Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката не е за всеки

4
Снимка: БТА

Днес, датата е шеста от шестия месец на високосната 2024 година. Съвпадението на двете шестици беше провокация да се огледаме за още "отлични" цифри. Намерихме ги в статистиката за предстоящите избори в неделя. Те са шестите в рамките на три години. Над 6000 са кандидатите за депутати в Народното събрание. Над 6 милиона и половина, според избирателните списъци, са с право да гласуват. Комбинираният вот 2 в 1 ще отвори вратите на 769 секции в 60 чужди държави.

По формулата 2 в 1, пред микрофона на предаването "60 минути повече", за изборите, политиката, отговорностите и излъганите надежди, избрахме да дадем думата на Денис Димитров и Гергана Желева, в недалечното минало отлични ученици, днес студенти с отлични оценки, и двамата успешни кметове на Млада Загора.  

През 2010 година на изборите за кмет на Млада Загора единадесетокласникът от Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски" Денис Димитров със своето красноречие, бързи, точни и ясни отговори, отстрани 6 достойни опоненти в надпреварата. Според него днес обещанията на политиците нямат покритие. Добавената стойност от работата им е невидима и това кара избирателите да се отдръпнат.   

Какви са думите, които печелят вота на избирателите и какви последствията от безделието на политиците, според завършилият две висши образования в УНСС Денис Димитров, който в момента учи трето в ТУ- в Габрово, чуйте в прикачения звуков файл: 

За Гергана Желева, кмет на Млада Загора, 2021 - 2022 година, натрупаната умора, от изборите в последните години, личи и при кандидатите за народно доверие и при гласоподавателите. Политиците работят в агресивна среда. Те не са готови на компромиси. "Много от тях не са научили, че компромисите означават да прекрачиш границата на личното си мнение, да отстъпиш, и да приемеш чуждото, ако то е по-работещо", коментира студентката по право в Нов български университет.

В навечерието на предстоящите предсрочни парламентарни избори и на европарламент, Денис Димитров, кмет на Млада Загора, 2010 - 2011 година е убеден, че за да се занимаваш с политика е нужно да отговаряш на три много важни условия. 

Чуйте кои са те в прикачения звуков файл:

Разполагането с пари, власт и популярност предпазва от опорачаване. Преди да гласувате в неделя помислете колко от кандидатите, които виждате на плакатите, отговарят на тези показатели. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последния си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран от..

публикувано на 12.06.24 в 09:56
Проф. Антоанета Христова

Цялата кампания целеше намаляване на активността при гласуване

Цялата предизборна кампания целеше да се намали активността на гласуване. Това коментира за Радио Стара Загора Антоанета Христов, директор на Института за изследване на населението и човека. По думите й именно това е причината да няма и нито един..

публикувано на 12.06.24 в 08:53
Христо Панчугов

Под въпрос е легитимността на политическата система

Извън ниската активност в голяма степен резултатите от изборите са очаквани, коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Според него единствената изненада е влизането на партия „Величие“ в Парламента. Според него обаче, ниската..

публикувано на 10.06.24 в 15:45
Ивайло Илиев

Избирателите удариха двоен шамар на политическата система

"Свидетели сме на най-ниската избирателна активност от началото на демократичните промени у нас. Ако този сигнал не подейства отрезвяващо, не мисля, че ще има нещо, което да разтресе политическата ни система до степен в която да има нагласа, която да..

публикувано на 10.06.24 в 15:02