Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва десети юбилеен международен арт пленер "Изкуството в Мъглиж"

| Репортаж

Днес започва десетият юбилеен международен арт пленер "Изкуството в Мъглиж". Организатори на събитието са фондация Център за правно и културно застъпничество "Темида Арт" Стара Загора, с подкрепата на община Мъглиж.  Куратор на пленера е художникът, фотограф и галерист Светлозар Недев. Артистите са 12 и ще творят в планинското село Селце.

Международният арт пленер в Мъглиж продължава да бъде символ на изкуството и културното развитие на общината. Тазгодишното издание има нов елемент – изненада, която цели да събуди патриотичния дух у жителите на общината, особено сред младото поколение. Това съобщи кметът на град Мъглиж - д-р Душо Гавазов.

На пресконференцията по повод събитието, той информира, че картините от всичките издания на пленера ще бъдат изложени в нова експозиционна зала финансирана по европейска програма, която трябва да бъде готова до края на месец Ноември.

В Международния артпленер „Изкуството в Мъглиж“ ще се представят творци от България, Турция и Южна Корея. Сред участниците и тази година са много известни имена от света на изкуството – Атанас Дончев, Ахмет Йозел, Гергана Вълкова, Даниела Ефремова, Иван Гайдаров, Иво Узунов, Професор Клемънс Бенкун Су, Мария Маслева, Мариен Чавга, Радомира Вълкова, Соня Кючукова. Това съобщи кураторът и на десетия пленер Светлозар Недев, който е и художник в него.

До момента участие в Международния артпленер „Изкуството в Мъглиж“ са взели над 120 художници, а във фонда на местната администрация има над 300 картини. Официалното откриване на изложбата с произведения от 10тото юбилейно издание е от 11ч. в събота на 29 юни.

Повече подробности от пресконференцията може да чуете в прикачения звуков файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Старите сгради разказват…“ в безплатен тур в Стара Загора и през този уикенд

Тази събота и неделя (13 и 14 юли) жителите и гостите на Стара Загора могат да пропътуват 100 години назад във времето, включвайки се в завладяващата обиколка „Старите сгради разказват…“.  Безплатният градски тур е част от инициативата на ТИЦ „Стара..

публикувано на 10.07.24 в 12:41

"Седянка на полянка" ще събере любители на забавленията сред природата край Велико Търново

"Седянка на полянка" е съвременен фестивал с културна и екологична насоченост. Той се прави в Tърновското село Ветринци, на 17 км западно от старопрестолната столица.  Провеждането на фестивала е плод на усилията на доброволци и на читалищния екип за..

публикувано на 24.06.24 в 18:33

платена публикация
Да се погрижим {ЗАЕДНО} за река Бедечка!

През настоящата година dm България празнува 15 години в България и е основен партньор на инициативата за по-чисти и социални реки "Реките на града" на фондация "Колективът", за да отбележи рождения си ден с принос за околната среда.  След като в..

публикувано на 20.06.24 в 14:19

8 художници се събират в Стара Загора за 28-ия Международен пленер по живопис „Дружба"

На 7 юни започва 28-ият Международен пленер по живопис „Дружба“,  организиран от Община Стара Загора и Представителството на Съюза на българските художници в града. 8 художници си дават среща - Гергана Табакова,Пенка Минчева,  Ганчо Ганчев – Гана,..

публикувано на 06.06.24 в 08:19

Правят символична първа копка за ремонт на тренировъчния стадион "Берое"

Oт 13:30 часа, на тренировъчния терен на Спортен комплекс „Берое“, ще бъде направена символична първа копка за стартиране на проект ,,Основен ремонт на лекоатлетическа писта на тренировъчен стадион ,,Берое”- Стара Загора. Ремонтните дейности..

публикувано на 06.06.24 в 05:48

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на..

публикувано на 29.04.24 в 15:27

Откриват самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров

На 22 април от 18:00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ се открива самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров. Тя е по повод 75-годишнината му.   Името му е добре познато в културните среди на града защото успява да „проведе“..

публикувано на 20.04.24 в 12:00
Анжелика-Гая Меркова от Пловдив, лауреат на XXIV радиоконкурс

25 години Радио Стара Загора посреща фолклорни таланти на конкурса "Славейче"

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2024“. Той  ще се проведе на  12 и 13 октомври 2024 г., от 10.00 часа в Радио Стара Загора , ул. „Св. Княз Борис I“ 75 За участие се..

публикувано на 16.04.24 в 17:11

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38