Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Глас за всяко дете" приключи днес

Кампанията, организирана от РЦПППО- Стара Загора и София, съвместно с УНИЦЕФ приключи днес с практическа конференция. Над 50 участници омнениха опит, споделиха добри практики и разказаха пред какви предизвикателства са били изправени в рамките на проекта "Глас за всяко дете"

Идеята му е институциите да обединят усилия за въвеждането на допълваща и алтернативна комикация (ДАК) при деца с комуникативни нужди. От месец септември миналата година до сега процесът протича в два фази, състоящи се от четири срещи. Участие в тях взимат както представители на образователни институции, така и родители. 

Психологът Милена Минкова, която е част от мобилните групи, обучител и консултант, споделя, че всеки може да бъде потребител. Мининална и максимална възрастова граница няма. "Те са с езиково-говорни затруднения, лица с неврологични проблеми, лица от аутистичния спектър. Водещото е да е налице проблем в комуникацията, т.е. тя не се осъществява спонтанно и вербално"- уточнява Милена Минкова. 

По думите й много често децата, които са при тях, средствата на ДАК са единственият им начин за комуникация със света. Средствата могат да бъдат нискотехнологични, среднотехнологични и високотехнологични. Те се определят от потребностите на потребителя. 

Събитието започна с поздравления за добре свършената работа от директора на РЦПППО- Стара Загора Пламен Иванов и колегата му от софийския център Калоян Дамянов. Всички участници споделиха, че ще продължат работата си и след приключването на проекта. 

Подробности за ДАК чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Дигитален асистент" следи здравословното състояние на 50 възрастни в община Свиленград

Свиленград е първата община в област Хасково, която внедри услугата "Дигитален асистент" за възрастни хора. Това съобщи по време на изнесеното студио на Радио Стара Загора Марияна Димитрова – ръководител „Социални услуги“ в Общината. Дигиталните..

публикувано на 19.06.24 в 09:21
Община Свиленград

Свиленград с иновативен проект за благоустрояване на кв. „Изгрев“

В следващите две години Община Свиленград ще реализира цялостен проект за реновиране и облагородяване на най-големия квартал – „Изгрев“. За целта местната администрация е изградила цялостна концепция за новия вид на жилищния комплекс. За Радио Стара..

публикувано на 19.06.24 в 09:17

Анастас Карчев: Бъдещето на Свиленград е туризмът

Бъдещето на Свиленград е туризмът, каза в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Свиленград, кметът на града Анастас Карчев. 2019 година той отчете като най-силна, когато са били реализирани над 100 000 нощувки. След ковид кризата през миналата..

публикувано на 19.06.24 в 08:59

Над 2800 седмокласници от Старозагорско на НВО по български език и литература

Очаква се над 59 000 седмокласници да се явят на Национално външно оценяване по български език и литература. В област Стара Загора над 2800 седмокласници ще се явят. Те ще полагат изпитите в училищата, в които учат, като се допускат до залите срещу..

публикувано на 19.06.24 в 08:08

Стара Загора се включва в кампанията за безплатни изследвания „5 минути за здраве“

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината на 21 юни (петък) от 11:00 до 15:00 часа в парк „Пети октомври“ в Стара Загора. Те са в рамките на кампанията „5 минути за..

публикувано на 19.06.24 в 07:09

Детски забавления за безопасно лято в Стара Загора

Детски забавления под мотото „Безопасно лято в града“, посветено на пътната безопасност, ще се проведе в петък 21 юни, от 17:00 часа, източно от сградата на Община Стара Загора. От СНЦ „Аз съм бъдещето, пази ме“, канят всички деца на възраст от 3 до 13..

публикувано на 18.06.24 в 16:23

Усложнява се пожароопасната обстановка в Ямболско

Продължава да се усложнява пожароопасната обстановка на територията на цялата Ямболска област. Възникналите пожари само от началото на месеца са двойно повече, в сравнение с тези през същия период на миналата година.  От началото на месеца са пламнали 67..

публикувано на 18.06.24 в 15:59

"Лято в Библиотеката" отвори врати за децата

Библиотека „Родина” откри традиционната си лятна програма за работа с деца. Проектът „Лято в Библиотеката” започна днес, 18 юни. Той ще предостави безплатен достъп на деца от Стара Загора и гости на града до образователни и творчески работилници...

публикувано на 18.06.24 в 15:41

Община Нова Загора: Пазете се от измамници при ремонта на покриви

Община Нова Загора апелира гражданите, чиито имоти са пострадали от градушката миналата седмица да бъдат особено внимателни при наемането на майстори и фирми за ремонт на покриви.  През последните няколко дни в града са се появили групи предлагащи тази..

публикувано на 18.06.24 в 15:34

Промотират активно Стара Загора като инвестиционна дестинация

Отдел „Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ към Община Стара Загора взе участие в Годишната среща на Българския форум на бизнес лидерите в София. Събитието събра на едно място управители и висши мениджъри на над 40 компании, посланици и..

публикувано на 18.06.24 в 15:26