Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В котленския Балкан е жив духът на Войводата Кара Танас

3
Църквата в с. Катунище
Снимка: Георги Радулов

Кара Танас е роден в началото на 19-ти век в село Катунище община Котел. И днес в двора на църквата в Катунище могат да се видят надгробните плочи на някои от наследниците на този виден българин, а родната му къща е запазена и до днес. Кара Танас е роден някъде между 1888 -1890 г.  Точната година и пълното име на този смел и отдаден на името и честта българска хайдутин не са известни, защото църквата в Катунище е била опожарена и всички църковни книги и кондики са изгорели. 
 "Наричали го "кара Танас", което значи страшен, а не черен, какъвто е буквалният превод от турски. Защото не ебил черен, а  бил страшилище за турците Имал сравнително малка дружина от около десетина души, но впечатляващото е, че хайдутуват повече от десет години и не загубил нито един хайдутин! Всички били облечени в едни и същи дрехи и оръжие, с което  напомнят за стегната и добре организирана военна част.", разказва за него Георги Радулов от Сдружение "Хайдути". Периметърът на действия на неговата дружина бил доста голям, Стара планина, югоизточна България, а според Панайот Хитов и Влашко. Заради подвизите и славата, която придобили Кара Танас и смелчаците му, османците казвали "Катунище е село от осем къщи с девет хайдутина"!
По време на Руско-Османската война от 1828/1829, Кара Танас и хората му заедно с дружината на Генчо Къргов(Генчо войвода) помагат на руснаците и водят успешни боеве срещу неприятеля.
В запазените народни песни и предания се говори, че в младостта си буйният и смел Кара Танас оре бащините си ниви с рало, на което е закачено винаги шишането му. Веднъж, докато работи на полето османлия стреля по него от засада. Куршумът обаче засяда в дебелия му силяхлък. Кара Танас го извадил, натъпкал го в зареденото шишане и стрелял по неприятеля с думите " На ти куршума амуджа(чичо)!".  След това хукнал след ошашавения османлия и го убил.
На войводата има посветени няколко народни песни, като една от тях е записана от Панайот Хитов в книгата му "Моето пътуване по Стара планина и животоописанието на някой български стари и нови войводи", а други две намерих в една книга посветена изцяло на хайдушките песни.
  Не се знае много за  наследниците му. Негов потомък е Пенчо Атанасов от Добрич, който започнал да си изкарва прехната още 123-годишен като бедно ратайче в турски чифлик. Благодарение на своята работливост, твърдост и ум, станал един от най-богатите хора в цяла Северна и Южна Добруджа. "Освен земи имал и фурна, от която за Великден излизали топли козунаци и хляб, които раздавал на бедните. И за тази негова доброта и човещина днес се пази като крилата фраза възклицанието "Аз да не съм Кьор Пенчо да раздавам!" / защото като малък ослепял с едното око./", завършва своя разказ Георги Радулов.



По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50