Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Стойчев: Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди това е било решено на европейско ниво. Тоест, хората, които ще изпратим да работят в Европейския парламент, са тези, които ще решават важни за страната ни въпроси. Затова е важно за кого гласуваме". Това каза в Стара Загора Теодор  Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП у нас по повод наближаващите избори "2 в 1".

Вътрешнополитическите спорове и вътрешнополитическите теми ще изместят до голяма степен европейските. Това обаче нямаше да изглежда по-различно и да бяха само европейските избори, вместо "2 в 1", ако трябва да бъдем откровени. Същото се случи и през 2019 г. на евроизборите, коментира Стойчев и припомни, че на последните избори през 2019 г. до урните излязоха 32,64% от българските граждани.

„Важно е да гласуваме на европейските избори, защото пък така определяме как ще живеем ние и още 443 млн. европейци в следващите 5 години.", каза той.

Теодор Стойчев представи пред ученици от цялата Старозагорска област кампанията за насърчаване на избирателната активност на предстоящите европейски избори. В сърцето на кампанията стои документалният филм „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“ - 4-минутно видео с участието на по-възрастни европейци, които свидетелстват от първо лице за преобразяващата сила на демокрацията в живота им.

Той припомни пред младежите, които за първи път ще имат право да упражнят вота си, че те защитават демократичния ред.


БНР подкасти: