Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци възстановиха средновековна църква в Средна гора

3
Снимка: интернет

  Малката църква „Рождество Богородично“ в местността „40-те кръстопътя“, недалеч от средногорското село Свежен, е възродена с много труд и лични средства от Димитър Тосев от Пловдив. В начинанието се включват и негови приятели  със седства и труд.

  Видял малката окаяна църквица през 2015 г. – с порутен покрив, течове по вътрешните стени, поругана от вкарваните в нея животни, Димитър Тосев си дал дума, че ще я ремонтира и ще я „върне „ на хората в достолепния й вид…

  Само за година и половина с лични средства – над 50 000 лв. и с много личен труд и време успял да поднови, като запази първоначалния й вид – покрива, пода, сменил прозорците и вратата, заздравил каменната зидария, направен бил нов иконостас… В това богоугодно и благородно начинание му помагали и много приятели.  „Започнах сам с ремонта, но скоро бях подкрепен от Иван Куков и Петър Енев, който с добротата и мъдростта си, с напътствията си беше като баща за мен“,  разказва накратко Димитър Тосев. 

  Двамата с Петър Енев, преди да почине, монтирали камбаната на малката църква на камбанарията, която издигнали до входа й. Така гласът на църковната камбана се чул след повече от 50 години мълчание и била осветена тържествено от пловдивския митрополит Николай. Пловдивчанинът скромно признава, че не е броил парите, които е вложил в ремонта. Това не е важно, никъде никой не пита и не търси колко средства са вложени в материали и труд. „ Не търся пари , всеки помага -  кой, както и с каквото може. Местните хора са  предимно възрастни, пенсионери, които нямат възможности…По-важното, е че с приятели , направихме нещо, което не се измерва в пари, то има духовна стойност.“, добавя Димитър. Благодарен е на всички, които са го подкрепили, на хората от сдружение "Хайдути", в което членува  Не може да скрие горещата си благодарност и възхищение от Георги Радулов от Пловдив от сдружението, с когото са приятели. За него казва, че е изключително скромен млад човек, но отдаден на българските традиции и история, работещ за запазване на българщината с постоянство и жар.

  За местността „40-те кръстопътя“ недалеч от с. Свежен, Димитър Тосев разказа част от преданието, че тук през 1393 г. са се заселили част от оцелелите български боляри, след превземането на Търново от османските турци.  А църквицата „Рождество Богородично“ е една от 9-те параклиса или църкви, които са били част от манастир.  Не се знае кога точно е въздигната светинята на вярата, запазила ни като народ, но и  днес личат останки от зидове на другите култови сгради, които се нуждаят от почистване от превзелата ги растителност.

  Местните хора знаят, че това място е свято и от дълги години идват на 8-ми септември, когато Православната ни църква чества Рождеството на св. Богородица за курбан. От сега нататък ще могат да запалят и свещичка във възстановената църква, възхваляваща рождението на Божията майка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50

Вълнуващ градски маршрут разкрива тайните на гладиаторските битки

На 17 август, събота, от 9.30 ч., Туристическият информационен център предлага да се потопим в един от най-интригуващите периоди от историята на града чрез новия безплатен градски маршрут „Отиващите на смърт те поздравяват". Поредният тур е част от..

публикувано на 12.08.24 в 14:06