Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": 4% е избирателната активност към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1.

"Около 4 % активност за националните избори към 9.00 часа, според нашата извадка. Малко по-висока - от 4,0-4,1% условно е активността на европейските избори. От сега се вижда, че като че ли активността се движи около и малко по-добре на фона на нейното движение, съответно на парламентарните избори на 2-ри април миналата година и на европейските избори през 2019 г.", посочи Първан Симеонов.

Числата към този час не трябва да се разглеждат като абсолютни стойности, но се вижда, че активността се движи по-добре от парламентарния вот миналата година и европейския през 2019 г., посочи Симеонов.

Той коментира "менюто на избора".

"Когато има чудене до последно, е заради това, че изборът е труден или пък че няма нови изкусителни специалитети. Понякога се гласува с раздразнение към цялото меню."

Ако в менюто има какво да привлече, обикновено изборите се правят по-рано, изтъкна политологът във връзка с големия дял хора, които решават в последния момент кого да подкрепят.

Това, което криви, е искреността на избирателите, подчерта Първан Симеонов, като изрази тревога за обществения климат.

В изборите в София имаше драматична разлика между това, което хората са ни казали и това, което са направили, припомни той.

Във връзка с последното изследване на "Галъп" Първан Симеонов каза:

"В такова преяждане с избори няма да изключим внезапни търсения за екзотични десерти. Но това е за парламентарните избори. (...) Отвъд медийния мейнстрийм, в България се формира паралелна контракултура, политическа, която може да роди представители. Може да ги забележим довечера", заяви Симеонов.

В момента гласуват "по-верните гласоподаватели" и това не  е изненада, обясни още той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сливен отбеляза Деня на независимостта на България

Сливен отбеляза 116 години от обявяване Независимостта на България с военен ритуал по издигане на националното знаме на централния площад „Хаджи Димитър“. Венци и цветя поднесоха представители на държавната и общинска власт, военно-патриотични съюзи,..

публикувано на 22.09.24 в 16:24

ГЕРБ, "ДПС-Ново начало" и ИТН регистрираха листите си в Старозагорско

Три от парламентарно представените партии и коалиции в 50-то НС регистрираха листите си за вота на 27 октомври в Старозагорско.  Кметът на Стара Загора поведе листата на ГЕРБ от 22-ма кандидати в регион а. Втори е Красимир Вълчев, който преди няколко..

публикувано на 22.09.24 в 16:18
Снимка: Павлина Дудева

Жители на старозагорския кв. „Колю Ганчев“ излязоха на протест с искане за обезопасяване на пешеходна пътека

Мирно протестно шествие организираха граждани на Стара Загора. Те се събраха се събраха на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ в старозагорския кв. „Колю Ганчев“, за да настояват за обезопасяване на пешеходна пътека. В продължание на един час те пресичаха..

публикувано на 22.09.24 в 14:12
Живко Тодоров

Живко Тодоров: Приех да оглавя листата, но оставам кмет на Стара Загора

Часове след като стана ясно, че водач на листата с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ в Стара Загора е кметът на града Живко Тодоров той заяви, че няма намерение да става депутат или министър . Коментарът той направи по време на..

публикувано на 22.09.24 в 13:52

Започва есенната обработка на тревните площи против кърлежи в Стара Загора

На 24 септември 2024 г., вторник, ще стартира дезакаризацията на тревните площи против кърлежи в Община Стара Загора. Обработката ще се извърши с биоцид „Мастерцид микро“ и при спазване на следния график: Вторник - 24.09.2024 г.: АБ..

публикувано на 22.09.24 в 13:29

Ямбол отбеляза Деня на независимостта с молебен и велопоход

116–та годишнина от обявяването на Независимостта на България отбелязана тържествено в Ямбол.  За трети път се организира и велопоход до античния град „Кабиле“.  С благодарствен молебен, в който се включиха и представителни военни части от ямболския..

публикувано на 22.09.24 в 13:26

Стара Загора отбеляза 116 години от Независимостта на България

С поднасяне на венци и цветя в парк „Александър Стамболийски“ („Алана“) Стара Загора отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България.  Точно в  10.30 часа в присъствието на представители на местната и държавната власт и граждани..

публикувано на 22.09.24 в 13:04
Снимката е илюстративна

МЦР-Взаимопомощ се включи в европейската инициатива "Ден без автомобили"

"Младежки център за развитие-Взаимопомощ" се включва в европейската инициатива "Ден без автомобили" на 22 септември. Това се случва по повод двадесетата годишнина на организацията, която от сдружението отбелязват  с редица инициативи и планирана..

публикувано на 22.09.24 в 11:22

Този следобед настъпва астрономическата есен

В 15 часа и 43 минути днес настъпва есенното равноденствие и у нас започва астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В прогнозата на НИМХ за сезона се съобщава, че есента на 2024 година ще е със средни..

публикувано на 22.09.24 в 10:10

България чества 116 години от обявяването на независимостта си

Велико Търново днес е център на тържествата за 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд Първи в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и в..

публикувано на 22.09.24 в 09:16