Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът на българските кандидат-студенти към Ирландия и Швеция

Висшето образование в Нидерландия привлича студенти от цял свят

Броят на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина, се е увеличил с 60 процента спрямо миналата година, показват последните данни на изложение "Световно образование". В проведеното неотдавна в Пловдив 20-то издание на най-големия образователен форум в Югоизточна Европа участваха 70 институции за висше, средно образование и центрове за летни езикови програми от 17 държави.  

Според образователния консултант Николай Христанов продължава тенденцията младежите да кандидатстват паралелно в две или повече държави. "Учениците търсят алтернативи, най-добрата специалност и резервни варианти", допълни той. 
"Пандемията и Брекзит вече отминаха, а хората стават все по-заинтересовани и планират, за да се подготвят финансово и да покрият критериите за прием. Европа става и по-достъпна", отбеляза в разговора Христанов.
Нови дестинации привличат родните гимназисти. Двойно нарастват кандидатурите за Ирландия и с 45 процента за Швеция тази пролет. Въпреки късните отговори за прием от държавните университети в Ирландия в края на август, годишните такси за обучение (3000-7500 евро) и политиката за финансиране са сред предпоставките за силния интерес към страната. Сред предпочитаните програми и университети там са анимация, архитектура, актьорско майсторство и бизнес. Безплатното обучение в Швеция в бакалавърски и магистърски програми е основният фактор, с който скандинавската държава набира студенти.
Нидерландия продължава да бъде на водещата позиция за българските кандидат-студенти - 59 процента от тях се насочват към висше образование в страната на лалетата, въпреки лансираните рестрикции за прием в държавни изследователски университети. Очаква се ограничителните мерки да влязат в сила от академичната 2025-2026 година. 
На този фон съседна Белгия става все по-атрактивна дестинация заради програмите на английски език и с годишна такса за обучение от 1116 евро. 
Престиж, традиции и възможности са три от ключовите предимства на образованието във Великобритания, което е притегателна сила за хиляди международни студенти. Страната е дом на едни от най-реномираните учебни заведения в световен мащаб. За първи път след Брекзит кандидатурите от България бележат ръст от 7 процента. Все още има университети, които продължават политиката за студенти от ЕС с такса от 9250 паунда на година, образователни институции запазват отпускането на стипендии за постигнат академичен успех и постижения. Основният интерес пада върху висши училища в Лондон и региона, допълни експертът. 
Италия е една от дестинациите в последните 2 г. с най-голям и устойчив интерес от страна на кандидат-студентите. През настоящата кампания той е с 20 процента по-висок спрямо миналата година.
Испания също попада в полезрението на гимназистите, но все още ограничен брой специалности могат да се изучават на английски. 
Водещи в предпочитанията на българите при избора на професия са бизнес, психология, компютърни и инженерни специалности. Навлизането на генеративния изкуствен интелект се търси като направление за кариерно ориентиране, подчерта Николай Христанов. Традиционно около 10 процента от зрелостниците заминават да учат извън страната, припомни той.
Интересът към езиковите ваканции в чужбина също се завръща. Сингапур, САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Швейцария са сред държавите фаворити. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За опасност от пожари предупреждават от Областна администрация Стара Загора

Във връзка със зачестилите случаи на пожари по време на пожароопасния летен сезон и с цел предотвратяване на риска от пожари в земеделски площи, сухи треви и горски територии в Област Стара Загора, Областният управител Ива Радева и Регионална..

публикувано на 02.07.24 в 16:23

Предадоха детски послания на зам.-кмета на Стара Загора Павлина Делчева

Посланията на децата, участници в заключителната сесия на проекта „ЗАЕДНО“, чиято цел беше да ги насърчи активно да изразяват позицията си по важни за тях теми, бяха предадени на зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева. Своята благодарност към..

публикувано на 02.07.24 в 16:18

Два големи пожара гасят в Старозагорско

Два пожара гасят огнеборците в Старозагорско. Заради пламнали храсти и треви край жп спирка Ягода е спрян влака от Горна Оряховица и Стара Загора.  Сигнал за пожара между селата Ягода и Ръжена е подаден малко преди 12 часа. Запалили са се сухи..

публикувано на 02.07.24 в 14:41

Инцидент затруднява движението по магистрала "Тракия" край Чирпан

Временно движението при км 159 на АМ „Тракия“ в посока София е ограничено поради пътно произшествие, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Инцидентът е станал между два камиона, разсипан е част от превозвания товар по пътното платно. Няма..

публикувано на 02.07.24 в 13:56

Безплатен градски тур „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи" този уикенд в Стара Загора

На 6 юли /събота/, от 9.30 часа ще се проведе поредната вълнуваща обиколка от инициативата „Стара Загора – неразказани истории по правите улици". Темата на маршрута е „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи". Това съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 02.07.24 в 13:50

До 15 юли се затваря централно кръстовище в Стара Загора

Предстои затваряне на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Отец Паисий“ в Стара Загора. Това ще се случи от утре, 3 юли 2024 г., и ще продължи до 15 юли, включително , съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Временната организация на..

публикувано на 02.07.24 в 13:48
Йордан Йорданов

156 разрешения за работа на непълнолетни в област Стара Загора

Непълнолетните могат да работят само след изричното разрешение на Инспекцията по труда, а о т началото на годината работодатели от област Стара Загора са потърсили 156 такива разрешения, съобщи Йордан Йорданов, началник отдел „Административно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:34

Искат създаването на изцяло морски резерват в България

За създаването на защитени морски зони в Черно море с цел ефективното опазване на живота в него призовават от Грийнпийс“ – България. Това сочи доклад на организацията, създаден заедно с учените от Института по океанология на БАН. Данните сочат,..

публикувано на 02.07.24 в 13:27

Пожар пламна в района на жп спирка Ягода

Гасят пожар между старозагорските села Ягода и Ръжена. Сигналът за пожара е подаден в 11:24 часа.  Огънят е пламнал в района на жп спирка Ягода. Горят сухи треви, храсти и широколистна гора.   На място са два екипа на пожарната в Казанлък и два екипа..

публикувано на 02.07.24 в 12:46

Пламна пожар край старозагорското село Яворово

Сухи треви в близост до гората гасят край старозагорското село Яворово. На място е изпратен екип на пожарната в Стара Загора. В гасенето участват и служители на горското стопанство. На този етап няма опасност огънят да влезе в горския масив...

публикувано на 02.07.24 в 11:55