Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как едно белгийско семейство избра България за втори дом

Малко Шарково е китно странджанско селце в община Болярово, намиращо се на около 15-ина км. от българо-турската граница. Заобиколено е от красиви гористи хълмчета, а чистотата на близкия язовир го превръща в любима дестинация на много риболовци.

В голямото някога село днес са останали едва към 50-ина местни жители, повечето възрастни хора. И докато липсата на работа принуждава по-младите да напускат и търсят препитание във вътрешността на страната, малките гранични села в района стават все по-привлекателни за чужденците. През последните няколко години в селото  са се заселили семейство англичани, германци, белгийци и французойка. 

Семейството от Белгия са Нели и Стефан Вандебар. В Малко Шарково живеят от около 2 години. За да се разбира с местните, Стефан е понаучил малко български и дори вече е прихванал от традиционното българско гостоприемство, защото без предварителна уговорка веднага ни кани в дома си. 

Защо един белгиец избра България за своя втора родина и какво мисли за страната ни, за Белгия и за Европейския  съюз, чуйте в звуковия файл:  
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Футбол, деца и успешната връзка между тях

Всички знаем, че спортът е полезен и приятен начин да подобрим физическото здраве на децата . Би могъл да бъде толкова добър и при формиране на детската психика. Колективните спортове са идеалния вариант за това - приучават децата на споделена..

публикувано на 16.06.24 в 11:50
В баварския град Мюнхен вече има 100 000 шотландци за мача с Германия тази вечер от Европейското по футбол

С немска и шотландска бира заведение под Липите стартира Европейското по футбол

С немска и шотландска бира на промоционална цена заведение под Липите ще се опита да привлече феновете на футбола за клиенти.  Първият мач от Европейското първенство е тази вечер между отборите на Германия и Шотландия, а промоцията на пивото е в чест на..

публикувано на 14.06.24 в 15:53

Четвъртокласници посетиха радиото

Четвъртокласници от Основно училище „Кирил Христов“ посетиха Радио Стара Загора. В един от последните им учебни дни за тази година те се запознаха с работата на журналистите, на звукорежисьора и звукотехника. Класният им ръководител Тонка Маринова..

публикувано на 13.06.24 в 18:04
Павел Караасанов, Тошко Цветков и Апостол Христов

Македонски харамия зографисва черкви в Стара Загора

На 13 юни 1878 година започва Берлинският конгрес. Месец по-късно той приключва с подписването на Берлинския договор. Който разпокъсва България, ала възрожденската мечта за обединена и свободна държава за всички българи, остава.  Как един македонски..

публикувано на 13.06.24 в 07:58

Мирян Колев улавя биоритмите на растенията

Мирян Колев е професионален музикант и експериментатор. От години работи в сферата на електроакустичната , саунд арт и импровизационната музика . За последните десет години е осъществил близо 300 събития в 30 държави в Европа, Азия и Африка...

публикувано на 13.06.24 в 05:55

Графа избра Стара Загора за началото на националното си турне

„Най-щастливото турне“ на Влади Ампов-Графа стартира в Стара Загора на 28 юни.  В специалното събитие ще чуем най-доброто от творчеството на певеца - от любими летни хитове до докосващи сърцето романтични балади. Вечер на споделена радост очаква..

публикувано на 10.06.24 в 17:55

Единадесетгодишна родственица на вазовата баба Илийца живее в Стара Загора

Ученичката  Симона Савова от  Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора се гордее със своята предшественичка – баба Илийца от Челопеч, героинята на Иван Вазов в разказа „Една българка“.  От малка е слушала от  баба си и дядо си , че родът на..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Четвъртокласник предпочита да живее на село

Таньо Динков Михайлов живее от З годишен с родителите си в родното село на дядо му – Казанка. Не му тежи, че пътува до Стара Загора за да ходи в Пето основно училище „Митьо Станев“, а това, че някога – до 1976 г. в Казанка е имало училище, което..

публикувано на 11.06.24 в 09:20

17 са претендентите за Цар на минералната вода и Царица Роза в Павел баня

Тази година в Павел баня ще се проведе юбилейното XX-то издание на Празника на розата и минералната вода. Тържествата започват на 13 юни с конкурса за Цар на минералната вода и Царица Роза. За участие в него са се записали 10 момичета и 7 момчета. За..

публикувано на 04.06.24 в 15:00

Разнообразна програма за 1 юни в Ямбол

С много смях, музика и танци премина празничният спектакъл на 100 деца, посветен на 1 юни. В него се включиха  деца от всички детски градини и ясли в Ямбол. Пожелания към децата да са здрави, обичани и щастливи отправи кметът Валентин Ревански...

публикувано на 31.05.24 в 13:50