Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не знае каква идеология има "Величие"

Георги Киряков: Вероятно е ДПС да получи мандат за управление

Вътрешно-партийно късогледство доведе до резултата на ПП-ДБ

Георги Киряков
Снимка: архив


Ако продължи възходът на популистките и националистически партии за сметка на евроатлантическите това би застрашило сериозно постигнатото през последните над 30 години, колкото и да е противоречиво, колкото и трудно да е постигнато, но ще го постави под сериозно съмнение. И затова беше важно на тези избори да бъдат мобилизирани максимален брой избиратели, а не цялата кампания да се гради на тезите, че няма смисъл от гласуване. Това бяха внушения, че нищо няма да се промени.  Все пак партиите, включително големите, които загубиха най-много да наблегнат на това, а не да се подвеждат по провокациите, които им отправяха техните политически противници. И докато си разменяха удари под кръста, се появи още една странна хибридна формация без ясна програма и цели. Никой не знае каква идеология има "Величие".

Този път, ако първата политическа сила (ГЕРБ СДС) не успее или не иска да състави правителство и върне мандата, вероятно е ДПС да получи мандат за управление. Ако ДПС направи опит да състави правителство, което е много малко вероятно, ще попаднем в ситуация, в която другите партии да се равняват по ДПС. Една малка етническа партия да има такова влияние в политическия живот е феномен, който трябва да бъде изследван сериозно, смята Киряков.

Това заяви пред Радио Стара Загора политологът Георги Киряков.

В отговор на въпрос Киряков каза, че вътрешно-партийно късогледство доведе до резултата на ПП-ДБ. Логично е да видим оставки, но оставката на Христо Иванов и нежеланието му да бъде в следващия парламент не решава проблемите на тази общност.

4 млн. българи са негласуващи именно заради нежеланието на партиите да приемат реалностите, да водят разговори в името на обществото и бъдещето на държавата. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Таня Балабанова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

Предлагат увеличение с 30% на наемите на общинските жилища в Стара Загора

Увеличение с 30% на наемите на общинските жилища в Стара Загора предвиждат промени в наредбата за наемни цени на недвижимите имоти. Община Стара Загора разполага с близо 540 жилища, като от години не е правена актуализация на цените, каза ресорният..

обновено на 17.06.24 в 17:05

„Питър Пан“ ще участва в два театрални ученически фестивала

Младите актьори от Детската  театрална школа към Кукления театър ще вземат участие в два фестивала със спектакъла „Питър Пан“. Единият фестивал е на  22 юни от  17:30ч., когато те ще участват в  Националния ученически театрален фестивал „Климент..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Започна жътвата в Димитровградско

С традиционен ритуал в димитровградското село Горски извор беше дадено начало на жътвата в региона. Въпреки горещото време комбайните влязоха в нивите.  Кметът на Димитровград Иво Димов пожела на земеделските производители да имат добра реколта, а..

публикувано на 17.06.24 в 16:13

Община Стара Загора ще преброи бездомните кучета наесен

Община Стара Загора започва да набира хора , които да извършат преброяване на безстопанствените кучета на територията на всички населени места в общината . Това ще се случи за втори път . Самото преброяване се извършва в периода март-юни или..

публикувано на 17.06.24 в 15:48

Продължава възстановяването на Шипка след бурята

Продължава описването на щетите в Казанлъшко след бурята и градушката. Над 300 са подадените заявления за еднократна помощ в град Шипка. Там е имало и опити за измама от строителни работници. Възрастни хора от Шипка са станали жертви на..

публикувано на 17.06.24 в 15:28

Разкриват нови паралелки след VII клас в Старозагорско

Общо 2853 седмокласници в Старозагорска област се очаква да се явят на националното външно оценяване (НВО) по български език и математика тази седмица. Те ще полагат изпитите в училищата, в които учат, като се допускат до залите срещу документ за..

публикувано на 17.06.24 в 15:20

До 10 щъркелчета на ден приемат в Зелени Балкани

До 10 щъркелчета на ден приемат в Спасителния център „Зелени Балкани“ през изминалите седмици. „Вече сме в активния сезон на постъпване на нови пациенти предимно прици. Някои от тях пускаме непосредствено след приемането им, а друго остават за..

публикувано на 17.06.24 в 15:06

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи, но е лечима и предотвратима. Заболеваемостта в страната за 2023 г. е 13,5 на 100 000 население, като регистрираните хора с туберкулоза са 881. През 2022 г. техният брой е 792, като се..

публикувано на 17.06.24 в 13:52

Полицията в Сливен залови водач с 3,17 промила алкохол зад волана

Полицията в Сливен залови водач с 3,17 промила алкохол зад волана. Пак в Сливен шофьор избяга от местопроизшествие с велосипедист. Други двама са заловени да шофират след употреба на наркотици. Водачът с 3,17 промила алкохол е заловен да..

публикувано на 17.06.24 в 13:43

Междуведомствена комисия описва щетите от бурята в Новозагорско

Междуведомствена комисия започва описването на щетите нанесени от бурите през миналата седмица в община Нова Загора. Освен пострадалите имоти в града ще бъдат обходени и осемте села, засегнати от бедствието, каза кметът на Нова Загора Галя..

публикувано на 17.06.24 в 09:48