Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за профилактика на рак на гърдата организира Ротари клуб "София"

Кампанията е насочена към малки населени места в 5 области: Хасковска, Кърджалийска, Ямболска, Сливенска и Бургаска

За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.
Снимка: БГНЕС

Ротари клуб „София“ стартира кампанията „С теб сме“, чиято цел е профилактика за рак на гърдата на жени от  населени места без болнично заведение или отдалечени от медицински центрове. Живеещите там нямат достъп до редовни профилактични прегледи, а e известно, че

един лев инвестиран в профилактика спестява 100 лева за лечение.  За последните години в България се регистрират над 4000 случая годишно. Профилактиката на това заболяване е изключително важна, защото при навременно диагностициране, лечението е почти 100 % успешно. Настоящата кампания е насочена към малки населени места в 5 области: Хасковска, Кърджалийска, Ямболска, Сливенска и Бургаска за над 1500 прегледани жени. Партньори в кампанията са Центърът

за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и Сдружението на общините в България. От 2008 г. до сега ЦЗПЗ са организирали повече от 35000 безплатни профилактични прегледи в над 150 населени места. Всеки, който желае, може да се включивключи в кампанията чрез платформата ПодркрепиБГ - https://podkrepi.bg/en/campaigns/breast-cancer-rotary-club

• За допълнителна информация:

https://rotarysofia.org/portfolio_page/проект-осъществяване-на-профилакти/

https://www.czpz.org

• Контакти:

info@rotarysofia.org

Димитър Георгиев – Координатор на проекта в Ротари клуб „София“ тел. 0888 758 488
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонтът в АГ клиниката ще приключи до лятото

Ремонтът в АГ клиниката в УМБАЛ „Проф. Киркович“ ще приключи до лятото. Така гинекологичният сектор ще разполага със самостоятелен етаж, повече пространство и удобства за пациентите. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Изкуственият интелект навлиза в образната диагностика

Изкуственият интелект е от изключителна полза в сферата на образната диагностика. Той е в помощ на лекарите при обработката на резултатите от изследванията като подобрява качеството на изображението при дишане и движение на пациентите...

публикувано на 18.05.24 в 13:00

Все по-млади хора страдат от високо кръвно

Все по-често млади хора имат оплаквания от високо кръвно налягане съобщикардиологът д-р Георги Маринов от клиниката по кардиология към УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора по повод Световния ден за борба с хипертонията. Според него..

публикувано на 17.05.24 в 11:40

4500 с рак на дебелото черво годишно в България

Приблизително 4500 мъже и жени в България се разболяват от рак на дебелото черво всяка година. В Европа техният брой е 350 хиляди души. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по медицинска..

публикувано на 11.05.24 в 12:49

Кампания "Евромеланома 2024"

Безплатни прегледи за рак на кожата ще се състоят в цялата страна на 14май по време на 19тото издание на кампанията „Евромеланома“ в България. Забелязва се по-голям интерес от страна на хората към предпазването и грижата за кожата, коментира..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Чести причини за нарушенията на съня при децата

Нарушенията в съня на бебето и малкото дете са често срещан проблем. Недостатъчният сън на детето, а оттам и на родителите, води след себе си редица негативни преживявания. Родителите се чувстват „на ръба на силите си“, търсят причините за..

публикувано на 04.05.24 в 12:05

Успешните личности жертват много

Субективното преживяване за благополучие в съвременния свят се разглежда като компонент на психичното здраве, което включва субективната преценка за собственото ни ниво на ефективност, автономност и компетентност. Хората, които..

публикувано на 27.04.24 в 12:05

500 хиляди с диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
д-р Мария Жукова

Световен ден на болните от хемофилия отбелязваме днес

Хемофилията е рядко генетично заболяване. В България има над 700 души , диагностицирани с него. То засяга процеса на съсирване на кръвта и може да бъде овладяно с подходяща индивидуална терапия. Тя се провежда в домашни условия и не е необходим болничен..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Лекарите пренебрегват информираното съгласие и правото на второ мнение на пациентите

Пациентските организации са в дълг към пациентите в България, заради вялата разяснителна дейност за правата на пациентите. От друга страна, заради политическата обстановка у нас и Министерството на здравеопазването  провежда по-малко разяснителни и..

публикувано на 18.04.24 в 08:40