Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светите братя Кирил и Методий са изрисувани в едноименния храм в Пловдив от Георги Данчов

8
Снимка: Личен архив на Георги Радулов

  Георги Радулов е от Троян. Съдбата му го отвежда с жената на неговия живот за десетина години в Испания и след като голямата му дъщеря става на 6 години, се връщат в България, в Пловдив. За да учи детето му в българско училище, на български език. Той самият от ученик обича и се увлича от българската история. Така започва да се интересува и да чете, да търси информация, да рови в библиотеки, в музеи и да купува от антиквари стари книги, вещи, снимки, писма  и каквото му попадне, свързано с българските хайдути и хайдушкото движение у нас. Един от най-дейните и инициативни членове е на патриотичното сдружение „Хайдути“. С другите ентусиасти, създали сдружението неуморно търсят и купуват старо оръжие и снаряжение от преди 150-170 години, изучават, популяризират имената на легендарни воеводи като Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Христо Ботев, Ильо Войвода, Ангел войвода, Панайот Хитов и Филип Тотю, автора на "живата хроника на българското Възраждане "Видрица"  поп Минчо Кънчев и десетки други не толкова популярни или неизвестни за учените и историята ни достойни и героични българи, посветили се на честта на семейството, рода и родината и на нестихващия порив за политическа свобода и национално освобождение!

   Интересува се живо за живота, делото и връзката на митичния Ангел войвода и съратника на Дякона -  Георги Данчов Зографина за построяването и изографисването на църквата на Араповския манастир. Покрай тези проучвания Георги Радулов открива стенопис с ликовете на двамата просветители свети Кирил и Методий в едноимения храм-паметник в Пловдив. „Тази първа църква, построена след Освобождението от османско иго през 1881 г. посетих покрай посещенията ми във всички черкви, за които се знае, че в тях е рисувал Георги Данчов Зографина. В нея е рисувал и брата на чирпанския майстор- зограф.“, започва разказа си младият мъж.

   Историята на църквата, която е съвсем близо до Чифте баня, в центъра на Пловдив е свързана с голямта любов към Отечеството и патриотизъм на Иван Ничев Бойчев, виден  и уважаван търговец в града на тепетата. Дарил голяма сума лични пари и 4 дка от двора на къщата си за да се построи храм с патрони светите равноапостоли Кирил и Методий. „Това не е никак случайно, защото и той, и тогавашните будни пловдивчани са знаели, че за да оцелеем като народ в тъмните векове на чуждото владичество са помогнали силната християнска вяра, българският език и основата за запазването им – азбуката и книжнината! А основната заслуга за това е на солунските братя!“, продължава разказа си Георги Радулов и вярва, че не е случаен фактът, че чирпанлията Георги Данчов Зографина и брат му рисуват красивата като архитектура нова църква на пловдивчани.  Георги Данчов е оставил 10 сцени с двамата равноапостоли по стените на църквата в Араповския манастир, където работи като юноша по заръка на Ангел войвода заедно с майстор Алекси Атанасов от Асеновград. Кирил и Методий са изобразени докато съставят славянските букви, като епископи ръкополагащи свещеници, които да преписват богослужебните книги и да проповядват на разбираем език  божието слово сред българите. Българският народ в тези сцени е облечен в облеклото на тогавашното население в асеновградския край…

   „Днес гробът на благодетеля и дарител Иван Ничев Бойчев е в двора на църквата „Св. Кирил и Методий“, над него се издига красив паметник“, казва със задоволство Георги Радулов.

   Последното му „откритие“ е малка книжка, която е била издадена в ограничен тираж за българските часовникови кули и редки църкви. В една от статиите в нея, двама от авторите са описали историята на църквата „Св. Неделя“ и на кулата  в Араповския манастир. В тази статия Георги Радулов засича за пореден път информацията за сцената от Стария завет, в която Самсон убива нубийския лъв. Тя била направена по заръка на Ангел войвода.

   „Скоро всеки, който ще може да види този стенопис на старото му място – над чешмата , на северната кула на Ангел войвода, ще може да разбере колко  силни и скрити послания са оставили двамата зографи. Гледайки го, всеки днешен българин ще усети колко умни и прозорливи са били нашите предци, проумявайки, че  преди да започнат борба за национално освобождение и политическа независимост, трябва да се извоюва църковната независимост и  да се борим за новобългарска просвета… Защото  вярата  и силните послания, които тя носи, са ни  запазили като народ!“, завърши разказа си Георги Радулов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Футбол, деца и успешната връзка между тях

Всички знаем, че спортът е полезен и приятен начин да подобрим физическото здраве на децата . Би могъл да бъде толкова добър и при формиране на детската психика. Колективните спортове са идеалния вариант за това - приучават децата на споделена..

публикувано на 16.06.24 в 11:50
В баварския град Мюнхен вече има 100 000 шотландци за мача с Германия тази вечер от Европейското по футбол

С немска и шотландска бира заведение под Липите стартира Европейското по футбол

С немска и шотландска бира на промоционална цена заведение под Липите ще се опита да привлече феновете на футбола за клиенти.  Първият мач от Европейското първенство е тази вечер между отборите на Германия и Шотландия, а промоцията на пивото е в чест на..

публикувано на 14.06.24 в 15:53

Четвъртокласници посетиха радиото

Четвъртокласници от Основно училище „Кирил Христов“ посетиха Радио Стара Загора. В един от последните им учебни дни за тази година те се запознаха с работата на журналистите, на звукорежисьора и звукотехника. Класният им ръководител Тонка Маринова..

публикувано на 13.06.24 в 18:04
Павел Караасанов, Тошко Цветков и Апостол Христов

Македонски харамия зографисва черкви в Стара Загора

На 13 юни 1878 година започва Берлинският конгрес. Месец по-късно той приключва с подписването на Берлинския договор. Който разпокъсва България, ала възрожденската мечта за обединена и свободна държава за всички българи, остава.  Как един македонски..

публикувано на 13.06.24 в 07:58

Мирян Колев улавя биоритмите на растенията

Мирян Колев е професионален музикант и експериментатор. От години работи в сферата на електроакустичната , саунд арт и импровизационната музика . За последните десет години е осъществил близо 300 събития в 30 държави в Европа, Азия и Африка...

публикувано на 13.06.24 в 05:55

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

публикувано на 10.06.24 в 17:55

Единадесетгодишна родственица на вазовата баба Илийца живее в Стара Загора

Ученичката  Симона Савова от  Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора се гордее със своята предшественичка – баба Илийца от Челопеч, героинята на Иван Вазов в разказа „Една българка“.  От малка е слушала от  баба си и дядо си , че родът на..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Четвъртокласник предпочита да живее на село

Таньо Динков Михайлов живее от З годишен с родителите си в родното село на дядо му – Казанка. Не му тежи, че пътува до Стара Загора за да ходи в Пето основно училище „Митьо Станев“, а това, че някога – до 1976 г. в Казанка е имало училище, което..

публикувано на 11.06.24 в 09:20

17 са претендентите за Цар на минералната вода и Царица Роза в Павел баня

Тази година в Павел баня ще се проведе юбилейното XX-то издание на Празника на розата и минералната вода. Тържествата започват на 13 юни с конкурса за Цар на минералната вода и Царица Роза. За участие в него са се записали 10 момичета и 7 момчета. За..

публикувано на 04.06.24 в 15:00

Как едно белгийско семейство избра България за втори дом

Малко Шарково е китно странджанско селце в община Болярово, намиращо се на около 15-ина км. от българо-турската граница. Заобиколено е от красиви гористи хълмчета, а чистотата на близкия язовир го превръща в любима дестинация на много риболовци...

публикувано на 31.05.24 в 16:51