Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформа за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици заработи и в Стара Загора

Стара Загора обявява война на разпространението на наркотиците сред младите хора. Вече действа специална платформа за подаване на анонимни сигнали срещу дилъри. Подготвя се и мащабна информационна кампания сред подрастващите как да използват платформата, стана ясно на пресконференция на ръководството на общината .

Община Стара Загора е втората у нас, която внедрява платформата за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици DrugSTOP.bg. Тя е пилотен проект по идея на Община Казанлък и Младежкия общински съвет на Казанлък. Платформата стартира през септември миналата година, а вече има образувани 6 досъдебни производства и едно дело е в ход, обясни Младен Желев, общински съветник от Казанлък и управител на фирмата разработчик. Той обясни как действа приложението:

"Основен фокус са учениците и подрастващите, които най-често се изкушават да посегнат към наркотиците. Чрез тази платформа в три лесни стъпки може да се подаде анонимен сигнал. Това се случва практически чрез QR код, който се сканира, няма нужда от допълнителна апликация на телефона. Първата стъпка е подаването на сигнала, може да се вземат координатите на събитието от самото мобилно устройство или пък човекът да съобрази къде се намира в момента. След установяване на локацията има записан уникален номер на сигнала, може да бъде добавена и текстова информация, например описание на автомобил, на човек, за който има съмнения, че е дилър. Ако е удобно или е безопасно да се снима, то може да бъде добавена и снимка, която да помогне за обработката на сигнала. След това информацията постъпва първоначално в общинска администрация, след което се насочва към някое от двете районни управления в Стара Загора. Ако подателят на сигнала прецени, може да напише и телефонния си номер“, разясни Желев.  

Зам.-кметът на Община Стара Загора по образование и младежки дейности Надежда Чакърова отбеляза, че че това приложение отговаря на динамиката на съвременните млади хора и по-лесно и целево е подаването на сигналите, както и да се избегнат обвиненията от връстници към връстници. 

Информацията за платформата ще бъде разпространена на възможно повече места, допълни временно изпълняващият длъжността секретар на общинската администрация Делян Иванов:

„Предстои да бъдат разработени QR кодове, които да бъдат разпространени в училищата, дискотеките и заведенията. Ще бъдат запознати и учителите в старозагорските училища, за да може в часа на класния ръководител да осведомят децата за този продукт", каза  Делян Иванов, като увери, че са предвидени и мерки срещу подаване на фалшиви или злонамерени сигнали.

Намеренията на ръководството на общината са да се проведе мащабна кампания за популяризиране на приложението сред учениците и младежите. Една от идеите е да се изработят информационни клипове с участието на популярни лица от Стара Загора. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър", където бе..

публикувано на 24.05.24 в 17:10
Проход на републиката

Мотоциклетист загина при катастрофата в Прохода на Републиката

Мотоциклетист е загинал на място при катастрофата в Прохода на Републиката, съобщиха от полицията във Велико Търново. По първоначална информация в района на село Въглевци са се ударили турски тир и два мотоциклета.  Екипи на полицията отклоняват..

публикувано на 24.05.24 в 16:35

Искам Науката да е красива, вдъхновяваща, достъпна за учениците

Носителят на наградата "Аргира Жечкова" на община Сливен за 2024-та година е Росица Делчева . Тя е учител с 35 - годишен стаж, 19 от тях - като преподавател в ППМГ "Добри Чинтулов". Освен знания по Биология и Здравно образование, тя успява да увлече..

обновено на 24.05.24 в 13:26
Община Сливен

Празнични събития в Сливен за 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В..

публикувано на 24.05.24 в 09:51

Празнично шествие в Ямбол за 24 май

С многолюдно празнично шествие, благодарствен молебен и богата културна програма Ямбол отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий. Официално бяха връчени и наградите за принос в образованието и просветата, информира кореспондентът ни Даниела..

публикувано на 24.05.24 в 09:42

Стара Загора отбелязва 24 май с празнично шествие и културна програма

Богата и празнична е програмата на община Стара Загора по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В празничния ден от 10:30 часа стотици ученици, учители, студенти,..

публикувано на 24.05.24 в 07:46

Архитект Мартин Паскалев: Няма да има драстична намеса в облика на парковете "Алана" и "5-ти октомври" при ремонта на централна градска част

Новия облик на централната градска част на Стара Загора включва ремонт на няколко зони в абсолютния център, съобщи в студиото на Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора архитект Мартин Паскалев. Той допълни, че пешеходната зона по..

публикувано на 23.05.24 в 16:49

С богата културна програма община Сливен ще отбележи 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В общините..

публикувано на 23.05.24 в 16:43
Снимка: ОДМВР - Хасково

Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково

Хасковската полиция е с нов директор от днес.  Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково. От днес той е временно преназначен на поста за срок от 1 година със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Новият..

публикувано на 23.05.24 в 16:15

Радослав Танев: Все още чакаме финансирането за Индустриална зона "Еленино", оптимист съм, че ще влезем в зададените от Брюксел срокове

Създаването на нови индустриални зони в други населени места в региона е положително развитие на нещата, предвид това, което очакваме да се случи с Комплекса „Марица изток“, заяви в студиото на Радио Стара Загора изпълнителният директор на..

публикувано на 23.05.24 в 15:48