъров. Творческите му търсения са синтезирани в краен образ, съставен от преминаванията през различните видове визуални изкуства, но това не се случва в стремеж към търсене на „лесното и удобното“, а с ясната идея за чувство на адекватност и принадлежност към епохата, в която живеем.

Можете да разгледате графичната изложба от 22 април до 7 май 2024 година.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на..

публикувано на 29.04.24 в 15:27
Анжелика-Гая Меркова от Пловдив, лауреат на XXIV радиоконкурс

25 години Радио Стара Загора посреща фолклорни таланти на конкурса "Славейче"

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2024“. Той  ще се проведе на  12 и 13 октомври 2024 г., от 10.00 часа в Радио Стара Загора , ул. „Св. Княз Борис I“ 75 За участие се..

публикувано на 16.04.24 в 17:11

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38

По-интересното лице на науките на образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Стотици ученици от Стара Загора посетиха второто издание на  образователния форум „Месец на науките и изкуствата“ в РБ „Захарий Княжевски“, който се провежда през целия месец. Събитието се организира от младите омбудсмани и обществения посредник на..

публикувано на 14.03.24 в 15:32

Кукери ще огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII  Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота) .  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще..

публикувано на 13.03.24 в 10:09

Представят книгата на Пенка Павлова "Златният глас на Тракия"

Наричаха Пенка Павлова "златният глас на Тракия" . Така се казва и книгата събрала между кориците си живота и творчеството на народната изпълнителка. Най-известните й песни, между които "Злато моме, "Първом, първом", "Маринчице, гиздава девойко",..

публикувано на 04.03.24 в 19:45

Класация "Славейче 2023": Гласувай за песен на слушателя!

Слушателите на Радио Стара Загора отново избират своята любима песен сред лауреатите на националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче 2023".  От наградените с професионален звукозапис участници в 24-тия радиоконкурс..

публикувано на 27.02.24 в 18:59

Младежи организират инициативата #КиберБУДНИ 2

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2. Тя ще се..

публикувано на 15.02.24 в 15:32

Общественото обсъждане на Бюджета на Oбщина Стара Загора ще се проведе на 25 януари

На 25  януари 2024 година от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общински съвет Стара Загора ще се състои публично обсъждане на проекта на Бюджет на Община Стара Загора за 2024 година. На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси..

публикувано на 18.01.24 в 14:59