Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС

На 15 и 16 май 2024 г. се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС за климатична неутралност до 2050 г.

На срещата присъстваха представители от всички осем партньора по проекта, като водещ партньор е Агенция за регионално икономическо развитие Стара Загора (SZREDA). Останалите са Регионът на Пелопонес (Region of Peloponnese), Гърция; Провинция Дренте (Provincie Drenthe), Нидерландия; Регионална агенция за развитие на региона Пардубице (RRAPK), Чехия; Западната комисия за развитие (Western Development Commission), Ирландия; самоуправляващ се регион Кошице (Kosice Self-Governing Region), Словакия; Метрополна област Барселона (Àrea Metropolitana Barcelona (AMB)), Испания; Стокхолм (City of Stockholm), Швеция.

Срещата беше открита от изпълнителния директор на АРИР Стара Загора – Д-р Румяна Грозева. Бяха представени основните цели и очакваните резултати от проекта GH2M, както и детайлен план за предстоящите дейности и ключови етапи. Всеки партньор представи текущото състояние на водородните технологии в своя регион и затрудненията, които среща в процеса на внедряване. Участниците обсъдиха текущото състояние на регионалните политики за водородна мобилност и идентифицираха основните предизвикателства и възможности за развитие. Сформираха се тематични работни групи, които ще се фокусират върху различни аспекти на проекта като интеграция на възобновяеми енергийни източници, инфраструктурно планиране и прилагане на зелени водородни технологии в транспортния сектор. Част от дейностите по проекта, които ще се изпълняват през първия семестър са:

-Съвместни тематични изследвания (JTS): Събиране и анализ на емпирични данни за подпомагане на разработването на политики.

-Междурегионални обменни срещи (INT): Организация на четири работни групи и две посещения на място за обмен на опит и добри практики.

-Политически капитализационни ресурси (PCR): Разработване на инструменти, рамки и методологии за мониторинг и подобряване на политическите инструменти.

-Обучение на заинтересованите страни (SL): Провеждане на специални срещи за мобилизиране на релевантни заинтересовани страни в участващите територии.

Срещата завърши с висока степен на ангажираност и оптимизъм за успешното изпълнение на проекта GH2M. Следващите стъпки включват по-задълбочено проучване и обмен на опит между партньорите, както и подготовка за внедряване на първите пилотни проекти. Втората предстояща среща по проекта ще бъде през есента в Провинция Дренте, Нидерландия и към нея ще имат възможност да се присъединят представители на Община Стара Загора и Тракийски университет. Проектът GH2M представлява значима възможност за регионите в ЕС да постигнат напредък в устойчивата мобилност и да допринесат към целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Върви записване за лятна академия "Зелена Европа"

Броени дни остават до крайния срок за записване на ученици в лятната академия „Зелена Европа“. До 30 юни е срокът, в който деца от 1 до 4 клас могат да попълнят формата за  участие в тазгодишната Лятна еко академия в казанлъшкото село..

публикувано на 19.06.24 в 10:00
Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Теодор Стойчев: Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди..

публикувано на 15.05.24 в 10:00

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02