Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По изпитен вариант 15 по БЕЛ пишат зрелостници

Снимка: БГНЕС

Общо 2248 са учениците от област Стара Загора, заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити, съобщи началникът на регионалното управление на образованието Милена Йолдова.

Днес се провежда първата задължителната матура - по български език и литература. Вариантът и въпросите за изпита бяха изтеглени преди матурата.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Изпитът започна в 8:30 часа, а преди началото му в класните стаи  се проведе инструктаж, по време на който на учениците беше обяснено какво представляват отделните модули на матурата. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

Единствената новост по отношение на държавните зрелостни изпити тази година е, че на тях могат да се явят за повишаване на оценка завършили миналата година, каза Милена Йолдова.

Милена Йолдова припомни, че втората матура е по профилиращ предмет, който се изучава в 11 и 12 клас. Тя е насрочена за 20 май. И тази година английският език е най-предпочитаният предмет от абитуриентите за втория изпит.

Третият държавен изпит, който е по желание, ще се проведе в дните от 22 до 29 май. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата отбелязва големия празник Възнесение Христово

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. 40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол малко преди 21:00 часа снощи. На тел. 112 са подадени  над 10 сигнала за паднали дървета. Дърво е паднало на Крайречния булевард в града, а друго е нанесло щети на 2 автомобила в кв. "Хале". Няма..

публикувано на 13.06.24 в 07:30

Буря с градушка нанесе щети в Сливенско

Буря, придружена с градушка, удари снощи Сливен и околните села. Градушката беше с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. "Речица", село Мечкарево и населени места от западната..

публикувано на 13.06.24 в 07:26

Президентът ще наблюдава състезание с дронове на полигон „Тюлбе“ в Казанлък

Президентът Румен Радев ще посети утре учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, информират от пресцентъра на държавния глава. Радев ще бъде посрещнат в 12 часа на военния полигон от почетен караул, след което ще се състои..

публикувано на 12.06.24 в 17:31

Не само Нинова, но и ИБ на БСП да даде оставка, иска член на Общинския съвет на Столетницата под Липите

"Катастрофалните резултати на БСП от  избори 2:1 са основание за оставка не само на председателя на Столетницата, но и на цялото Изпълнително бюро на Партията".  Такова е мнението на Живка Аладжова , член на общинския съвет на БСП и делегат на Конгреса на..

публикувано на 12.06.24 в 17:27

Въвеждат воден режим в старозагорското село Ракитница, жителите готови на протест

Напрежение сред жителите на старозагорското село Ракитница. От днес населеното място минава на воден режим, а хората недоволстват и са готови на протести. Засега ограничението е във вторник и четвъртък от 22.00 до 6.00 часа, но ако не даде желания..

публикувано на 12.06.24 в 17:11

Дипломи за поредния випуск „Детско полицейско управление“

На официална церемония днес четвъртокласниците от Начално училище „Димитър Благоев“ получиха дипломите си за успешно завършено обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление“. Учениците преминаха през двугодишен курс, на който придобиха..

публикувано на 12.06.24 в 17:03

17,3 милиона лева помощ от Министерството на иновациите за индустриална зона "Загоре"

Вторият етап от разширението на индустриалната зона „Загоре“, с терените край село Еленино ще бъде подкрепено от Министерството на иновациите и растежа със 17,3 млн лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя беше избрана с още 10..

публикувано на 12.06.24 в 16:27

Назначиха нов зам.-директор на хасковската полиция

Шефът на Криминална полиция в Хасково к омисар Ангел Марков е временно преназначен за срок от една година на длъжност заместник-директор на Областната дирекция на МВР в областния град, съобщиха от пресцентъра на ведомството.  Назначението е със заповед..

публикувано на 12.06.24 в 16:15
Община Стара Загора

„Танцуваме заедно с децата от Център за специална образователна подкрепа“ организират в Стара Загора

„Танцуваме заедно с децата от Център за специална образователна подкрепа“ организират в Стара Загора. Събитието е от 18 часа пред сградата на Общината. Организатори са екипа на Центъра, част от който е народния певец Веско Василев. Идеята е да се..

публикувано на 12.06.24 в 16:13