Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Античния форум в Стара Загора бе открит фестивала на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града това ще им бъде изключително любопитно”, каза по време на откриването на фестивала заместник-кметът с ресор “Култура и туризъм” Милена Желева. Тя припомни, че той е част от редицата събития, организирани по повод Европейската нощ на музеите, която започва тази вечер с богата програма.

Директорът на Регионалния исторически музей под липите Петър Калчев изказа радостта си да види Античната улица толкова жива. “Това е търговската улица на древната “Августа Траяна”. Градът ни е наследник на една богата култура и се надявам, че всички гости ще се докоснат до бита, традициите, изкуството и това какъв е бил животът по нашите земи”, допълни Петър Калчев.

Началото на фестивала бе дадено с атрактивно дефиле на участниците, преминаващо през главната улица на Стара Загора. Редица дейности са предвидени за най-малките, които ще могат да майсторят в работилници за керамика, обработка на кожа, ковачница, антични настолни игри, изобретения и др.

Войни от Античността, както и от ранното и късното Средновековие посрещат най-любопитните да се докоснат до тях, а сутрешната програма показа на гостите как е изглеждала модата от миналото, чрез атрактивно дефиле.

Съботната програма завършва с концерт на групите „Ксана“ и „Летящи номади“ от 17.00 часа. Всичко за бита и традициите в миналото ще покажат и в неделния ден от 10.00 до 13.00 часа.

Организатори на фестивала са Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора. Входът е свободен.


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вторият фестивал "На зелено" в Бедечка идва в края на тази седмица

Алтернативният Бедечка фест се организира пред този уикенд в едноименния парк в Стара Загора. Повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство ще заемат местата си от петък и плътно до неделя вечер в южната част на парк Бедечка,..

публикувано на 18.06.24 в 12:51

Старозагорски математици представят свои разработки в Куала Лумпур

Трима старозагорски ученици  представят свои разработки в  столицата на Малайзия Куала Лумпур на състезанието WMI Mini Math Creative Competition през месец юли. Това са  Иван Канев  от 11 клас на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“,  Радослав Балкански..

публикувано на 18.06.24 в 11:59

ВСС избира председател на Окръжен съд Хасково

Висшият съдебен съвет днес отново  прави опит да избере председател на Окръжен съд Хасково. Очаква се това да се случи на заседанието, което започна в 9.30 ч. За първи път в историята на съдебната ни система, процедура по избор на председател на..

публикувано на 18.06.24 в 09:54
Община Стара Загора

Предлагат увеличение с 30% на наемите на общинските жилища в Стара Загора

Увеличение с 30% на наемите на общинските жилища в Стара Загора предвиждат промени в наредбата за наемни цени на недвижимите имоти. Община Стара Загора разполага с близо 540 жилища, като от години не е правена актуализация на цените, каза ресорният..

обновено на 17.06.24 в 17:05

„Питър Пан“ ще участва в два театрални ученически фестивала

Младите актьори от Детската  театрална школа към Кукления театър ще вземат участие в два фестивала със спектакъла „Питър Пан“. Единият фестивал е на  22 юни от  17:30ч., когато те ще участват в  Националния ученически театрален фестивал „Климент..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Започна жътвата в Димитровградско

С традиционен ритуал в димитровградското село Горски извор беше дадено начало на жътвата в региона. Въпреки горещото време комбайните влязоха в нивите.  Кметът на Димитровград Иво Димов пожела на земеделските производители да имат добра реколта, а..

публикувано на 17.06.24 в 16:13

Община Стара Загора ще преброи бездомните кучета наесен

Община Стара Загора започва да набира хора , които да извършат преброяване на безстопанствените кучета на територията на всички населени места в общината . Това ще се случи за втори път . Самото преброяване се извършва в периода март-юни или..

публикувано на 17.06.24 в 15:48

Продължава възстановяването на Шипка след бурята

Продължава описването на щетите в Казанлъшко след бурята и градушката. Над 300 са подадените заявления за еднократна помощ в град Шипка. Там е имало и опити за измама от строителни работници. Възрастни хора от Шипка са станали жертви на..

публикувано на 17.06.24 в 15:28

Разкриват нови паралелки след VII клас в Старозагорско

Общо 2853 седмокласници в Старозагорска област се очаква да се явят на националното външно оценяване (НВО) по български език и математика тази седмица. Те ще полагат изпитите в училищата, в които учат, като се допускат до залите срещу документ за..

публикувано на 17.06.24 в 15:20

До 10 щъркелчета на ден приемат в Зелени Балкани

До 10 щъркелчета на ден приемат в Спасителния център „Зелени Балкани“ през изминалите седмици. „Вече сме в активния сезон на постъпване на нови пациенти предимно прици. Някои от тях пускаме непосредствено след приемането им, а друго остават за..

публикувано на 17.06.24 в 15:06