Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 52-ри път Хасково е домакин на литературния конкурс "Южна пролет"

Снимка: Община Хасково

30 автори са заявили участие в националния конкурс за дебютна литература Южна пролет в Хасково. От сряда до петък областния град ще е столица на литературата, съобщи заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева. Тя поясни, че Община Хасково е поканила гости  да бъдат най-обичаните съвременни български автори. Заедно с тях на една сцена, в литературните работилници и дискусионните срещи ще участват млади автори, чиито първи книги са издадени през последната година.

21 са дебютантите в жанр "Поезия“, 7 са книгите в "Проза“, в жанровете "Детска литература“ и "Литературна критика и литературна история“ участва по един автор, а тази година във "Филмов сценарий“ и "Драматургия“ няма участници.Най-младият участник в конкурса е Дария Георгиева на 16 години от Плевен.

На живо ще бъдат организирани срещи с едни от най-четените български автори: Иван Ланджев, носител на "Пегас“ през 2011 г., Георги Милков с "Истории от ръчния багаж“ и Захари Карабашлиев с неговата "Рана“.
От създаването на "Южна пролет“ през 1974г. до сега със званието "Лауреат“ на Националния конкурс за дебютна литература са удостоени 154 автори-дебютанти. Журито, което ще оценява творбите на тази година е с председател проф. дфн Валери Стефанов –професор по история на българската литература в СУ "Св. Климент Охридски“. Доктор на филологическите науки. Автор на изследвания в областта на литературната история и на няколко романа.

Членове:

1. Проф. дфн Пламен Антов – поет и писател, литературен теоретик и историк, доцент в Института за литература – БАН.

2. Доц. д-р Младен Влашки – Доктор по сравнително литературознание и по философия, университетски преподавател, литературен историк и критик.

3. Йордан Велчев – писател, поет и историк, носител на множество награди в областта на литературата.

4. Митко Ламбов – поет и носител на награди.

В рамките на Литературни дни "Южна пролет“ Община Хасково присъжда и наградата "Александър Паскалев" за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

Огънят на литературните дни ще запали Иван Ланджев, който е лауреат на конкурса в раздел Поезия, каза още Мария Вълчева. 


По публикацията работи: Десислава Крачолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Неразказани истории по правите улици“ се завръща през уикендите в Стара Загора

И тази година Туристическият информационен център, с подкрепата на Община Стара Загора, подновява своите летни безплатни разходки под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Това съобщиха от общинския пресцентър. Първата инициатива ще бъде..

публикувано на 30.05.24 в 12:02

В Ямбол започва кампания за събиране на опасни битови отпадъци

Пролетна кампания за събиране на опасни битови отпадъци организира днес общината в Ямбол. В акцията няма да се приемат инфекциозна отпадъци и материали с неизвестен състав. Кампанията ще продължи от 10 до 16 часа на паркинга зад сградата на общинска..

публикувано на 30.05.24 в 08:39

Ученически благотворителен търг събра 2 000 лв за децата от центровете от семеен тип в Стара Загора

Първият благотворителен търг организиран от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия "Гео Милев" в Стара Загора събра 2 000 лв от продажби на картини и дарения. Търгът се проведе в Градската художествена галерия под мотото "Картина за..

публикувано на 30.05.24 в 06:11

22 избирателни секции ще има в община Болярово

22 избирателни секции, от които една подвижна, ще бъдат разкрити на територията на община Болярово за предстоящите избори на 9 юни. Машинно ще се гласува в две от тях, съобщи кметът на Болярово Христо Христов.  По една избирателна секция ще има във..

публикувано на 29.05.24 в 16:46
Снимка : архив - община Стара Загора

Пето ОУ победи в пластмасовата надпревара със събрани 435 кг боклук в Стара Загора

Пето ОУ „Митьо Станев“ е победител от междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци „Не цикли, а рециклирай! За по-чиста околна среда!“, която се проведе през целия май. Възпитаниците на основното училище са успели да..

публикувано на 29.05.24 в 16:08

За партиите представителството на ромите в структурите им е нежелано

В основата на проблемите пред ромската общност стоят образованието, инфраструктурата и безработицата.  Това заяви в студиото на Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на „Свят без граници". В отговор на въпрос той каза, че не е срещнал партия или..

публикувано на 29.05.24 в 15:56

Ученици организират благотворителн търг за деца

Тази вечер в Градската художествена галерия  от 18 часа учениците от Природоматематическата гимназия „Гео Милев“  в Стара Загора организират благотворителен търг-изложба „Стара Загора в рамки“. Мотото на търга е "Картина за Вас, щастие за тях!". 12-те..

публикувано на 29.05.24 в 15:52

Колко нощувки има в тридневна екскурзия?

Тридневна екскурзия е причина за двудневни коментари. Става дума за условието на задача по математика за малките матури на четвъртокласниците. Една част от децата, родителите и техни преподаватели изразиха мнение, че условието е неточно, което..

публикувано на 29.05.24 в 15:40

В община Болярово започват работа по важни проекти

В община Болярово започва реализацията на важни инфраструктурни проекти, съобщи кметът Христо Христов.  Основен ремонт и саниране ще се извърши на 130-годишното читалище „Ана Маймункова“ в село Воден. „Договорът за читалището, което е най-старото в..

публикувано на 29.05.24 в 15:30
Снимка: ДКТ

Детската театрална школа на Кукления театър с премиера на „Питър Пан“

Детската театрална школа към Кукления театър на Стара Загора има премиера на 1 юни, Международния ден на детето.  Децата от школата ще представят пред малките и порастнали деца от публиката спектакъла ПИТЪР ПАН по Джеймс Матю Бари. Ръководителите на..

публикувано на 29.05.24 в 14:17