Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остава в „сивия“ списък за пране на пари на FATF

Филип Мутафис: Дигитализацията изсветлява икономиката и е стъпка към еврозоната

3
Снимка: Личен архив

През тази година 44% от българите ще почиват в чужбина, като 92% от пътуванията ще бъдат в рамките на Европа. 77% от сънародниците ни ще плащат с дигитални средства извън страната, а 69% ще използват дебитната карта като платежен метод. Това сочат данните от оповестено преди дни изследване на Visa "Намерения за пътувания и разплащания 2024", което обхваща седем държави в Централна и Източна Европа, включително България.

Анкета сред старозагорци показва колебание спрямо алтернативните начини на разплащане. Хората споделят, че са "старомодни" и предпочитат "кеш, брой или на ръка". Добавят, че с разплащателните устройства винаги могат да станат грешки и залагат на “доброто старо кешово разплащане”.

Има и такива, които категорично предпочитат картови и дигитални трансакции и ползват е-банкиране.

Културата на българина се променя, но няма хора, които да плащат само в брой или само дигитално. До голяма степен плащането в брой е тясно свързано с наличието на голям процент сива икономика у нас. Това мнение изрази пред БНР Стара Загора Филип Мутафис, изпълнителен директор на Paysera за България и Румъния и съучредител и член на борда на директорите на Българската финтех асоциация.
България е с най-голям дял на сивата икономика в Европа - близо 30 процента, според проучване, цитирано от ЕЦБ, но дигитализацията води към изсветляване, което е неизбежно, ако искаме да влезем в в голямото европейско семейство, категоричен е гостът. 
"Със сигурност политика на изсветляване на икономиката ще доведе до изключително големи ползи за държавата (...) Държавата винаги търси по-големи приходи, които могат да дойдат инфлационно или чрез изсветляване на икономиката", коментира Мутафис.
Той припомни, че от февруари България остава в „сивия“ списък за пране на пари на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF) и подлежи на засилено наблюдение. В негативната класация фигурират Камерун, Хаити, Буркина Фасо, Конго и др. Всички чуждестранни финансови институции, когато прилагат мерките против изпирането на пари, възприемат българските компании и граждани като високорискови по подразбиране. 
"България трябва да положи големи усилия, за да излезе от сивия списък, като започне да прилага по-добре мерките против изпиране на пари. Това за съжаление е един факт, за който не се говори много, но трябва да се действа решително, защото той пречи на българските компании и граждани да имат сметки в чужбина в каквито и да било финансови институции. Това изключително затруднява и оскъпява", смята той.


Преобладаваща част от хората избягват дигиталните плащания заради наложеното възприятие, че е-разплащанията минават през традиционната банкова система, която генерира големи печалби от комисионни и такси. 
Наскоро ГДБОП разкри престъпна група, източвала пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки. За да се минимизират рисковете от измами, Филип Мутафис препоръчва защита на сметките с пароли и честата им смяна, повишено внимание към съобщения на електронната поща, които са "твърде добри, за да са истина". Той съветва да се ползват мобилни устройства като по-защитени от десктоп системите. Мерките включват и подбор на компании с добри средства за защита на дигиталните си приложения и канали.  
Преди дни компанията за дигитални платежни услуги, която Мутафис представлява, проведе успешно първично публично предлагане на акции (IPO) на BEAM пазарa на Българската фондова борса (БФБ). С участието на 236 акционери успя да набере дoпълнитeлeн ĸaпитaл от над 1 млн. лeвa. 
"Капиталовите пазари могат да дадат тласък на компании, особено когато са по-рискови и банковият сектор не намира адекватно обезпечение в дейността, съответно финансирането на компании, особено в дигиталния свят е затруднено. Капиталовият пазар е един много добър инструмент ", отбеляза в разговора Мутафис.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44