Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на танцовото изкуство

АМТИИ - Пловдив чества 50 години висше образование по хореография

Катедра "Хореография" е първата в страната, създадена от хореографа Кирил Дженев през 1974 г.

С юбилеен концерт и международна научна конференция Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив отбелязва 50 години от създаването на Катедра "Хореография" - първата в България за академична подготовка на хореографи, педагози и режисьори. 

Началото е поставено през 1974 г. по идея на проф. Кирил Дженев. Към тогавашния Висш музикално-педагогически институт се разкрива специалността "Хореографска режисура", по-късно преименувана "Българска народна хореография". До тогава специализирано обучение по танцово изкуство се осъществява в Държавното хореографско училище и полувисшите институти за музикални и хореографски кадри. 

"С голямо удоволствие отбелязваме юбилейната годишнина на Катедра "Хореография". Студентите се обучават в три специалности - "Българска народна хореография", "Балетно изкуство" и "Съвременни танцови техники" в бакалавърска, магистърска и научно-образователна степен "доктор", отбеляза в изнесеното студио на Радио Стара Загора проф. д-р Антон Андонов, зам.-ректор на АМТИИ - Пловдив.

Проф. д-р Антон Андонов, зам.-ректор на АМТИИ - Пловдив.

"Интересът към нашата катедра е голям. Всяка година има многобройни кандидати, които заявяват желание да се обучават при нас. Студентите от бакалавърската програма са изключително отговорни към поставените задачи. В първи курс реализират дивертисментен танц, във втори - камерно-сюжетен, в трети - сценично-разработен обичай и в четвърти - дипломна работа, обемна сюжетна или тематична танцова форма. 

Обучението на студентите се развива в две основни линии - педагогическа като преподаватели по народни, класически и съвременни танци, и творческа като хореографи, автори на танцови произведения. Насочваме ги и към научно-изследователска дейност. В тази посока мога да отбележа, че нашите възпитаници са доказани специалисти, успешно реализирани в България и в чужбина", коментира Антон Андонов.

"За 50-годишнината подготвяме голям юбилеен концерт на 3 юни в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Подбрали сме произведения на студенти, които ще реализират на сцената. Гости на концерта ще бъдат артисти от ансамбъл "Тракия", балет "Арабеск", Националната опера и балет. Ансамбъл "Тракия" ще изпълни и танци на преподаватели от Катедра "Хореография", информира зам.-ректорът на АМТИИ.

Цялото интервю с проф. Антон Андонов можете да чуете от звуковия файл.

В изнесеното студио на Радио Стара Загора в АМТИИ - Пловдив участваха още доц. д-р Димо Енев, гл.ас. д-р Благовеста Калчева, студентите Андреан Атанасов, Диян Колев, Елица Цонева, както и дипломираните възпитаници Илиан Недялков и Яни Ангелов.

Във връзка с 50-годишния юбилей АМТИИ - Пловдив и Катедра "Хореография" организират международна научна конференция на тема "Наука, образование и изкуство. 50 години традиции и нови тенденции в танцовите жанрове" (26 - 27 септември). Форумът има за цел да се създаде академична среда за споделяне на добри практики, обсъждане на идеи и проблеми за опазването и разпространението на традициите в танцовото изкуство. В конференцията ще участват широк кръг специалисти от различни изпълнителски, образователни и научни полета.

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Карнавал на сетивата с пътуващия фестивал за улични изкуства 6Fest

Първият фестивал за улични изкуства в България, 6Fest (6Фест), за първи път гостува в Стара Загора и  ще представи двудневна програма. Мястото е парк „Артилерийски“, а събитията започват в петък, 20.09., от 19:15 ч., с „Илюзии с Маг Русев“...

публикувано на 20.09.24 в 13:11

Старозагорската опера гостува на 5 октомври в Сараево, Босна и Херцеговина

„Музикално-сценичният РЕКВИЕМ на Моцарт на Старозагорската опера гостува на 5 октомври в Сараево, Босна и Херцеговина РЕКВИЕМ В САРАЕВО - музикално-сценичен спектакъл за всички възрасти, събитие, което определено ще остави всички присъстващи без..

публикувано на 20.09.24 в 09:51

Андрей – старозагорският музикант, когото съдбата срещна и качи на една сцена със световната звезда Рони Ромеро

Разказваме ви днес една съвременна приказка, случила се съвсем наскоро на едни млад старозагорски музикант, а именно – да се качи на сцена и да свири с голяма световна рок звезда. Голямата звезда е Рони Ромеро, който участва в тазгодишния Бирфест с..

публикувано на 19.09.24 в 16:17

Изложба "Гео Милев и света" представят по повод 100 годишния юбилей на списание "Пламък"

Изложба „Гео Милев и света“ кани на музейна разходка изкушените от живота и творчеството на експресиониста. Официалното откриване е тази вечер (19.09.) от 18:00 ч. в едноименната къща музей. Експозицията е подредена в шест витрини, специално..

публикувано на 19.09.24 в 12:04

"Жива библиотека" предлага хора, вместо книги

„Жива библиотека“ ще събере младите хора на Стара Загора в днешния следобед. Иновативният формат се организира от местния Международен младежки център ( ММЦ) , в партньорство с Тракийски университет.  Това е първо издание за Стара Загора и ще се..

публикувано на 19.09.24 в 10:53

Изложба за силата на амулетите гостува в Димитровград

С изложбата „Силата на амулетите“  в Димитровград ще отбележат Европейските дни на  наследството. Изложбата, с която Историческият музей в Асеновград гостува на димитровградския  исторически музей,  включва интересни и любопитни експонати от..

публикувано на 18.09.24 в 14:25
Казанлък

Казанлък посреща изложбата на Тодор Динев "Приказки без рамки"

Тази вечер от 18.00 часа, в Казанлък ще бъде открита изложбата "Приказки без рамки" на фотографа Тодор Динев. Тя може да бъде разгледана до 10 октомври.  Домакин на събитието ще бъде Музея на фотографията. Посетителите на събитието ще имат..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Програма на ДТ "Гео Милев" Стара Загора за октомври

ДТ „ГЕО МИЛЕВ”СТАРА ЗАГОРА ПРОГРАМА ОКТОМВРИ ’ 20 24 3 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир режисьор Елена Панайотова 10 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център  - ПРЕМИЕРА! „Масло от..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Изложбена зала „Лубор Байер“ представя изложба на Сашо Сандев

Живописни картини на Сашо Сандев ще бъдат изложени в зала „Лубор Байер“ от 18.00 часа днес, 16 септември. Старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на експозицията до 28 септември, съобщават от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 16.09.24 в 14:16