Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Бояджиева: Да говорим за Европа не като територия, а като културна идентичност

2
ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Надявам се, че сме се разделили с времето на победите и войните и живеем в нова ера на мир или поне на споделената идея за мир и в този дух говорим и преподаваме за Европа в училище. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора Екатерина Бояджиева, преподавател по философия и зам.- директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ по повод 9 май, Ден на Европа. Тя гостува в предаването "Репортер" заедно с единадесетокласника от езиковата гимназия Петър Бухчев, който неотдавна беше на посещение в Норвегия в рамките на  младежки проект.

Тя допълни, че в образователната програма за Европа се говори не само по предмета Гражданско образование и Философия, а също така и по История, Литература и География. 

Да говорим за Европа, не като територия, а като културна идентичност, като реалност, която се самопроизвежда и продължава да се променя, това е начина, по който тя трябва да бъде разбрана, каза още Екатерина Бояджиева.

Денят на Европа ще бъде отбелязан с редица събития и училищни инициативи, добави Екатерина Бояджиева. 

„Голямата промяна трябва да е в главите ни - да не сме „Ние и европейците“. Ще ми се, особено в съзнанието на младите хора, вече да е „Ние европейците“. Защото ние сме Европа. Това да учиш в България означава да учиш в Европейския съюз“, каза Бояджиева.

По повод предстоящите избори преподавателката цитира Кант, който казва в какво се изразява политическата ни свобода – в правото да се покорявам на онези закони, в чието създаване съм участвал. „Така че нека да участваме, да легитимираме законите, които касаят бъдещето ни“, добави зам.- директорът на гимназия „Ромен Ролан“

Интервюто с Екатерина Бояджиева и Петър Бухчев в предаването "Репортер" можете да чуете от звуковия файл.По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старши учител от село Ръжена е носител на почетното отличие „Неофит Рилски“

Величка Момчева, която е старши учител в начален етап в ОбУ "Св. Св. Кирил и Методий" село Ръжена, получи най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България - „Неофит Рилски“.  Учредено е през 1996 г., и по традиция се..

публикувано на 25.05.24 в 09:05
Бернард Конфортов

Българите във Великобритания няма да могат да гласуват за евродепутати на 9-ти юни

По време на предстоящите на 9-ти юни избори за български и европейски парламент, постоянно пребиваващите във Великобритания български граждани на практика няма да могат да дадат вота си за избора на български евродепутати. Причината е, че в Изборния..

публикувано на 23.05.24 в 17:08

Балканска регионална конференция, посветена на Европейския Зелен Пояс, се проведе в Хасково

Балканската регионална конференция, посветена на Европейския Зелен Пояс се проведе от 14 – 16 май в Хасково и региона. Събитието бе организирано от EuroNatur - Германия, в партньорство със Зелени Балкани и Българска фондация Биоразнообразие и е част от..

публикувано на 20.05.24 в 13:05

С какво трябва да се борят у нас пациенти с рядко заболяване

16 май e обявен за Mеждународен ден за повишаване на осведомеността за рядкото заболяване Кисти на Тарлов. „Сдружение на Тарловите пациенти в България- Лечение без граници“ участва активно в кампанията, защото заболяването не е широко известно или..

публикувано на 15.05.24 в 16:34
отец Йордан Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев: Всеки се бори със стръмнините в душата си

Първата неделя след Възкресението на Христос се нарича Светла или Нова неделя. По-популярна е с названието Томина неделя , защото в този ден, в православните храмове, от Светото евангелие се чете за явяването на Христос пред учениците му, между които бил и..

публикувано на 12.05.24 в 13:10

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35