Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маймунската шарка е опасна за хора със слаб имунитет

Снимка: Ройтерс

Безразборните сексуални контакти на мъже с други мъже са най-честата причина за разпространение на маймунска шарка, коментира пред Радио Стара Загора д-р Аспарух Илиев  - ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините. Това обаче не е единственият начин на предаване, уточни лекарят и добави, че заразата може да се предаде при всякакъв близък физически контакт.

„Възможно е заразяване чрез директен контакт с телесни течности или кожни лезии на заразен човек, както и чрез общо спално бельо или ръкостискане“, обясни д-р Илиев.

По думите му болестта е форма на едрата шарка, но се различава значително от нея. Едрата шарка причинява тежки последици и дори смърт при хората, за разлика от маймунската треска.

За трансплантираните, за пациентите с автоимунни заболявания и тези с  потиснат имунитет обаче заболяването може да се окаже сериозно, предупреди д-р Илиев.

Лекарят обясни, че първите симптоми на маймунската треска са неспецифични и включват отпадналост, главоболие, болки в гърлото, ставите и мускулите. Те приличат на симптоми на грип и обикновено се появяват около 3-4 дни преди появата на обрива. Той може да бъде единичен или множествен и е характерен с по-големия си размер в сравнение с обривите на едрата шарка, като може да остави белези.

За предотвратяване на заразяване с маймунска треска д-р Аспарух Илиев препоръчва добра хигиена, миене на ръце и избягване на контакт със заразени лица. При сексуални контакти трябва да се използват предпазни средства като презервативи. Ако има съмнение за наличие на обрив или други симптоми на заболяването, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са..

публикувано на 23.07.24 в 13:41

Хранителна банка "Верният настойник" заработи в Стара Загора

Хранителна банка "Верният настойник" отвори свой клон в Стара Загора. За целта е ремонтирано  помещение от близо 80 кв. метра в кв. Казански. То е отдадено от Общината безвъзмездно за 3 години. "Около 5 месеца отне подготовката на помещението,..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Физическа активност, футбол и игри в училищните дворове през лятото в Стара Загора

И през лятната ваканция малки и големи старозагорци с афинитет към физическия атлетизъм и здравословния живот могат да се възползват от спортните зони в училищните дворове. Това стана възможно със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Тя..

публикувано на 23.07.24 в 12:32

Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество

Ректорите на Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество Проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет и господин Изет Закери - ректор на университет „Майка Тереза" в Скопие се..

публикувано на 23.07.24 в 10:44

Мъж е с опасност за живота след токов удар

22-годишен мъж е сопасност за живота в следствие на токов удар. От пресцентъра на Од МВР - Стара Загора съобщават, че снощи около 20:40 часа на спешния телефон 112 е получен сигнал за лице пострадало от токов удар в павелбанското село Тъжа.  На място е..

публикувано на 23.07.24 в 10:39

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН...

публикувано на 23.07.24 в 10:09

Как вървят ремонтите в Стара Загора?

Започва ремонтът на 66-а детска градина „Детски рай“ градина в Стара Загора. Той се забави заради обжалване на един от изпълнителите. ВАС отсъди в полза на Община Стара Загора и до дни изпълнението ще бъде в ход. Това съобщи в ефира на Радио..

публикувано на 23.07.24 в 09:09

Предупреждение за интензивни дъждове е в сила за днес в страната

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник. Предупреждението е в сила за областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Габрово, Ловеч,..

публикувано на 23.07.24 в 07:27
Снимка: Иван Димов

Силна буря наводни улиците в Казанлък и спря тока на три павелбански села

Проливният дъжд придружен със силен вятър , който се изсипа над Казанлък, този следобед, наводни улици, а няколко коли аварираха заради придошлата вода. Около 20 са сигналите за счупени клони и наводнени улици, предаде репортер на Радио Стара Загора  в..

публикувано на 22.07.24 в 19:45

Мъж на 34 години от Раднево е загубил крака си при масово сбиване, арестувани са четирима

Днес, 22 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд – Раднево е задържал под стража четирима души - на 19 , 25, 17 и 27 години. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са причинили особено тежки телесни повреди двама..

публикувано на 22.07.24 в 19:14