Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК не взе решение по казуса Янко Янков

Ново заседание ще има след тълкувателното дело на ВКС на 15 май

Общинската избирателна комисия на Стара Загора не успя да вземе решение по казуса с прекратяване пълномощията на общинския съветник Янко Янков.

Стигна се до решение по отхвърляне заради липса на необходимите 2/3 от гласовете.

В началото на заседанието стана ясно, че ОИК разполага със справката за съдимост на Янков, в която е записано, че е осъден, но не са предоставени всички необходими съдебни документи, каквото е изискването в ЗМСМА.

Това стана причина присъстващите членове на ОИК да се разделят в мненията си по казуса. Част от присъстващите посочиха, че е необходимо ОИК да излезе с решение след тълкувателното дело, когато бъдат получени всички документи, а други изтъкнаха, че справката за съдимост е достатъчно основание да се пристъпи към решение за предсрочно прекратяване пълномощията на Янков като общински съветник.

Според адвокат Златина Йовчева, „имаме влязла в сила присъда, единственото което трябва да направим е да прекратим пълномощията, да обявим следващия влязъл в Общинския съвет. В противен случай не знам как ще отговаряме пред обществото какво правим днес на това заседание“.

„ЗМСМА сочи, че общината служебно трябва да ни предостави  свидетелството за съдимост, но и със съответните други документи от компетентните органи. Това е съдът и неговото решение. Това, което имаме като отговор от ВКС, е че решението ще ни бъде предоставено заедно с това от тълкувателното дело. Така че трябва да изчакаме документите, за да изпълним изискванията на ЗМСМА и вземем законосъобразно  решение“, мотивира се друг член на ОИК.

На заседанието на комисията присъства и общинският съветник Янко Янков, който по-рано през деня беше депозирал молба до ОИК за отлагане на гласуването на комисията след приключването на тълкувателното дело на ВКС .

 „Ако на 15 май ВКС каже: Да, ние сме те оправдали без да искаме и не може да бъдеш осъден, тогава вие които искате да ме освободите още днес, как ще ме върнете обратно, как ще ми изчистите името? Не мисля че е нещо толкова фатално да се изчака още седем дена. Не мисля, че това е проблемът на Стара Загора, държавата и на целия свят.

Така всички вие ще бъдете принципни, ще спазите закона , ще получите решението.

Всичко останало е прибързано и тенденциозно с някаква неясна цел“, каза общинският съветник Янко Янков пред ОИК.

Председателят на комисията Теодора Крумова посочи след края на заседанието, че комисията е задължена да се произнесе по казуса, ако няма обжалване на решението й. Това могат да направят всички представени партии в Общинския съвет.

След седмица, когато излезе тълкувателното решение на ВКС и оттам предоставят всички документи, ОИК обаче ще се събере отново.

„Ако след тълкувателното решение на ВКС е потвърдено, че лицето е осъдено, че това е окончателно, че присъдата е безспорна, то Янков ще бъде освободен“.

Тълкувателното дело на ВКС е насрочено за 15 май.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: МВР - Стара Загора

Откриха нива с канабис в Казанлък

На 25.07.2024г. в хода на специализирана полицейска операция, служители на РУ-Казанлък в землището на гр.Казанлък, са установили специално обработени площи с изградена поливна система, захранвана от соларни панели, засяти насаждения от рода на конопа,..

публикувано на 26.07.24 в 14:37

Ограничават движението на МПС над 3,5 тона по пътя Габрово - Шипка заради събора на Бузлуджа

Утре - 27 юли, от 8 ч. до 14:30 ч., ще бъде ограничено движението на автомобили над 3,5 тона по участък от път I-5 Габрово – Шипка за провеждането на събор в местността „Историческа поляна“ на връх Бузлуджа. Трафикът се спира в отсечката от..

публикувано на 26.07.24 в 14:29
Снимка: община Стара Загора

Кметът на Стара Загора определи кои служители ще работят със системата Bg-Alert

Двама служители на Община Стара Загора ще работят пряко със системата Bg-Alert, те са упълномощени със заповед на кмета Живко Тодоров. Това съобщи Делян Иванов, директор на Дирекция „Правни дейности, обществен ред и административно обслужване", информират..

публикувано на 26.07.24 в 14:28

„Мини Марица-изток“ е натрупала загуба за 237 млн. лв.

237млн.лв. е отчетената в баланса на „Мини Марица-изток“ загуба към 31 май. Това стана ясно при изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов в парламента, инициирано от „Възраждане“. Той уточни, че само за периода от 1 януари до 31..

обновено на 26.07.24 в 14:01

Общинският съвет в Казанлък гласува против волтаичната централа в Черганово

Общинският съвет в Казанлък отхвърли  с 29 гласа „против“ и 2 гласа „въздържал се“,  изграждането на фотоволтаична централа край Черганово. Преди това кметицата Славка Костадинова бе внесла двукратен отказ за предоставянето на 826 дка  от землището на..

публикувано на 26.07.24 в 13:06

Кметът и общинските съветници на Болярово даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от пожарите

Съветниците на община Болярово даряват своите месечни възнаграждения на пострадалите от огнената стихия в селата Воден и Крайново. На проведеното днес заседание на Общинския съвет на Болярово кметът Христо Христов съобщи пред съветниците, че дарява своята..

публикувано на 26.07.24 в 12:27

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

публикувано на 26.07.24 в 10:00

БСП се готви за събора на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

публикувано на 26.07.24 в 09:45
Петя Чакърова

1800 са подали документи за еднократна помощ за ученици в област Стара Загора

Продължава приема на документи за еднократна помощ в размер на 300 лв. за семействата с ученици от първи до осми клас, съобщи Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Стара Загора. Тя уточни, че няма критерии за..

публикувано на 26.07.24 в 09:43

Какао и сладолед са поскъпнали с над 300%, кафето – със 100%

92лв. струва потребителската кошница тази седмица, ако закупим по единица от всички 30 продукта, които обхваща, съобщи за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. За сравнение миналата година е била с лев по-скъпа. Пазарът остава..

публикувано на 26.07.24 в 07:50