Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Великобритания няма да могат да гласуват за евродепутати на 9-ти юни

Бернард Конфортов

По време на предстоящите на 9-ти юни избори за български и европейски парламент, постоянно пребиваващите във Великобритания български граждани на практика няма да могат да дадат вота си за избора на български евродепутати.

Причината е, че в Изборния кодекс има условие, според което имащите право на глас на евроизборите трябва да имат адрес на пребиваване на територията на държава - членка на ЕС, най-малко от 3 месеца преди датата на изборите. След Брекзит, Великобритания вече не е сред страните от Европейския съюз.

По този повод  Димитрина Николова разговяря с Бернард Конфортов - българин, който живее в Англия, един от изборните доброволци там, участващ в организацията и провеждането на избори за сънародниците ни в Обединеното Кралство от повече от 10 години.

„За Великобритания проблемите идват за първи път сега, в първите Евроизбори след Брекзит. Ние не бяхме забелязали това ограничение до този момент, но сега вече то се оказва червен флаг. Въпросът сега е защо е това изискване? Какво може да се случи през тези три месеца което да направи някого по-малко европейски гражданин, защото е живял някъде другаде? Направих си труда да проверя изискванията на някои други страни от Европейския съюз и повечето не поставят подобни бариери. Някои имат, други – не. Но със сигурност нашата е една от най-дългите – 3 месеца. Оказва се, че същото изискване се поставя и за членовете на избирателните комисии.

Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа че изразявам мнението на цялата граждански активна част от общността на живеещите в чужбина: Убеден съм, че всеки европейски гражданин трябва да може да избира представителите си в Европарламента, където и да се намира. Ако това представлява логистичен проблем за Външно министерство и ЦИК като организатори на изборите, то в този случай отново стигаме до изчезналото от дневния ред на последното Народно събрания дистанционно гласуване. Ние не сме забравили за него и си го чакаме.“, каза в интервюто Бернард Конфортов.

В различни точки на Великобритания се разкриват 119 секции за гласуване на сънародниците ни по време на предстоящите избори 2 в 1. За евродепутати обаче ще може да се гласува само в 4-те от тях, които се намират в посолството на България в Лондон.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последния си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран от..

публикувано на 12.06.24 в 09:56
Проф. Антоанета Христова

Цялата кампания целеше намаляване на активността при гласуване

Цялата предизборна кампания целеше да се намали активността на гласуване. Това коментира за Радио Стара Загора Антоанета Христов, директор на Института за изследване на населението и човека. По думите й именно това е причината да няма и нито един..

публикувано на 12.06.24 в 08:53
Христо Панчугов

Под въпрос е легитимността на политическата система

Извън ниската активност в голяма степен резултатите от изборите са очаквани, коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Според него единствената изненада е влизането на партия „Величие“ в Парламента. Според него обаче, ниската..

публикувано на 10.06.24 в 15:45