Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховните магистрати потвърдиха присъдата на Янко Янков, чака се решението на ОИК - Стара Загора

| обновено на 15.05.24 в 16:04

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) се събра на тълкувателно заседание днес заради казуса с общинския съветник от Стара Загора Янко Янков. От ВКС заявиха за Радио Стара Загора, че делото е обявено за решаване. Срокът, според НПК, за произнасяне на върховните магистрати по това искане за тълкуване е двумесечен. До два месеца ще има решение. Независимо от това решение присъдата на общинския съветник Янко Янков не може да бъде отменена. Влязла е в сила и не подлежи на обжалване и протестиране. По искането за тълкуване има два варианта. Единият е съдът, след разглеждане на материалите и целия процес в съдебна зала, да откаже да тълкува, посочвайки, че решението е пределно ясно. Вторият вариант е да постави тълкувателно решение, но по никакъв начин не може да бъде отменено това решение, което вече е влязло в сила, с което той е осъден.Тълкуването е за доизясняване на мотивите, с които той е осъден, ако съдът изобщо прецени, че има някаква неяснота. 

Припомняме хронологията - още в средата на март ВКС оповести, че на общинския съветник Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. за осъществяване състава на престъпление „купуване на гласове“ в проведените през 2019 г. избори за общински съветници и кмет на  Ст. Загора.


Днес осъденият не се е явил на заседанието. Не е присъствал и негов адвокат. 
Oт ВКС припомнят, че заверено копие на присъдата и мотивите към нея са изпратени до Община Стара Загора на 9 май.

От своя страна председателят на ОИК - Стара Загора Теодора Крумова заяви, че документите все още не са постъпили в Комисията.


Преди минути стана известно, че ОИК ще се събере на 17 май, петък, от 16:00 часа, за да разгледа вече постъпилите документи за прекратяване пълномощията на общинския съветник Янков и обявяване за избран за общински съветник на следващия в листата от "Алтернативата на гражданите" кандидат.
По публикацията работиха: Живко Иванов, Таня Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър", където бе..

публикувано на 24.05.24 в 17:10
Проход на републиката

Мотоциклетист загина при катастрофата в Прохода на Републиката

Мотоциклетист е загинал на място при катастрофата в Прохода на Републиката, съобщиха от полицията във Велико Търново. По първоначална информация в района на село Въглевци са се ударили турски тир и два мотоциклета.  Екипи на полицията отклоняват..

публикувано на 24.05.24 в 16:35

Искам Науката да е красива, вдъхновяваща, достъпна за учениците

Носителят на наградата "Аргира Жечкова" на община Сливен за 2024-та година е Росица Делчева . Тя е учител с 35 - годишен стаж, 19 от тях - като преподавател в ППМГ "Добри Чинтулов". Освен знания по Биология и Здравно образование, тя успява да увлече..

обновено на 24.05.24 в 13:26
Община Сливен

Празнични събития в Сливен за 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В..

публикувано на 24.05.24 в 09:51

Празнично шествие в Ямбол за 24 май

С многолюдно празнично шествие, благодарствен молебен и богата културна програма Ямбол отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий. Официално бяха връчени и наградите за принос в образованието и просветата, информира кореспондентът ни Даниела..

публикувано на 24.05.24 в 09:42

Стара Загора отбелязва 24 май с празнично шествие и културна програма

Богата и празнична е програмата на община Стара Загора по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В празничния ден от 10:30 часа стотици ученици, учители, студенти,..

публикувано на 24.05.24 в 07:46

Архитект Мартин Паскалев: Няма да има драстична намеса в облика на парковете "Алана" и "5-ти октомври" при ремонта на централна градска част

Новия облик на централната градска част на Стара Загора включва ремонт на няколко зони в абсолютния център, съобщи в студиото на Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора архитект Мартин Паскалев. Той допълни, че пешеходната зона по..

публикувано на 23.05.24 в 16:49

С богата културна програма община Сливен ще отбележи 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В общините..

публикувано на 23.05.24 в 16:43
Снимка: ОДМВР - Хасково

Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково

Хасковската полиция е с нов директор от днес.  Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково. От днес той е временно преназначен на поста за срок от 1 година със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Новият..

публикувано на 23.05.24 в 16:15

Радослав Танев: Все още чакаме финансирането за Индустриална зона "Еленино", оптимист съм, че ще влезем в зададените от Брюксел срокове

Създаването на нови индустриални зони в други населени места в региона е положително развитие на нещата, предвид това, което очакваме да се случи с Комплекса „Марица изток“, заяви в студиото на Радио Стара Загора изпълнителният директор на..

публикувано на 23.05.24 в 15:48