Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриват нови паралелки след VII клас в Старозагорско

Общо 2853 седмокласници в Старозагорска област се очаква да се явят на националното външно оценяване (НВО) по български език и математика тази седмица. Те ще полагат изпитите в училищата, в които учат, като се допускат до залите срещу документ за самоличност. Пишат с черен цвят на химикалката, съобщи началникът на РУО – Стара Загора Милена Йолдова. Изпитът по български език и литература е в сряда, а по математика - в петък. Началото и на двата изпита е в 9:00 ч.

Бонус 15 минути за матурите след VII клас

Изпитите ще са с удължено време по желание на родителски организации. Времето за решаване на първия модул по двата предмета ще се увеличи с 15 минути до 75 минути, за да се намали стреса сред учениците. Втората част остава 90 минути. За учениците със СОП допълнително се удължава времетраенето на НВО. 

Гимназии разкриват нови паралелки 

Според утвърдения държавен план-прием след завършен VII клас две училища в Стара Загора разкриват нови паралелки. От тази есен в СУ "Васил Левски" ще се изучава профил "Хуманитарни науки", а в СУ "Железник" - профил "Природни науки" с  немски език. В СУ "Христо Ботев" в Павел баня организират прием в специалност "Спедиция, транспортна и складова логистика", каза още Милена Йолдова.


Засиленият интерес на учениците в СУ "Железник" към природните науки мотивира ръководството да разкрие паралелка с интензивно изучаване на биология и химия от 8 клас през новата учебна година. Училището разполага с подготвен кадри по двата предмета, аргументира се директорката Петя Лазарова. Планиран е прием на 26 гимназисти, които ще изучават разширено и немски език. 

Остава и традиционният прием след VII клас в паралелката "Хардуерни и софтуерни науки" с английски език, поясни Лазарова. 


.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора

Въвежда се временна организация на движението в община Стара Загора

В часовия интервал от 07:00 до 18:00 часа за периода до 16.08.2024г. на територията на гр. Стара Загора, във връзка с ремонти дейности по тротоари и улично платно, е спряно движението на личен и договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за..

публикувано на 24.07.24 в 17:09

Кабинетът прие програма за подпомагане на пострадали от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев:..

публикувано на 24.07.24 в 16:40
Свиленград

Тракийският университет открива изнесено обучение в Свиленград

В Свиленград започва висше образование на български и чуждестранни студенти, съобщиха от пресцентъра на граничната община. Тракийският университет в Стара Загора от тази есен стартира изнесено обучение в града. Проведени са работни срещи между..

публикувано на 24.07.24 в 16:32

Наближава крайният срок за записване за Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 2024

До 5 август продължава записването за участие в Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 2024. Той ще се поведе на 31 август и 1 септември  /събота и неделя /, в сърцето на Старозагорските бани. Предвиждат се две сцени за провеждане на..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Сливенският митрополит посети с. Воден

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений посети боляровското село Воден. Владиката беше посрещнат от кмета на община Болярово Христо Христов, съобщиха от общинската администрация. На терен ръководството на общината запозна Негово Високопреосвещенство с..

публикувано на 24.07.24 в 16:01

Бедствено положение в община Стралджа заради безводие

Частично бедствено  положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност за здравето на  жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в..

публикувано на 24.07.24 в 15:55

Николай Диков: Пожарът в старозагорския кв. "Лозенец" е локализиран

Пожарът, който пламна преди обед в старозагорския квартал "Лозенец", недалеч от Дома за медико-социални грижи за деца, е локализиран.  Не се е наложила евакуация на деца и персонал, съобщи в предаването "Час пик" секретарят на Община Стара Загора Николай..

публикувано на 24.07.24 в 14:54

Пожар унищожи къща, пчелин и градински постройки в радневското село Трънково

На 23.07.2024г., в 17:00ч., в РУ-Раднево на тел.112, е получен сигнал за горяща суха трева в двор, в село Трънково, общ.Раднево, като огънят се разпространява и незабавно са изпратени екипи на пожарната и полицията. Пожарът е загасен от служители на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Безплатен градски тур ще разказва легенди и история за Аязмото

На 27 и 28  юли /събота и неделя/ Туристическият информационен център отново кани желаещите да се върнат назад във времето с една от най-новите теми „Аязмото- легенди и история". По време на обиколката участниците ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 24.07.24 в 14:18

Зам.-кметът Радостин Танев и посланикът на ОАЕ обсъдиха възможностите за инвестиции в региона

Възможностите за инвестиции в нашия регион бяха обсъдени днес от зам.-кмета на Община Стара Загора Радостин Танев и Н. Пр. Абдулрахман Ахмед Алджабер - извънреден и пълномощен посланик на ОАЕ в България. Дипломатът благодари за гостоприемството и увери,..

публикувано на 24.07.24 в 14:14