Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Йордан Карагеоргиев: Всеки се бори със стръмнините в душата си

2
отец Йордан Карагеоргиев
Снимка: Мила Маринова

Първата неделя след Възкресението на Христос се нарича Светла или Нова неделя. По-популярна е с названието Томина неделя, защото в този ден, в православните храмове, от Светото евангелие се чете за явяването на Христос пред учениците му, между които бил и апостол Тома. 

Празникът слага край на празничния цикъл, свързан с Възкресение Христово. Ден, в който Вярата и Съмнението се поставят на една везна, чрез образа на апостол Тома, известен с прозвището си Неверни.

"Ако бъдем честни трябва да се припознаем в образа на Свети Тома", подчерта в предаването "Моята неделя" отец Йордан Карагеоргиев. Той сподели, че всеки човек има моменти, в които си е задавал въпроси, борил се е със себе си, с неверието и стръмнините в душата си. "И ако народът ни казва Тома Неверни, то това не е неверие, в негативен смисъл, а по-скоро трепет, че иска да види раните на Христос и да почувства това, за което копнее душата му. Ако бъдем честни към себе си, трябва това така наречено неверие, търсене или утвърждаване на истината, за всеки един от нас, да става по начина, по който става в душата на апостола, с вътрешно напрежение. Много ми се иска вървейки по пътеките на Свети Тома да си извървим пътя с това достойнство, с което го извървява той." 

С втората Пасха в неделя завършва Светлата седмица. След този ден могат да се посещават гробовете на скъпите ни покойници, уточни още свещеникът.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старши учител от село Ръжена е носител на почетното отличие „Неофит Рилски“

Величка Момчева, която е старши учител в начален етап в ОбУ "Св. Св. Кирил и Методий" село Ръжена, получи най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България - „Неофит Рилски“.  Учредено е през 1996 г., и по традиция се..

публикувано на 25.05.24 в 09:05
Бернард Конфортов

Българите във Великобритания няма да могат да гласуват за евродепутати на 9-ти юни

По време на предстоящите на 9-ти юни избори за български и европейски парламент, постоянно пребиваващите във Великобритания български граждани на практика няма да могат да дадат вота си за избора на български евродепутати. Причината е, че в Изборния..

публикувано на 23.05.24 в 17:08

Балканска регионална конференция, посветена на Европейския Зелен Пояс, се проведе в Хасково

Балканската регионална конференция, посветена на Европейския Зелен Пояс се проведе от 14 – 16 май в Хасково и региона. Събитието бе организирано от EuroNatur - Германия, в партньорство със Зелени Балкани и Българска фондация Биоразнообразие и е част от..

публикувано на 20.05.24 в 13:05

С какво трябва да се борят у нас пациенти с рядко заболяване

16 май e обявен за Mеждународен ден за повишаване на осведомеността за рядкото заболяване Кисти на Тарлов. „Сдружение на Тарловите пациенти в България- Лечение без граници“ участва активно в кампанията, защото заболяването не е широко известно или..

публикувано на 15.05.24 в 16:34
ГПЧЕ

Екатерина Бояджиева: Да говорим за Европа не като територия, а като културна идентичност

Надявам се, че сме се разделили с времето на победите и войните и живеем в нова ера на мир или поне на споделената идея за мир и в този дух говорим и преподаваме за Европа в училище. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора Екатерина..

публикувано на 09.05.24 в 10:13

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35