Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери с ефективни протестни действия заради ограничен достъп до планински пасища

СНИМКА: Радио Пловдив

Животновъди излязоха днес на протест със символичен палатков лагер в района на отбивката за град Калофер.

Чрез недоволството си те алармират отговорните институции за проблем с предоставянето на планински пасища, част от територията на Националния парк "Централен Балкан", които по думите им са необходими за отглеждане на техните стада.

По този повод утре животновъдите ще блокират движението на Подбалканския път край Калофер от 13:00 до 14:00 ч., разкри намерението на стопаните Тодор Диклиев – фермер, участник в протестните действия.

По думите му водената от държавата политика по ограничаване на достъпа до планински пасища в последната година ескалира. Проблемът с ограничената паша засяга цяла Централна България, включително общините Калофер, Карлово, Павел баня:

"Не искаме нищо друго освен да практикуваме животновъдството така, както са го правили нашите деди", коментира Диклиев.

Животновъдите апелират служебният министър на земеделието да издаде разрешение техните стада да ползват свободно планинските пасища, попадащи в обхвата на Национален парк "Централен Балкан".

Същевременно фермерите призовават за пълен мониторинг на начина, по който се стопанисват този тип територии през изминалите 25 години. Тодор Диклиев беше категоричен, че протестните действия на животновъдите ще продължат и след изборите на 9 юни. 

Повече подробности в репортажа на Живко Иванов:
По публикацията работи: Живко Иванов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните проверки на ОДБХ в Стара Загора не са констатирали нарушения

Системни проверки за спазване на нормативната база извършва Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора на сезонните обекти на открито. Към няма констатирани нарушения. Това обяви Неделчо Маринов от ОДБХ-Стара Загора. Той уточни,..

публикувано на 22.07.24 в 13:42
Снимка: ОДМВР - Стара Загора

За седмица четирима са хванати да шофират след употреба на алкохол по пътищата на област Стара Загора

За времето от 15.07.2024г. до 21.07.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2599 МПС и 4917 лица, съобщават от полицията.  Съставени са 829..

публикувано на 22.07.24 в 13:35

Остава едно действащо огнище на пожара в Болярово

В крайграничната община Болярово и днес продължават опитите да бъде овладян пожарът в близост до селата Воден, Крайново и Голям Дервент. Към момента има едно действащо огнище, но опасност за населените места няма. Продължава монтирането на контейнерите..

публикувано на 22.07.24 в 11:36

Николай Денков върна неизпълнен мандат на президента

И вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство е неуспешен. Преди минути представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" отидоха при президента Румен Радев. От коалицията излъчиха Николай..

публикувано на 22.07.24 в 11:18

Част от улица "Бузлуджа" в Ямбол ще е затворена за движение от 24 юли до 1 август

Част от улица "Бузлуджа" в Ямбол ще бъде затворена за движение за всички превозни средства от 24 юли до 1 август, поради подмяна на стар водопровод.  Това съобщиха от пресцентъра на община. Затвореният участък ще обхваща района от кръстовището с..

публикувано на 22.07.24 в 11:09

Ръст в продажбите на климатици в Хасково

Сахарската жега, която затисна страната ни, вдигна продажбите на климатици в Хасково. Търговци отчитат, че заради нетърпимата жега на ден продават между 15 и 20 климатика. Това съобщава сътрудникът ни Христо Христов. Не са малко хасковлиите, които за..

публикувано на 22.07.24 в 09:21

Клуб за бъдеще - Стара Загора: Помощта на всеки доброволец е важна, но не отменя ролята на държавата

Повече от десет автомобила и един бус с доброволци и помощ за село Воден потеглиха вчера от Стара Загора. Десетки хора са дарили провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщиха в студиото на Радио Стара Загора Милка..

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места. И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. На..

публикувано на 22.07.24 в 07:43

И днес има условия за валежи и гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд , придружени с гръмотевици . По-значителни количества на..

публикувано на 22.07.24 в 06:39

С емигрантски разкази започна творческата лаборатория "Без корени"

13-тата творческа лаборатория „Без корени“ с ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов започна с емигрантски разкази от  Фондация „Мисия Криле“. В рамките на няколко часа участниците  се запознаха  с личните съдби на..

публикувано на 21.07.24 в 16:26